Mae Carol Jemison

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mae Carol Jemison
Mae-jemison.jpg
Született
1956. október 17. (58 éves)
Foglalkozása űrhajós
mérnök
orvos
professzor
tudós
színész
Iskolái Stanford Egyetem
Cornell Egyetem

Mae Carol Jemison az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mae Carol Jemison témájú médiaállományokat.
Mae Carol Jemison

Mae Carol Jemison dr. (Decatur, Alabama, 1956. október 17.–) amerikai orvos űrhajósnő. Az első afroamerikai nő a világűrben.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1977-ben a Stanford Egyetemen vegyészmérnöki oklevelet szerzett. 1981-ben a Weill Medical College of Cornell University keretében orvosi diplomát kapott. Háziorvosként tevékenykedett. Kubában, Kenyában és Thaiföldön a nehéz sorsú embereket gyógyította. Modern táncokból vett leckét, otthonában tánc stúdió épített, koreografált, összerakta a modern jazz és az afrikai tánc elemeit. 1983-1987 között a Béke Hadtest orvosa, ellenőrizte a gyógyszer ellátást,a laboratóriumi felszerelést, az orvosok munkáját.

1987. június 5-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Egy éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Egy űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 22 órát, 30 percet és 23 másodpercet (190 óra) töltött a világűrben. 1993. március 8-án köszönt el az űrhajósoktól. 1993-tól a Center for Disease Control (CDC) keretében kutatóként dolgozott. A televízióban színésznőként foglalkoztatták. 1995-2002 között a Cornell Egyetem professzora.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–47, az Endeavour űrrepülőgép 2. repülésének parancsnoka. Kilencedik alkalommal szállította a világűrbe a Spacelab mikrogravitációs laboratóriumot, melyben a nemzetközi legénység többek között biológiai és anyagtudományi kísérleteket végzett. Az elvégzett 44 kísérlet közül 35-öt a Japán Űrügynökség finanszírozott. Negyedik űrszolgálata alatt összesen 7 napot, 22 órát, 30 percet és 23 másodpercet (190 óra) töltött a világűrben. 5 265 523 kilométert repült, 126 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]