Magyar nők az alternatív zenében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alternatív zene a rock egy alfaja, amely az 1980-as években alakult ki, és az 1990-es években futott be igazán.

Alternatív zenekarok női énekessel
Péterfy Bori 2008-ban az A38 Hajón
Bárdos Deák Ágnes és Müller Péter Sziámi párosa Szilágyi Lenke fényképén 2014-ben
A Flekk énekese

Az alternatív zene rövid története[szerkesztés]

A műfaj kezdetei az 1980-as évek amerikai egyetemi rádiózásáig vezethetőek vissza. A populáris rockzenétől erősen elütő és más műfajokból is merítő kis zenekarok kaptak itt lehetőséget. A sikeresebbek később független kiadóknál helyezkedtek el. A '90-es évekre válik a műfaj a lemezeladások tekintetében is sikeressé és nemzetközivé.

Magyarországon ez a váltás igazán erős volt, hiszen a politikai események szempontjából is fontos változások történtek ekkor. A rendszerváltást követően terjed el Magyarországban is az alternatív zene. Sok együttes már előtte is zenélt, közülük néhányan még a nyolcvanas években, az újhullám korszakában kezdték, de a rendszerváltás után a kilencvenes évekre megnyílt előttük a világ. Az együttesek indulásakor szándékosan nem a népszerűvé válás volt a fő céljuk, hanem az akkor uralkodó könnyűzenei és politikai irányzatokhoz képest egy merőben eltérő hangzásvilág vagy nézet bemutatása, erősen rétegműfajként esetleg csupán a közös örömzenélés élménye.

A különböző országokban, különböző néven ismert a műfaj és országonként kicsit eltérő hangzás is jellemzi, például Seattleben grunge, míg Angliában indie, ami Magyarországon az alternatívnak nevezett zenei irányzat. Ez azért történhet meg, mert nagyon sokszínű és eklektikus a műfaj. Elektronikustól, a reggae-n, a ska-n és a jazz-en át a rock-ig rengeteg féle. A Nirvanától a Kispálon át az Emil.RuleZ!-ig sok mindenkire rámondhatjuk, hogy az alternatív képviselője. Sok együttes gyakran keveri a műfajokat, mindegyikből hozzátesz saját, egyéni stílusához. A megújult műsorstruktúrájú Petőfi Rádiónak köszönhetően 2007-2014 között a hazai alternatív szcénában tevékenykedő előadók szélesebb körben ismertté válhattak. A 2010-es évektől kezdve pedig a kibontakozó nyári fesztivál kultúra kínál lehetőséget a gyakoribb koncertezésre.[1]

Együttesek női énekessel[szerkesztés]

Anna and the Barbies[szerkesztés]

Az Anna and the Barbies zenekart 2004 őszén alapította a két testvér, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel.

Anima Sound System[szerkesztés]

Az Anima Sound System énekesnője az alakulását követő első években Bognár Szilvia népdalénekes volt. Távozása után, 1997-ben Németh Juci lépett be az együttesbe. Az együttes ekkor már négy éve zenélt együtt, de Juci szinte rögtön átvette a frontember szerepét és az elektronikus műfajú zenekar arcává vált. Ezért okozott felzúdulást, amikor 2004-ben az énekesnő bejelentette a kilépését, amire – akkori, nem megerősített híresztelések szerint – az együttesen belüli nézeteltérés miatt került sor. Később kiderült, hogy bár szó volt ilyesmiről is, de nem ez volt a kiváltó ok, maga az énekesnő akart váltani: a Magyar Televíziónál lett műsorvezető, több műsorban is,[2] illetve 2008-ban saját együttest hozott létre Nemjuci néven (ld. lentebb). Az együttes 2004 után sem maradt énekesnő nélkül, még abban az évben beállt a zenekarba a mindössze 19 éves Kása Juli,[3] 2008-tól pedig Prieger Fanni, az alapító Prieger Zsolt lánya az énekesük.[4]

Amorf Ördögök[szerkesztés]

Péterfy Bori (1969. október 14. –) magyar énekesnő, színésznő. A Krétakör Színház, majd 2008-2013 között a Nemzeti Színház társulatának tagja. Az egykori Amorf Ördögök zenekar és a 2007 elején alakult Péterfy Bori & Love Band énekese.[5] A József Attila Gimnázium színjátszókörét két sikertelen felvételi követte a Színművészetire. Ezután különböző társulatoknál próbált szerencsét, 1988–1992 között a Térszínház, 1992–1998 között az Arvisura Színházi Társaság tagja volt[6]. 1998-ban megszerezte a Színész I. minősítést. Budapesti színházak, főleg az Utolsó Vonal, a Merlin és a Szkéné előadásaiban játszott, ez utóbbiban találkozott Schilling Árpáddal, a Krétakör művészeti vezetőjével. Pintér Béla Társulatával párhuzamosan már a Krétakörrel is dolgozott, amelynek 1996-2008 között volt tagja.[7]

Az Amorf Ördögök együttes énekesnője annak megszűnéséig, egy rövid időszak (2005–2006) kivételével. A Krétakör Színésztánczenekar munkájában is részt vett.

Ági és a Fiúk[szerkesztés]

Bárdos Deák Ági

Bárdos Deák Ágnes így írt magáról a Szépírók Társaságanak honlapján: Életrajzom mindenkire tartozó részletei néhány mondatban leírhatók: 1980–1983-ig a Kontroll Csoport underground zenekar egyik alapító énekeseként kezdtem közéleti pályafutásomat, s a szövegírással kerültem kapcsolatba azzal a világgal, ahol a szavak a hétköznapi jelentésüknél többel bírnak. A Kontroll Csoport felbomlása óta folyamatosan, bár nagy megszakításokkal, énekelek, immár az Ági és Fiúk zenekarban, valamint írok, legfőképpen a Literára. De, természetesen megjelentek másutt is „szép”-írásaim.

Elsőül az Ex–Symposionban, és másodízben is ugyanott, ez évben pedig a Beszélő Budapest számában, és az Alibiben, titok témában. Ezt követően jelent meg az Éjszakai állatkert antológia, ahol is két munkámat közölték a szerkesztők. Foglalkoztam az elmúlt hat évben irodalmi események szervezésével, nagyjából a pop kultúra helyszíneire koncentrálva. Reményeim szerint egyszer majd én is, mint annyian mások, megírom a Nagy Történetet.[8]

Balaton[szerkesztés]

Az 1980-ban alakult, s a Trabant zenekarral több ponton összefonódva működött underground együttes egy kazettáján, illetve cd-jén néhány Trabant-számot is szerepeltetett, ezen női előadóként Maria Lavman (a Trabantban zenélő Vető János felesége) működött közre.[9]

Balkan Fanatik[szerkesztés]

A 2002-ben alakult együttes állandó vendégénekesnője Kovács Nóri volt 2006−2012 között.

Bijou[szerkesztés]

A Bijou 2003-ban alakult. A formációban Hártó Szilvia énekel.

Bin-Jip[szerkesztés]

Harcsa Veronika 2010-ben a frissen megalakult Bin-Jip együttes énekesnője lett.

Bizottság[szerkesztés]

A Bizottság a nyolcvanas évek elejének emblematikus underground együttese. Melyben Kecskés Kriszta és Kukta Erzsébet (Kokó) énekelt.

Blahalouisiana[szerkesztés]

A 2012-ben megalakult Blahalouisiana-ban a csodálatos hangú Schoblocher Barbara énekel.

Butterfly Effect[szerkesztés]

A zenéjükbe a Kicsi a Világhoz hasonlóan könnyed jazz-es műfajú vonal mellett különböző balkáni világzenei hangzásokat is bevonó formációnak Magyar Bori az énekesnője.

Camp Koala[szerkesztés]

A Rés és az Új Nem után a női punk vonalon hagyott űrt a Camp Koala 2014-2016 között igyekezett kitölteni. Az enyhén feminista hangvételű punk-rock műfajban zúzó zenekarban Neményi Lilla énekelt. (Lilla a 2017-óta az – új, addig ismeretlen alternatív együtteseteket 2011-2016 között felfedezni igyekvő egykori Rakéta Fesztiválból kinőtt – évente megrendezett, kizárólag női zenekarokat felvonultató Ladyfest Budapest fesztivál egyik meghatározó szervezője)

Csókolom[szerkesztés]

Az együttesben Ujj Zsuzsi: fotós, kerámikus, performer, dalszerző és alternatív rockzenész.

Emil.RuleZ![szerkesztés]

Az Emil.RuleZ! zenekarban Gergely Éva kilépése óta Gereben Zita vokálozik.

Erik Sumo Band[szerkesztés]

Az Erik Sumo Band énekesnője Harcsa Veronika és Kiss Erzsi volt.

GumiZsuzsi[szerkesztés]

Takáts Eszter pécsi énekesnő saját együttese mellett a GumiZsuzsi zenekar a legismertebb, ám rendszeresen közreműködik más formációkban is.

Hagesher[szerkesztés]

A jazz-funk vonalon játszó, erősen klezmeres és slágeres hangzású supergroup hobbizenekar az Auróra közösségi házat üzemeltető Marom Klub Egyesülethez közeli tagokból szokott egy-egy koncert erejéig összeállni. Frontemberük: Schönberger Ádám. Változóan Polnauer Flóra (PollyFlow), Magyar Bori és Pandzarisz Diána szokott benne énekelni, rap-elni és vokálozni.

Holnaplányok[szerkesztés]

Borgos Anna feminista akadémikus Horthy korszakbeli női pszichoanalitikusok életművét feldolgozó könyvének címéről kölcsönzött nevű trió, amelyben a hangsúlyozottan szókimodó és lázadó feminista szöveget kemény punk zúzás (angolul: "riot grrrl" műfajú) zene kíséri. A Neményi Lilla, Bárdits Éva és Kádár Eszter alkotta zenekar az első közös debütáló koncertjét 2019 szeptember 29-én mutatta be az Aurórában. 2021 végén feloszlottak.[10]

Honeyball[szerkesztés]

Bori Sárának, a Honeyball énekesnőjének a véleménye arról, milyen ma Magyarországon énekesnőnek lenni: Sára zenész családból származik és már kicsi korában is 'együtt énekelt a rádióval', de komolyabban 15 éves korában kezdett el foglalkozni a hangjával. "Azóta nincs megállás. A Postás zeneiskolában az a hagyomány, hogy az énekesek év végi vizsgája egy nyilvános koncert. Körülbelül egy fél éve ezen a koncerten én is énekeltem, a Honeyballból Balázs, Peti és Ádám a közönség soraiból hallottak. Meghívtak egy próbára, utána szerencsére egy második próbára is és nem sokkal később a Hegyalja Fesztiválon már én is zenéltem velük." Megkérdeztem tőle, hogy milyen a helyzete, milyen lehetőségei vannak a nőknek a zene terén. "Általánosságban a zenében érvényesülni nehéz. Mint énekes én nem tapasztalom, hogy a nőknél nehezebb lenne a helyzet, bár lehet, hogy a hangszeres nőknek többet kell küzdeniük az elismerésért. Én mindenképp a zenével szeretnék foglalkozni továbbra is…előbb vagy utóbb remélem zenész leszek."

Honeybeast[szerkesztés]

A Honeybeast 2005-ben alakult a Smarties nevű zenekar utódjaként. 2008–2011-ig Ritzer Anita vokálozott a csapatban. Czutor Anett 2005–2011 végéig volt az énekesnő. Tarján Zsófia 2012-től az új énekes.

Kesh[szerkesztés]

A zenekar énekesnője a fiatal és tehetséges színésznő: Herrer Sára.

Kicsi a Világ (KAV)[szerkesztés]

A 2014 novemberében megalakult, igényesen meghangszerelt, fülbemászóan dallamos hangzásvilágú, elmondásuk alapján eredetileg trip-hop és a chill-out vonalon mozgó hobbizenekar frontembere az indulás óta a gyönyörű hangú Korányi Dóra. Az öt tagú együttes dobosa egy rövid ideig Tiszai Vivien volt, aki 2019-ben ment át a PinUps formációhoz.

Kontroll csoport[szerkesztés]

A Kontroll Csoport a nyolcvanas évek alternatív zenei világának egyik szintén meghatározó együttese. Bárdos Deák Ágnes itt kezdte pályafutását.

Ludditák[szerkesztés]

A Fiáth nővérek, Titanilla és Marianna által 2002-ben alapított hiphop duó, amely 2010-ben oszlott fel. 2015 óta a 2014-ben megalakult PinUps nevű feminista punk-rock zenekarban szövegelnek.

Magashegyi Underground[szerkesztés]

A Magashegyi Underground a Kaukázus ikeregyütteseként jött létre 2007-ben. Bocskor Bíborka (a Megasztár televízióműsor egykori vigaszágasa) az énekesnőjük.

Malacka és a Tahó[szerkesztés]

Az 1996-ban alakult "szalonnazenekarban" 1999 óta vesz részt énekesként Kurucz Kriszta (Krisztea), aki korábban gyermekdalokat adott elő. A zenekar tagjai voltak még rajta kívül 1996 óta (legalább egy koncertfellépés erejéig): Varsányi Zsuzsanna, Garics Krisztina, Meier Lídia, Hartai Katalin, Zsákai Zita és mások.[11] Az együttes "filézett" változata a Három kismalac trió, melynek első, 2006-os felállásában Pálfi Krisztina, később Burszán Vera (máshol Szalai–Burszán Vera) működött közre női tagként.[12]

Nemjuci[szerkesztés]

Az együttes énekesnője és frontembere a 2008-as alakulástól a 2013-as feloszlásig Németh Juci volt.

Neo[szerkesztés]

Az 1998 óta működő Neo együttesben 2003 óta vesz részt Hodosi Enikő ("Manoya"), mint énekes, vokálos és billentyűs.

Odett és a Go Girlz[szerkesztés]

Az együttest a Megasztár vigaszágas versenyzőjeként ismertté vált Polgár Odett alapította 2008-ban. Eddigi egyetlen, ugyanazon év októberében kiadott lemezükön Odett mellett Takáts Eszter és Varga Zsuzsa is közreműködött énekesként, szövegíróként pedig Karáth Anita erősítette a zenekart.[13]

Pál utcai Fiúk[szerkesztés]

Potondi Anikó 1984-ben kezdett a Pál utcai Fiúk-ban énekelni, és a jelenlegi felállásnak is tagja. Rajta kívül női közreműködő volt még az együttesben Majoros Éva billentyűs is, 1985-1990 között.

Péterfy Bori & Love Band[szerkesztés]

Péterfy Bori Tövisházi Ambrussal és a Tariska Szabolccsal az Amorf Ördögök utolsó felállásának tagjaiból 2007 májusában alapította meg a Love Band-et, amely október 15-én jelentette meg első, cím nélküli lemezét, amit 2009-től újabb albumok követtek. A számok nagy részét az egykori Amorf Ördögök szerzői, Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs, valamint eleinte Lovasi András írták. Bori később több számban már szerzőként közreműködött. A 2012-es Fehér éjszakák album egyik számának szerzője pedig Sena volt.

PinUps[szerkesztés]

A 2014-ben Nagypál Orsolya vezetésével megalakult PinUps nevű keverten punk rock és hip hop zenekar új színt hozott ebbe az erősen rétegműfajba, amely 2015-ben kiegészült a Fiáth nővérekkel, a Ludditák duó egykori két tagjával. A Kicsi a Világból a tehetséges Tiszai Vivien 2019-ben szállt be hozzájuk a dobok mögé, hat tagúvá kiegészítve az együttest.[14]

Rés[szerkesztés]

Az 1980-as években alig két évig működő alternatív együttes volt, amely erősen társadalomkritikus szövegű, darálós punkzenét játszott és rendszerint a legendás Fekete Lyukban lépett fel; a klub vezetőjének segítségével adhatták ki egyetlen, meglehetősen botrányosra sikerült (a tagok többsége számára is nehezen vállalható) kazettájukat is.[15] Énekesnőjük Bende Zsuzsa „Benő” (ex-Plankton) volt, további tagok: Molnár Béla, Lehoczky Károly, Majoros Gábor, Meszlényi János, Zsidei Miklós. A gyűjteményes CD mellett műsoros videókazettájuk is megjelent.[forrás?] Bende és Molnár később, 1990 után az Új Nem nevű underground együttesben zenéltek együtt.

Ricsárdgir[szerkesztés]

A Ricsárdgirl a tagjai öndefiníciója szerint a "art-fart pop" stílust képviselte. A 2010-2023 között aktív formációban Papp Éva és Borszukovszky Flóra énekelt.[16][17][18][19]

Sziámi[szerkesztés]

Az együttest a Kontroll Csoport megszűnése után közösen alapította Müller Péter Sziámi és Bárdos Deák Ágnes, aki néhány év után az önállósodás útjára lépett az Ági és a Fiúk együttes megalapításával. Később több tagcsere is történt a csapatban, amely 2009-ben szűnt meg Gasner János gitáros halálával. Az utolsó felállásban Záhonyi Enikő és Pandzarisz Diána énekesek voltak az együttes női tagjai.[20]

Tereskova[szerkesztés]

Nagy Kriszta (Tereskova) polgárpukkasztó stílusú, alternatív intermédia-művész és énekesnő, aki különböző meghökkentő, olykor provokatív stílusú alkotásokkal igyekszik felkelteni a közönség figyelmét. A képzőművészet és a filmezés mellett zenei színtéren is borzolja a kedélyeket, zenészi tevékenységét szándékos amatőrség és szókimondó, trágár szövegek jellemzik, melyeket áthat a szabadságvágy és a humor. Saját magáról elnevezett együttese, a Tereskova 1989 és 2000 között működött, kezdetben csak női tagokkal, majd néhány férfi zenésszel is kiegészülve. Utolsó felállásában négy női tagja volt: maga Tereskova énekesként, Kozma Orsolya és Czerovszky Henriett vokálosként, Baranyai Julika pedig basszusgitárosként.[21]

Trabant[szerkesztés]

Az 1980 nyarán alakult és a nyolcvanas évtized derekáig aktív együttes énekese Méhes Marietta volt, rajta kívül Urbán Mariann (Embersport) is be-beszállt a zenekar produkcióiba énekesként. Miután Méhes Marietta színésznőként szerepet kapott az Eszkimó asszony fázik című nagyjátékfilmben, a zenekar több száma és maga a zenekar is bekerült a filmbe, a film sikere nyomán pedig ők lehettek az első underground rockzenekar, amely hivatalosan lemezt jelentethetett meg Magyarországon.[9] 26 év szünet után, 2011-ben egy koncert és egy nyilvános főpróba erejéig újra összeállt a Trabant, ezen a koncerten női közreműködő volt még Nezeczky Júlia klarinétos is.[22]

Új Nem[szerkesztés]

Az együttest a Rés nevű punkzenekar két tagja, Bende Zsuzsa és Molnár Béla alapította, miután 1990-re felismerték, hogy az addig játszotthoz képest sokkal intellektuálisabb zenére vágynak. Első komolyabb koncertjüket 1991 júniusában adták, majd új tagok, köztük a Müller Péter Sziámi szerzőtársaként is zenélő Gasner János csatlakozásával az egyik legerősebb underground koncertcsapattá váltak. 1992 végén az együttes feloszlott, Bende Zsuzsa lemezlovasnak állt (ilyenformán az első magyar női DJ-k egyike lett), 2002-től pedig az A38 Hajó műsorszervezőjeként kezdett dolgozni. 2008-ban az Új Nem egy, az A38-on tartott Tilos az Á-emlékkoncert erejéig újra összeállt.[15][23]

Yonderboi[szerkesztés]

Fogarasi László (Yonderboi) együtteseiben 1999-től kezdve közreműködött énekesként Kutzora Edina, aki később a Žagar-ban, a Péterfy Bori & Love Bandben és más formációkban is vokálozott.

Žagar (Zagar)[szerkesztés]

Az együttest a Yonderboi-ból kilépő Zságer Balázs alapította 2002-ben, és csatlakozott hozzá Kutzora Edina is vendégként.
A 2007-ben megjelent, Cannot Walk Fly Instead címet viselő album lemezen a hazai alternatív énekesnők egész sora énekelt együtt a Wings Of Love című számban: Kutzora Edina mellett közreműködött a dalban Péterfy Bori, Sena Dagadu "MC Sena", Németh Juci, Hódosi Enikő és Judie Jay is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Simor Dániel, Szilágyi Máté, Lerch Júlia, Szilli Tamás - „Az volt a furcsa, hogy lehetett ilyen rádió Magyarországon” / A Petőfi Rádió sztorija (Telex.hu, 2022.03.30.)
  2. Kultúrház, Feszty Körkép, és korábban a Klikkerek
  3. Megjelent az Anima Sound System új lemeze! – Passzió.hu. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 3.)
  4. Prieger Fanni: Ezrek néznek és imádnak – Velvet.hu
  5. Artner Szilvia - Eléggé őrültek (Péterfy Borbála színésznő, énekesnő) (Magyar Narancs, 2006.12.21.)
  6. Az Arvisura története[halott link]
  7. Tóth Júlia Éva, Stark Attila - Borikönyv / Jelenetek Péterfy Bori életéből (Scolar Kiadó, 2022) ISBN 978-963-509-522-3
  8. Szépírók Társasága - Bárdos Deák Ágnes
  9. a b Szőnyei Tamás: Trabant, Balaton
  10. Bocs, hogy feloszlottunk. Holnaplányok: Bocs hogy élek (lemezkritika) - recorder.blog.hu, 2023.02.03.
  11. [1]
  12. [2]
  13. Az Odett és a Go Girlz a Port.hu adatbázisában. [2016. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 3.)
  14. Csikós Kornélia - Nagypál Orsi: Direkt valami provokatívat és nagyon csajosat akartunk, de kicsavarva (A Katona József Színház blogja, 2016.05.16.)
  15. a b Jávorszky Béla Szilárd: Újrázó Új Nem
  16. Márk, Benics: Feloszlik a Ricsárdgír (magyar nyelven). 444, 2022. szeptember 9. (Hozzáférés: 2022. szeptember 11.)
  17. Feloszlik a Ricsárdgír zenekar (magyar nyelven). 24.hu, 2022. szeptember 9. (Hozzáférés: 2022. szeptember 11.)
  18. Zrt, HVG Kiadó: Feloszlik a Ricsárdgír zenekar (magyar nyelven). hvg.hu, 2022. szeptember 9. (Hozzáférés: 2022. szeptember 11.)
  19. Búcsúzik Szintis Laci: feloszlik a Ricsárdgír zenekar (magyar nyelven). telex, 2022. szeptember 9. (Hozzáférés: 2022. szeptember 11.)
  20. A Sziámi együttes a Rockbook.hu adatbázisában
  21. Tereskova és zenekara a Rockbook.hu adatbázisában
  22. Újra együtt a Trabant tagjai. 2011. január 13., Metropol.hu. [2016. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 3.)
  23. “31 éve élek a zenéért, a zenével, a zene körül, és a zenéből” – Bende Zsuzsanna, az A38 vezető programszervezője. Zeneiparihivatal.hu/blog

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]