Magyar Anjou-legendárium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Gellért története a Magyar Anjou-legendáriumban

Magyar Anjou-legendárium (1320/1340) „Acta Sanctorum pictis imaginibus adornata” vagy Vatikáni Képes Legendárium, illetve Szentek élete. A kódex tartalma Jézus Krisztus és a szentek élete képekben elbeszélve.

A temperával festett és aranyozott képeket tartalmazó pergamen-kódex 140 lapja a világ több nagy gyűjteményének – Róma: Vatikáni Apostoli Könyvtár,[1] Szentpétervár: Ermitázs,[2] New York: Pierpont Morgan Library,[3] Berkeley: Bancroft Library, Washington: Metropolitan Museum Library,[4] Párizs: Louvre[5] – állományát gazdagítja.

Károly Róbert és a gyermek András herceg itáliai utazása alkalmából készült az a legendagyűjtemény, amelynek töredékei a világ nagy múzeumaiban találhatóak. A gyűjtemény az Anjou-ház szempontjából fontos szentek történeteit tartalmazza, gyermekek számára készült, csak képaláírásnyi szövegeket tartalmaz. Károly Róbert és felesége, Lokietek Erzsébet készíttette. Festője Hertul mester, írója Roberto da Mileto. A Vatikáni Apostoli Könyvtárban van 106 db 283 x 215 mm-es lap.

Képek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Szakács Béla Zsolt: A Magyar Anjou Legendárium képi rendszerei, Balassi Kiadó, Budapest, 2006, ISBN 963-506-661-9

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biblotheca Apostolica Vaticana, vaticanlibrary.va
  2. Hermitage, hermitagemuseum.org
  3. The Morgan Library & Museum, New York, themorgan.org
  4. MET, metmuseum.org
  5. Louvre, louvre.fr

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Anjou Legendarium
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Anjou-legendárium témájú médiaállományokat.