Magyar Derby (galopp)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 29′ 51″, k. h. 19° 07′ 38″

Magyar Derby
A 92. Magyar Derby győztese: Kilword
A 92. Magyar Derby győztese: Kilword
Típusgalopp
HelyszínKincsem Park, Budapest
Alapítás éve1921
Aktuális táv2400 méter
Rekorder lóSunny Sam 2.26.1 (2008)
Legutóbbi győztes lóFaust (2020)
A Széchenyi István javaslatára megvalósított első pesti lófuttatás 1827-ben (Johann Erdmann Gottlieb Prestel (1804-1885) színezett litográfiája)
Kincsem a leghíresebb magyar tenyésztésű Derby győztes ló
A Kincsem Park régi épülete
A Kincsem Park
Az alagi lóversenypálya egyik tréning pályája
Az első Epsomi Derby[1] győztes lova:
DIOMED

Derbyt minden évben, minden országban csak egyet rendeznek, ami a hároméves lovak legmagasabb presztízsű versenye, az általuk vitt súly azonos, de a kancák 1,5 kg engedményt kapnak. A „'Magyar Derby”' Magyarországon is a legrangosabb galopp verseny, de az ügető szakág egyik kiemelkedő versenyét is a "derby" jelzővel illetik. A Hármas Korona verseny három nagy futának egyike a „Magyar Derby” 2400 méteres távja, a másik kettő futam a „Nemzeti Díj” 1600 méteres és a „St. Leger” 2800 méteres távja. Az első versenyeket a Kincsem Park építése miatt 1921-től kezdődően Alagon, 1925-től pedig a felépült Kincsem Parkban rendezték, illetve rendezik napjainkban is. A Kincsem Park 2000-ben kezdődött felújítása alatt ismét Alag volt a házigazda, de a 83. Magyar Derby-t már ismét a hagyományos Albertirsai úti pályán rendezhették meg. 2005-től kezdődően mindkét szakág (az ügető korábban évtizedekig a Kerepesi úton volt) versenyeinek a Kincsem Park kombinált lóversenypályája ad otthont. A hároméves lovak legnagyobb eseménye a Derby. A 2400 méteres távon, klasszikus gyeppályás futamban a mének 57 kilogrammot, a kancák pedig 55,5 kilogrammot visznek a hátukon. Kancák győzelme nagyon ritka. 1973 után - Anda -, 37 évet kellett várni "a gyengébb nem", Shamal Sally győzelmére.

A Derby hagyománya[szerkesztés]

1780-ban Derby[2][3] 12. őrgrófja fogadást kötött egy másik angol főnemessel, Sir Charles Bunbury-vel[4][5] lovaik gyorsaságát illetően.[6] A győztesé a trófea, a vesztes jutalma a verseny névadása volt. Így történhetett, hogy a vesztes neve közismert lett az egész világon, a győztesét pedig enciklopédiákban kell keresgélni.

A szó, a lósporttól elválasztva önálló életet is él. Nagy volumenű, kiélezett, kivételes sport és egyéb események jelzőjeként rendszeresen használják. A szó használata -más lovas szakágakban is- csak az esemény különlegességét, kiemelt státuszát jelzi. Az ügetőn megrendezett Magyar Derby ennek megfelelően, ehhez az évszázados hagyományhoz nem kapcsolódik.

Évszázados szabályok[szerkesztés]

A verseny a lovak egyszeri megméretésére szolgál. Javítási, ismétlési lehetőség nincs, mivel csak hároméves "koedukált" lovak, kancák és mének indulhatnak. Az indulók száma a pálya méreteinek függvénye, de nem haladhatja meg a huszonnégyet. A Kincsem Parkban húsz ló indítását engedélyezik. A derbyn csak angol telivérek vehetnek részt, pontosabban csak azok, melyek szülei az Angliában vezetett telivér Méneskönyvben[8] megtalálhatók. A táv 2400 méter, ennek megfelelően -a közönség legnagyobb örömére- a mezőny az indítás utáni első négyszáz métert is a nagyérdemű közvetlen közelében teszi meg.

A magyar derby[szerkesztés]

Az Osztrák–Magyar Monarchia időszakában példamutató együttműködés valósult meg a Magyar Lovaregylet és a bécsi Jockey Club között. Közös versenyszabályokat dolgoztak ki, egyeztették a nagy versenyek időpontját, közösen szerkesztették a ménes könyvet. Bár a lótenyésztés súlypontja Magyarországon volt, megállapodtak abban, hogy a két legrangosabb versenyt közösen rendezik meg. Ennek megfelelően a derby helyszíne Bécs, a St. Leger-é Budapest lett.

1918-ban a két egyesület közötti kapcsolat megszakadt. Közel hároméves előkészítés után az első Magyar Derby-t 1921 június 29.-én rendezték meg. Az akkori szabályoknak megfelelően 1919. december 1.-ig lehetett nevezni a versenyre. A 173 jelentkezőből, végül 7 ló indulását engedélyezték. (Abban az időben pótnevezéseket nem fogadtak el.

Ezt követően csak a világégés miatt maradtak el (1945, 1946) a versenyek. Évtizedekig június harmadik vasárnapján rendezték a versenyt. 1981-ben az osztrákok -a konkurens magyar lovak indulását kizárandó- a hagyományos magyar időpontra helyezték át derby-jüket. A magyar szervezők azonban idejében kapcsoltak és a korábbi bécsi versenynapra váltottak. 2000 óta rendszeresen július első vasárnapja a derby napja.

A Magyar Derby győztesei[szerkesztés]

A 87. Magyar Derby 2009[szerkesztés]

A 10 millió forintos összdíjazású versenyre 24 lovat neveztek, ez a szám véglegesítéskor 19-re csökkent. Közvetlenül a verseny előtt az állatorvos egy ló indítását nem engedélyezte.
A mély talajú, nehéz pályán "Garabonciás"[13] már féltávon élre állt, több támadást sikeresen visszavert. "Csillaghullás" (L:[14] S. Budovic-amatőr!;[15] T: Bocska Béla; I: Sztojka Rudolf) az utolsó két százon szenzációsan hajrázott, fél hossz választotta el minden idők legnagyobb derby meglepetésétől.
Hosszú távon is bizonyított a soron kívül nevezett, harmadik helyen befutó "Dr. Guru" (L: Tellini, Massimil; T: Equine Supreme Kft.-S. McPhee; I: Kovács Sándor), a "csak bronz" viszont azt jelenti, hogy a "Hármas Koronát"[16] nem nyerheti meg.
A kancák közül ketten is dobogó közelbe kerültek. "Mezzanine" a negyedik, "Classic Spirit" az ötödik helyen végzett.
A tízmillió forintos összdíjazású versenyen, a szerencsés, "Csillaghullás"-ban bízó fogadók rekord nyereményt vehettek fel. A hármas befutóra 540 ezer forintot fizetett a pénztár.

A verseny után egy hónappal Garabonciást diszkvalifikálták, pozitív doppingvizsgálati eredmény miatt[17]]

A módosított befutási sorrend alapján, Csillaghullás lovasával derby történelmet írt, mivel Budovic az első amatőr győztes a legrangosabb galopp viadalon. Először szerzett derby trófeát a tulajdonos, Bocska Béla és az idomár, Sztojka Rudolf is.

A 88. Magyar Derby 2010[szerkesztés]

A versenyre tizenhat lovat neveztek, melyek közül három tulajdonosa szerb, egy pedig szlovák XLSport.

A futam összdíjazása 10 millió forint.

A lovak neve a rajtszámokkal:

(1) Álmos; (2) Bombajó; (3) Chimborasso [1]; (4) Dr Gile [2]; (5) Emperors Stride [3]; (6) Hadúr; (7) Mick Titho [4];[18] (8) Peer Cooper [5]; (9) Rossano [6]; (10) Stewart [7]; (11) Tutanhamon [8]; (12) Unico [9]; (13) Attestation [10]; (14) Letty [11]; (15) Shamal Sally [12]; (16) Tantarella [13]

Izgalmas jelenetek a startgépnél. Az izgága, túlfűtött Shamal Sallyt az utolsók között tuszkolták be, az indítás előtti pillanatban azonban kitört onnan. Mikor ismét rajt-kész állapotba került, az egyik favorit Tutanhamon vett fel, lóra nem jellemző testhelyzetet és került a sikeres indítás után sereghajtó szerepbe.

Attestation 1800 méterig vezette a mezőnyt, a célegyenesbe Letty a "szuper kanca" fordult elsőként, lépést Unico tudott vele tartani. Az utolsó kétszáz méteren azonban a mezőnyből sikeres hajrát indított Shamal Sally és az utolsó helyről felzárkózó Tutanhamon.

1973-óta először, a szlovák-magyar tulajdonú Shamal Sally révén kancáé lett a babérkoszorú. Dobogós helyen Tutanhamon és Unico végzett. Őket az utolsó ötven méteren lehajrázott magyar tulajdonú kanca, Letty követte.

Shamal Sally az első szlovák derby győztes ló.[19] A győztes ló időeredménye a harmadik legjobb a derby idők mérése és regisztrálása óta.

A 89. Magyar Derby 2011[szerkesztés]

Nemcsak a magyar, hanem a világ derby történetében is először fordult elő, hogy a rendező nemzet legrangosabb versenyén, tizenhárom hazai telivér mellett, hat ország, hét lova is a nevezési listán szerepelt.

A futam összdíjazása 12 millió forint volt.

A versenyre -a Kincsem parkban maximálisan indítható- húsz lovat neveztek. A Magyar Turf esélylatolgatása szerint legvalószínűbb a:

Mediplomat -Oldfiledroad-Parmeenion-Lenz-Cape Rodney-Wallisto sorrend. A favorit, Mediplomat zsokéja az a Pat Cosgrave,[20] aki a 2011-es Royal Ascoton, Society Rock nyergében megnyerte az 1200 méteres Golden Jublilee Stakes-t. Az északír sztárzsoké mellett további kilenc ország lovasai is nyeregbe ültek.

A nevezési lista:

(1) Alone Famous; (2) Armagedon Fire [14]; (3) Cape Rodney [15]; (4) King Cobra [16]; (5) Lenz [17]; (6) Mediplomat [18]; (7) Notion [19]; (8) Óbuda [20]; (9) Oldfieldroad [21]; (10) Ostinato [22]; (11) Pacino Mo [23]; (12) Parmeenion [24]; (13) Rangos [25]; (14) Rivális [26]; (15) San Siro [27]; (16) Sheragan [28]; (17) Star Force [29]; (18) Wallisto [30]; (19) Exlibris [31]; (20) She's A Maneater [32].

A verseny napján -állatorvosi javaslatra- King Cobra nem állhatott a rajtgépbe. A startot követően Óbuda hosszan vezetett. A célegyenesben ritkán látott nagy küzdelem után csak a célfotóval tudta a versenyintézőség az első három helyezett sorrendjét (Ostinato-Mediplomat-Wallisto) meghatározni. A győztes, két héttel korábban az osztrák derby-n gyengén szerepelt. Ennek megfelelően sem a szakemberek, sem a fogadók nem emlegették az esélyesek között. Győzelme, két hármasbefutó fogadót rekordszintű nyereményhez -1.228.160- segített.[21] A további, díjazott helyezettek: Lenz-Exlibris-Notion.

A győztes ló időeredménye a harmadik legjobb, a derby idők mérése és regisztrálása óta. A dobogóról a tavalyi győztest szorította le. A győztes ló zsokéja az olasz, Nini Murru volt.

A 90. Magyar Derby 2012[szerkesztés]

A futam összdíjazása 14 millió forint.

A nevezési lista:

(1) Apacslegény [33]; (2) Ashkan [34]; (3) Blue Imp; (4) Category Five [35]; (5) Ében [36]; (6) Ezüstnyíl [37]; (7) Lake Louise [38]; (8) Latin Lover [39]; (9) Noble Thought [40]; (10) Raphael Santi [41]; (11) Stréber [42]; (12) Tobea Farmers Boy [43]; (13) Walderon [44]; (14) Zolee Walker [45]; (15) Viva Da Liva

A fogadókat és a szakembereket is elbizonytalanította, a nagy esélyes Latin Lover, közvetlenül a verseny előtt történő istálló, tréner váltása.

A Magyar Turf esélylatolgatása: Latin Lover - Raphael Santi - Lake Louise - Ezüstnyíl - Viva La Diva

A versenyen először Apacslegény (lovasa: Varga Zoltán), később Ezüstnyíl (Stanislav Georgiev) vezette a mezőnyt. Latin Lover (Kerekes Károly) a célegyenesben vette át a vezetést és egy lóhosszal verte az őt szorongató, alacsonyan favorizált Category Five-t (Nico Polli). A további sorrend: Raphael Santi (Bakos Gábor), Stréber (Zdenko Smida), Ezüstnyíl (Stanislav Georgiev), Viva La Diva (Pat Cosgrave). A győztes ló cáfolt, egy általában teljesülő babonát, miszerint az Alagi Díj első helyezettje a derbyn nem végezhet a topon. Ezzel megteremtette az esélyét a Hármas Korona elhódításának is, amelyet október 7-én a Magyar St. Leger verseny megnyerésével realizálhat.

A győztes időeredményével (2.26.5), négy tized másodperccel maradt el a derby-rekordtól.

A 4,7 millió forintos összforgalmú versenyen, a hármas befutó, a papírforma részleges érvényesülése miatt mindössze 32940 forintot fizetett.

A 91. Magyar Derby 2013[szerkesztés]

A versenyre 21 lovat neveztek, de az indulóbejelentést követően már csak 16an maradtak. Az egész mezőny jó startot vesz, nagyon sokáig egy csomóban galoppoznak a lovak, a befutó egyenesre már a későbbi győztes Mayday vezetésével fordulnak. A szürke vetélytérsait 9 hosszal maga mögött hagyva fut át a célon.

Érdekesség lehet, hogy hazánkban a német import lovak a legsikeresebbek Derby-győzelmet tekintve: az első három ló mind német tenyésztés, de nem szabad megfeledkeznünk a negyedik Mimirről sem, hiszen ő igazi "hazánkfia", a bácsalmási Telivér Farm tenyésztése és tulajdona.

Az első két ló Ribárszki Sándor idomítottja, míg a második két befutó Kovács Sándor tréningjéből érkezett. A Ribárszki-Línek páros nyert már egy Derbyt szürke lóval 2004-ben. A zsoké elmondta: egyértelmű volt, hogy Ribárszki felkérésére mond igent és Maydayt üli a rangos futamban. A bevált csapat elmélete meghozta a lovas harmadik és az idomár hatodik Magyar Derby sikerét.

Alcobaca és Akaba apai ágon (Kallisto-GER) féltestvérek. A kanca második helye azért is szép eredmény, mert Shamal Sally 2010-es győzelme óta a "gyengébbik nem" még dobogón sem képviseltette magát.Bővebben.

A 91. Magyar Derby befutója: 1. Mayday (Jaroslav Línek); 2. Alcobaca (Kerekes Károly); 3. Akaba (Stanislav Georgiev)

A 92. Magyar Derby 2014[szerkesztés]

A nevezési listán, csak 12 ló neve szerepelt. Váratlan, tulajdonosi döntést követően, Kilword is a startlistára került. Nem jelentett meglepetést győzelme, annak ellenére, hogy először futott 2400 méteren. Bővebben

Érdekességek[23][szerkesztés]

  • Megdönthetetlennek tűnő rekord: Aperianov Zakariás - 2009-ben is aktív idomár - tizenhat derby győztes lovat készített fel. Az első Imperiál volt 1963-ban, harmincöt évvel később Menedzser zárta a sort.
  • Az 1966-ban győztes, magyar tenyésztésű Nem igaz, az Osztrák és a Bajor Derby-n is diadalmaskodott.
  • A legtöbb győzelmet (9-et) Vas József 17 év alatt aratta. (1970, 1971, 1976, 1978, 1979, 1982, 1985, 1986, 1987)
  • A Magyar Derby-n Esch Győző hat alkalommal győzött. Első és utolsó sikere között 16 év telt el. Ezt megelőzően az Osztrák–Magyar Monarchia Derby-n két alkalommal is elsőként ért a célba.
  • A legsikeresebb tenyésztők:
    • Dióspuszta (1932 és 1994 között 18 nyerő)
    • Kerteskő (1962-2003-9)
    • Kisbér (1927-1974-7)
  • A legsikeresebb apamének
    • Imperiál (Nyolc nyerő: Isztopirin-1971; Immer-1972; Anda-1973; Ijász-1974; Tirán-1976; Bilbao-1977; Dimitrij-1978;Betét-1983)
    • Pázmán (Öt nyerő: Bajtárs-1925); Naplopó-1926); Tiszavirág-1928; Canada-1933; Duce-1935)
    • Nostradamus (3 nyerő: Nem igaz-1966; Nótás kapitány-1969; Norbert-1970)
  • A Zsoké Legenda, Kállai Pálnak 1991-ben 58 évesen sikerült az első, majd kilenc évvel később 67 évesen a második derby-t nyerni.
  • Alafi László és Vas József hármas sorozattal büszkélkedhet.
  • A regisztrált, legjobb időeredményt -2.26.1- Sunny Sam érte el 2008-ban.
  • A hiányos források ellenére is megállapítható, hogy négy derby győzelemmel Ribárszki Sándor a legeredményesebb trénerek egyike.
  • A "Hármas Koronát"[24] eddig öt telivér szerezte meg. 1936-ban Try Well, 1977-ben Bilbao, 1999-ben April Sun, 2007-ben Saldenzar, végül 2015-ben Quelindo-nak sikerült a trófeát begyűjteni.
  • A legkisebb mezőnyök: 1949-4; 1922-5; 1923, 1924, 1948, 1950-5 ló.
  • A legnagyobb mezőnyök: 1977, 1994, 1996-22; 2005,2006-20; 1995,2011-19 ló.
  • A leggyorsabb lefutási idő
    • Régi Kincsem Park: Sir Khan (1994)-2.27.8
    • Alag: Poggione (2002)-2.29.4
    • Az átépített Kincsem Park: Sunny Sam (2008)-2.26.1
  • A legfölényesebb győzelmek: Try Star (1986)-16 hossz; Norbert (1971), Immer (1972)-12 hossz; Starlight (1931), Fero (1953), Imperial (1963)-10 hossz.
  • Magyar zsokék európában több mint száz derbyt nyertek.
  • A derby után több versenyt nem nyertek: Handful, Oscar Anton, Bűvész, Csákány, Alibi, Puczur, Tacskó, Frappáns, Babatündér, Regény,[25] Iglói diák, Sky, Torockó, Tabán, Pendragon, Finavon, Sir Khan, Mafhum, April Surpise, Rodolfo, King's Honor, Thunder Groom, Sunny Sam, Latin Lover.

Hang és kép[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Epsom Derby szócikke az angol wikipédiában Derby
  2. Kiejtése: dárbi
  3. Derby város szócikke az angol wikipédiában
  4. Sir Charles Bunbury szócikke az angol wikipédiában
  5. A magyar derby napon -hagyományosan- Sir Charles Bunbury emlékfutamot rendeznek
  6. Az Epsomi Derby szócikke az angol wikipédiában
  7. A monarchia felbomlása után, 1921-ben önálló versenyeket rendeztek, Bécsben, Budapesten és Prágában.
  8. General Stud Book
  9. A tenyésztő nemzetisége
  10. A rendelkezésre álló forrásból nem állapítható meg, hogy idősebb vagy ifjabb Fejes Lajos
  11. Szenzációs teljesítmény! Turbó a Bécsi Derbyn is első lett
  12. A versenyen Garabonciás győzött. Egy hónappal később azonban diszkvalifikálták, pozitív doppinvizsgálati eredmény miatt. (Magyar Turf LXIV évfolyam 49./20./ szám)
  13. Anyai ágon az osztrák derby győztes Gazduram, apai ágon pedig a tavalyi győztes "Sunny Sam" a testvére
  14. L=Lovas, I=Idomár, T=Tulajdonos-tenyésztő, E:=Időeredmény
  15. A galopp sportban elképzelhetetlen, hogy valaki az utcáról besétálva nyeregbe ülhet. Az amatőr versenyzők lovas sportegyesületek tagjai, általában lóápolók-munkalovasok, akik idejük nagy részét -fizetség nélkül- lovak közelében töltik. Minimálisan féléves munkalovaglás után, tréneri javaslatra indulhatnak versenyen. Ritkán fordul elő, hogy nem hivatásos lovas derbyn szerepet kap. Budovic "amatőrként" több mint háromszáz versenyen ült lóra, győzelmeinek száma ötven körüli.
  16. Hármas Korona-"Triple Crown" díj azt a lovat illeti, amely a Magyar Derby mellett megnyeri a tavaszi "Nemzeti Díjat" (1600 méter), és a szezon végén a "Magyar St. Leger" (2800 méter) futamot is
  17. A 2009. június 28-i versenynap módosított jegyzőkönyve. [2014. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 10.)
  18. A verseny napján lejelentve (visszaléptetve).
  19. Mikóczy Zoltán cége, ötven százalékos tulajdonos. A ló nemzetiségét, az döntötte el, hogy a tréner, Zuzana Kubovicová is szlovák.
  20. Pat Cosgrave a tervezett négy helyett három futamban ült lóra. A hatodikban Morasco nyergében helyezetlen maradt. A hetedik futamban Rendezvous-zal, a derbyben, Mediplomat-tal szoros második.
  21. Az évezred második legnagyobb nyereménye. 2007-ben 1.295.000 forintot fizetett a hármas befutó. A nyerőosztály -tízes- csúcslistáján derby befutó még nem szerepelt.
  22. Ecsedi Leticia istállója három lóval (Apacslegény, Raphael Santi és Tobea Farmers Boy) nevezett.
  23. Az utolsó aktualizálás időpntja: 2014. július 6.
  24. A Hármas Korona elnyerésének feltétele: Első helyezés a Nemzeti Díjban, a Magyar Derbyn és a Magyar St. Leger versenyen.
  25. 1-1 alkalommal nyert gát illetve akadály versenyt

További információk[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap