Magyar Nemzeti Igazgatóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyar Nemzeti Igazgatóság az 1848–49-es forradalom és szabadságharc utáni magyar politikai emigráció vezető szerve, emigrációs kormány volt 18591860-ban. Tagjai Kossuth Lajos, Teleki László és Klapka György voltak.

Megalakítása[szerkesztés]

Az osztrák–olasz–francia háború előkészítése idején,[1] A szervezetet 1859. május 6-án Párizsban alapította meg Kossuth Lajos, a főként Svájcban élő Teleki László, valamint Klapka György. Kossuth felelt a diplomáciáért; a katonai ügyeket és a román fejedelemségekben tervezett akció előkészítését Klapka vállalta, míg Telekinek jutott a hazai titkos szervezettel való kapcsolattartás.

…Amerikában nehány százra menvén a magyar emigráczió száma, a mint kivánatos egyelőre a katonai egyéniségeknek a piemonti alakitásnál mielőbbi felhasználása, ugy másrészről tizévi fáradsággal szerzett szubszisztencziális állásuknak felbontása azon gondoskodást parancsolja, hogy azon váratlan esetre, ha reményeinkben csalatkoznánk, vagy a piemonti kormányáltal katonai rangjokhoz képest elláttassanak, vagy legalább utiköltségük megtérittessék. Mirenézve a franczia kormánynyal nyomban egyezkedés szükséges, s az amerikaiakhozi felhivás ahhoz képest fog az elnök által eszközlésbe vétetni.

Kelt Párisban, 1859. május 6-án.

Kossuth. Teleki L. Klapka.

– Az 1859-iki Magyar Nemzeti Igazgatóság május 6-iki első ülésének(Párisban) határozatai. (Jegyzette: gr. Teleki László.) részlet

Alapítók[szerkesztés]

A Magyar Nemzeti Igazgatóság alapítói

Tevékenysége[szerkesztés]

A Magyar Nemzeti Igazgatóság megindította a Magyar Légió szervezését, tárgyalt Cuza román fejedelemmel, és fegyverszállításokat hajtott végre román területekre egy későbbi magyar felkelés feltételeinek megteremtése érdekében.

Irodalom[szerkesztés]

  • Berényi Zsuzsanna Ágnes: Kossuth Lajos és a szabadkőművesek, Argumentum Kiadó, Budapest, 2002, ISBN 963-446-221-9

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]