Magyar Szabadság Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Szabadság Párt
Adatok
ElnökSulyok Dezső
AlelnökNagy Vince
Utolsó vezetőSulyok Dezső

Alapítva1946. március 15. (alapítás)
1946. július 24. (engedélyezés)
Feloszlatva1947. július 21.
Elődpárt
(FKGP-ből kizárt képviselők)
Utódpárt

Politikai elhelyezkedésjobboldal
Parlamenti jelenlét1946–1947

A Magyar Szabadság Párt (MSZP) vagy Sulyok-párt rövid életű jobboldali párt volt Magyarországon a második világháború után.

Története[szerkesztés]

A pártot 1946. március 15-én alapította Sulyok Dezső, akit három nappal korábban tizenkilenc társával együtt a Baloldali Blokk nyomására mandátumuk megtartása mellett kizártak az FKGP-ből kommunistaellenes magatartásuk miatt. Az új párt elnöke is Sulyok, alelnöke pedig Nagy Vince lett. Működését a kormányzat részéről a kezdetektől fogva nehezítették, így hivatalosan csak három hónappal később, 1946. július 24-én kerültek bejegyzésre.

A pártnak komoly esélye volt az 1947-es magyarországi országgyűlési választásokon nemcsak a győzelemre, hanem az abszolút többség elnyerésére is, így a választások előtt alig több, mint egy hónappal a kommunisták nyomására úgy módosították a választási törvényt (1945.: VIII. tc.), hogy az biztosan ellehetlenítse Sulyok és köre indulását. A törvény ennélfogva a „Lex Sulyok” gúnynevet kapta, mivel az a vezetők mellett gyakorlatilag a Magyar Szabadság Párt teljes tagságát, élükön Sulyok Dezső elnökkel, a korabeli ellenzék vezérével kizárta a választható személyek sorából. (Többségük a Horthy-korszakban a kormánypárt országgyűlési képviselője volt)

A Magyar Szabadság Párt a törvénymódosítás elleni tiltakozásul 1947. július 21-én feloszlatta magát. Tagjainak egy része a Magyar Függetlenségi Pártban folytatta tevékenységét, míg más része (köztük Sulyok) távozni kényszerült az országból, vagy letartóztatták.

Források[szerkesztés]