Magyar szólástár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar szólástár (Szólások, helyzetmondatok, közmondások értelmező és fogalomköri szótára)
FőszerkesztőBárdosi Vilmos
OrszágMagyarország, Budapest
Nyelvmagyar
SorozatA magyar nyelv kézikönyvei, 5.
Kiadás
KiadóTinta Könyvkiadó
Kiadás dátuma2003
Média típusakönyv
Oldalak száma948
ISBN963 7094 07 5
SablonWikidataSegítség

A Magyar szólástár 2003-ban megjelent könyv, amely 9452 szólást, 542 közmondást és 2098 helyzetmondatot tartalmaz. A magyar nyelv irodalmi, népies vagy ma már kissé régies, de még közérthető fordulatain, szokásmondásain kívül legnagyobb számmal a mai köznyelvre jellemző állandósult szókapcsolatok szerepelnek benne, de nem maradtak ki a diáknyelv szlenges kifejezései sem.

A szótár szócikkeinek szerkezete[szerkesztés]

Címszavak: Az azonos alakú címszavakat arab számmal választják el egymástól. A címszó alakváltozatai szögletes zárójelben állnak. A címszavak ábécérendben követik egymást.

A frazémák szótári alakja: Magát a frazémát az általános szótárírási gyakorlatnak megfelelően általában a lehető legsemlegesebb alakban adja meg. Az ige hacsak nem rögzült más alakban, mindig egyes szám harmadik személyben szerepel. A kifejezésen belül kerek zárójelbe kerülnek a kifejezésbe beilleszthető, de tetszés szerint el is hagyható elemek. Megadja a szókapcsolatok, illetve a bennük szereplő igék vonzatát. A kifejezés után következik annak minél pontosabb, a használatára vonatkozó, értékelő mozzanatokat is tartalmazó metanyelvi értelmezése, jelentésmagyarázata. Ha egy-egy kifejezésnek több jelentése is van ezeket a); b); c) jelöléssel különíti el.

A szótár jellege[szerkesztés]

A Magyar szólástár az alábbi szempontok előtérbe helyezésével kívánja hatékonyan segíteni a magyar nyelv tudatos és igényes használatára törekvő anyanyelvű vagy magyarul tanuló olvasót

  • A mai magyar köznyelvben használatos leggyakoribb frazématípusok (szólások, helyzetmondatok és közmondások) minél nagyobb számban való összegyűjtése.
  • Az összegyűjtött frazémák időbeli, regionális, csoportnyelvi és stiláris minősítése
  • A frazémák használati lehetőségeinek részletes leírása (különös tekintettel az utóbbi évtizedekben létrejött jelentésváltozásokra, jelentésbővülésekre vagy az éppen kialakulóban lévő új jelentésekre)
  • A frazémák aktív használatát elősegítő, hatékony fogalmi mutató kidolgozás azok számára, akik egy-egy (ismeretlen vagy alkotóelemeiben csak megközelítőleg ismert) fordulatot (esetleg annak további szinonímáit) nem a bennük előforduló egyedi szavak, hanem a sokkal általánosabb, a mindenki által könnyebben megalkotható fogalomkörök alapján kívánnak megtalálni.

A szólások magyarázata mellett megadja azok időbeli (régies, ritka), regionális (népies), csoportnyelvi (szleng) és stiláris (pl. bizalmas, gúnyos, tréfás, választékos, vulgáris) minősítését, használati körét is.

Listája válogatást ad a szótári definícióval nehezen ellátható, frazeológiai értékű ragadványnevekből (pl. a legnagyobb magyar 'Széchenyi István').

A fogalomköri mutató a szólások, helyzetmondatok és közmondások aktív használatát segíti elő azok számára, akik egy-egy fordulatot nem a bennük előforduló egyedi szavak, hanem a sokkal általánosabb fogalomkörök (pl. BUTA, BUTASÁG) alapján kívánnak megtalálni.

A szómutató felsorolja a szókapcsolatokat azok minden fontosabb szavánál. Itt a szótárhasználó csokorba gyűjtve, együtt látja azokat a szókapcsolatokat, amelyekben egy adott szó szerepel.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]

A könyv a kiadó honlapján