Magyar Anjou-legendárium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyar Anjou Legendárium szócikkből átirányítva)
Szent Gellért története a Magyar Anjou-legendáriumban
Assisi Szent Ferenc élete a Magyar Anjou-legendáriumban

Magyar Anjou-legendárium (1320/1340) „Acta Sanctorum pictis imaginibus adornata” vagy Vatikáni Képes Legendárium, illetve Szentek élete. A kódex tartalma Jézus Krisztus és a szentek élete képekben elbeszélve.

A temperával festett és aranyozott képeket tartalmazó pergamen-kódex 140 lapja a világ több nagy gyűjteményének – Róma: Biblioteca Apostolica Vaticana[1], Szentpétervár: Ermitázs[2], New York: Pierpont Morgan Library[3], Berkeley: Bancroft Library, Washington: Metropolitan Museum Library[4], Párizs: Louvre[5] – állományát gazdagítja.

Károly Róbert és a gyermek András herceg olaszországi utazása alkalmából készült az a legendagyűjtemény, amelynek töredékei a világ nagy múzeumaiban találhatóak. A gyűjtemény az Anjou-ház szempontjából fontos szentek történeteit tartalmazza, gyermekek számára készült, csak képaláírásnyi szövegeket tartalmaz. Károly Róbert és felesége, Lokietek Erzsébet készíttette. Festője Hertul mester, írója Roberto da Mileto. A Vatikáni Könyvtárban van 106 db 283 x 215 mm-es lap.

Szent László legendája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Anjou-legendárium témájú médiaállományokat.