Hamis magánokirat felhasználása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magánokirat-hamisítás szócikkből átirányítva)

A hatályos Büntető Törvénykönyv [1] a korábbi magánokirat-hamisítás különös részi törvényi tényállásának elnevezését megváltoztatta: a hamis magánokirat felhasználása a közbizalom elleni bűncselekmények körébe tartozik. A bűncselekmény jogi tárgya a magánokiratokba vetett bizalomhoz fűződő társadalmi érdek.

Magyar szabályozás[szerkesztés]

Btk. 345. §: Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot felhasznál, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.[2]

Elkövetési tárgy[szerkesztés]

A bűncselekmény elkövetési tárgya a magánokirat. A magánokiratnak minősül minden olyan okirat, amelyet jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének a bizonyítására állítottak ki és nem közokirat (lásd még: teljes bizonyító erejű magánokirat). A vény, MÁV arcképes igazolvány, menetjegy is magánokirat.

Elkövetési magatartás[szerkesztés]

A bűncselekmény elkövetési magatartása a felhasználás. Tehát hamis magánokirat készítése vagy meghamisítása önmagában nem minősül magánokirat-hamisításnak. Felhasználás alatt a hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokirat joghatás kiváltására való használatát jelenti. Felhasználásnak minősül a bemutatás, felmutatás, átadás stb. Nem felhasználás, ha a hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot az elkövető magánál tartja.

Források[szerkesztés]

  • 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről

Jegyzetek[szerkesztés]