Magyarországi lengyel nyelvű sajtó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Czerwona Gazeta[szerkesztés]

A vörösök lapja az 1919. márciusi bolsevista államcsíny után jelent meg néhány szám erejéig. A példányok az Országos Széchényi Könyvtárban találhatók.

Głos Polonii[szerkesztés]

A Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület időszakos értesítője. Szerkesztője ks. dr. Królikowski György, felelős kiadó Naga Alicja, az egyesület elnöke.

Polonia Węgierska[szerkesztés]

A magyarországi lengyelek képes havilapjaként, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat gondozásában 1998 óta jelenik meg Budapesten. Felelős kiadója Dr. Csúcs Lászlóné. Főszerkesztője Desbordes-Korcsev Katarzyna, szerkesztői Iga Sikora Zeisky, Józsa Péter, Bodócs Mária, Suta Anna, Zeisky Dávid és Elżbieta Zielińska.

Przegląd Węgierski[szerkesztés]

A Magyarországot népszerűsítő képes havilap a Lapkiadó Vállalat (később Pallas Lap- és Könyvkiadó) gondozásában jelent meg. Főszerkesztője dr. Ábrán László volt.

Rocznik Polski – Kalendarz Polaka na Węgrzech[szerkesztés]

Az 1939-1945 között Magyarországon tartózkodó lengyel polgári és katonai menekültek kedvenc évkönyve. Eleinte kartonba bekötött kőnyomatosként, majd később nyomtatásban jelent meg. Tipikus évkönyv volt ételreceptekkel, történelmi és szépirodalmi cikkekkel, novellákkal, tanulmányokkal.

Słowo[szerkesztés]

Az 1939-1945 között hazánkban tartózkodó mintegy 140 ezer lengyel katonai és polgári menekült hetilapja, megjelent 1944-1945 között Budapesten. Szerkesztette: Antoniewicz Zdzisław, a Lengyel Intézet titkára (igazgatóhelyettese).

Tygodnik Polski na Węgierskiej Ziemii[szerkesztés]

Az első magyarországi lengyel nyelvű lap az 1867-es kiegyezés után, néhány szám erejéig jelent meg. Az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető néhány száma.

Tygodnik Polski – Materiały Obozowe[szerkesztés]

A magyarországi lengyel polgári és katonai menekültek hetilapja, amely 1939. és 1944. március 19. között jelent meg Budapesten. Antoniewicz Zdzisłw poznańi újságíró, a budapesti Lengyel Intézet titkára, követségi attasé szerkesztette.

Węgierski Tydzień[szerkesztés]

A „Magyar Hét” magyar nyelven soha meg nem jelent hetilap lengyel nyelvű változata. A hetvenes évek második felében, a Lapkiadó Vállalatnál jelent meg. Antoniewicz Roland, majd Jerzy Królikowski szerkesztette. Szerkesztői között volt Witold Wieromiej, a lengyel köztelevízió, a Telewizja Polska nyugalmazott tudósítója, dr.Ábrán László, Alicja Nagy, Roman Kupczak és Anna Nowotny is. A lapnak volt szlovák-cseh, orosz, majd később román változata is.

Wieści Polskie[szerkesztés]

A Wieści Polskie az 1939-1945 között Magyarországon tartózkodó 140 ezer lengyel katonai és polgári menekült napilapja volt. Budapesten jelent meg, első főszerkesztője Józef Winiewicz későbbi pártállami lengyel külügyminiszterhelyettes, majd Zbigniew Kościuszko volt. A munkatársak között volt Antoniewicz Zdzisław poznańi újságíró is, a Lengyel Intézet követségi titkára (igazgatóhelyettese). 1939 és 1944. március 19. között jelent meg.

További információk[szerkesztés]