Magyar Demokrata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Demokrata Magyarországon megjelenő, magát konzervatívnak valló országos politikai hetilap.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Demokrata genezise a Pesti Hírlappal kezdődött, ami 1989-90-ben indult, és Magyarország első magántulajdonú, nemzeti liberális, kossuthi szellemiségű lapja volt. A taxisblokád idején az újságok 99%-át a balliberális média tette ki[forrás?], a jobboldali médiát pedig a Pesti Hírlap.

Az újság főszerkesztőjének Bencsik Andrást választották. Ez az első lap, amely az akkor MDF vezette koalícióhoz kötődött. A koalíciós kormány bukását követően az újság is megszűnt. Ezek után két vállalkozó indította el az Új Demokrata nevű hetilapot, ami fekete-fehér volt, és újságpapírra nyomtatták. Az újság főszerkesztője szintén Bencsik András lett. Ekkor már arra törekedtek, hogy keresztény alapállású és konzervatív ideológiát kövessenek. A Demokrata név kezdetben foglalt volt, hiszen a rendszerváltást közvetlenül megelőző 1980-as években megjelent Nagy Jenő szamizdat újságja, ami ugyancsak ezt a nevet viselte. Kötöttek egy szabályos névhasználati szerződést, aminek következtében az újság címe véglegesen Demokrata lett. 1997 augusztusában, a választásokhoz közeledve a tulajdonosok egyik napról a másikra megszüntették a lapot. Arra hivatkoztak, hogy a Horn-kormány részéről mély nyomás nehezedett rájuk, ezért kellett így dönteniük. Ekkor már létezett egy szervezet, a Magyar Ház Alapítvány, melynek nevére bejegyeztették a Magyar Demokrata nevet. Egy hét kihagyással megjelent az első számuk, abban bízva, hogy az emberek már megismerték, megszerették a lapot annyira, hogy ezzel a kis változással is elfogadják. A két vállalkozóval adódtak problémák és nem sikerült megegyezni. Pénzügyi gondjaikat beleírták a lapba, és az olvasók sok pénzzel segítettek az újraindulásban. Fontos állomás a lap történetében, hogy a Demokrata volt az első szerkesztőség, ahova Orbán Viktor miniszterelnökként elment. Jelentős fordulat volt 2000 tájékán, hogy az Orbán-kormány a törvény alapján elvette az MSZP-től azokat az ingatlanokat,melyekhez nem volt jogosultságuk[forrás?], és a lap pályázat révén megkapta annak az épületnek földszintjét, ahol ma is tevékenykedik a szerkesztőség. Míg az Orbán-kormány tevékenységének kezdetén az újság példányszáma körülbelül 18 000 volt, a ciklus végére ez a szám 60 000-re emelkedett.

Az újság szemlélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Demokrata attitűdje a Pesti Hírlap szemléletéhez képest egyáltalán nem változott. De mivel a nemzeti liberalizmus nem volt követhető szemlélet, helyette a konzervatív nemzeti keresztény nézetet kezdte hirdetni az újság. Erkölcsrendszerében keresztény, markánsan nemzeti, és inkább konzervatív, mint liberális vagy baloldali. Ma a Fidesz vallja azt az értékrendet, amely a lapnak kezdettől fogva fontos.

Célközönség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A értelmiségi középosztály teszi ki az olvasótábor nagy részét, emellett a Szonda Ipsos felmérése alapján elmondható[forrás?], hogy egyre magasabb a fiatalok aránya. Az olvasói bázis nemzeti elkötelezettségű, és az olvasók 60%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

Megjelenés, példányszám, olvasóhoz való eljutás módja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Megjelenés: hetente
  • Megjelenési forma: nyomtatott és elektronikus [1]

„Az interneten való megjelenítést nagyon hasznosnak tartom, hiszen van egy olyan réteg, aki elsősorban pénzmegtakarítási célból az interneten olvasgatja a híreket.” (Bencsik András, 2007)

  • Kiadó: Artamondo Kft.
  • Lapeladási adatok: Matesz

Arculata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Demokrata vizuális mintájául a Time szolgál. Fontos informáló funkciót töltenek be a képek: bizonyos oldalakon 40-60%-os kép-szövegarány figyelhető meg. A hirdetések jelentősége minimális, kétoldalas apróhirdetés van a lapban, ahol kis-és középvállakozók, apróhirdetők hirdetnek.
„Az olvasók véleménye rendkívül fontos az újság arculatának formálásában, a levelezési rovat kétoldalas, vannak állandó levelezők.” (Bencsik András, 2007)

Állandó rovatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mellékletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • DVTV: üzletileg sikertelen vállalkozásnak bizonyult, ezért beszüntették.
  • Mellékletek aktuális témában – például adventi melléklet a 2007. november 29-i számban.
  • Egy különszám megjelenése Csíksomlyóról
  • A budavári kitörés évfordulójára írott dokumentum-összeállítás Európa hősei voltak címmel.

A Demokrata újításai az újságírásban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

"A lap szerkesztői a Time magazin mintájára alakították ki az újságot. Elmondható, hogy ezzel megjelent a formai tartalmú igényesség. Ez az első újság, ami színes, olvasmányos magazin, nem pedig egy agitációs propagandaszócső. A Demokrata máig az egyetlen jelentős politikai sajtótermék, amely beemelte a politikába a nemzeti őstörténetet.” (Bencsik András, 2007)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]