Magyar Filozófiai Szemle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Filozófiai Szemle
Adatok

OrszágMagyarország
Alapítva1957
KiadóGondolat Könyvkiadó
FőszerkesztőForrai Gábor
Nyelvmagyar
OCLC751064828
ISSN
MTID39795
A Magyar Filozófiai Szemle weboldala

A Magyar Filozófiai Szemle (angolul Hungarian Philosophical Review) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Bizottságának (korábban Intézetének) folyóirata. 1957-ben indult Budapesten. 1957–2000 között kéthavonta, 2001-től negyedévente jelenik meg.

Szerkesztői[szerkesztés]

Induláskor Fogarasi Béla volt a lap alapító főszerkesztője, szerkesztője Heller Ágnes, a szerkesztőbizottsági tagok közt volt ekkor Lukács György, Mátrai László, Molnár Erik, Szigeti József. Az 1970-es években a lap felelős szerkesztője Kéri Emil, a Szerkesztő Bizottság elnöke Hermann István, szerkesztők Balogh István és Görgényi Ferenc. Jelenleg a lap felelős szerkesztője Schmal Dániel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, szerkesztői: Ambrus Gergely a Miskolci Egyetemtől, Mekis Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől, Mester Béla az MTA Filozófiai Kutatóintézettől, Ullmann Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől, Valastyán Tamás a Debreceni Egyetemtől. Népes szerkesztőbizottság segíti a lap munkáját:

A lap irányvonala[szerkesztés]

A „divatos” filozófiai irányzatoktól függetlenül valamennyi jelentős filozófiai irányzat eszméit figyelemmel kíséri.

Előzményei[szerkesztés]

Magyar Philosophiai Szemle (indult 1882-ben), s ennek helyébe később az Athenaeum lépett.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magunkról – Filozofia.net
  2. Lapunkról – Filozofianet.hu

Források[szerkesztés]

  • Program és hivatás : magyar folyóiratok programcikkeinek válogatott gyűjteménye. Budapest. Gondolat Kiadó, 1978. Magyar Filozófiai Szemle lásd 723-727. p.

Külső hivatkozások[szerkesztés]