Mária gyermekével és Szent Pállal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Madonna gyermekével és Szent Pállal szócikkből átirányítva)
Mária gyermekével és Szent Pállal
MűvészTiziano Vecellio (1510 körül)
Típusolajfestmény
Műfaj
  • szakrális művészet
  • donor portrait
Magasság110 cm
Szélesség95 cm
MúzeumSzépművészeti Múzeum
Gyűjtemény
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária gyermekével és Szent Pállal témájú médiaállományokat.

A Mária gyermekével és Szent Pállal Tiziano egyik festménye, mely 1510 körül keletkezhetett.

A festmény hosszú éveken keresztül ismeretlen olasz mester műveként egy pécsi családnál volt, majd 2005-ben, a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel. Tátrai Vilmos, a Szépművészeti Múzeum történésze gyanította, hogy Tiziano egyik, eddig ismeretlen alkotásáról lehet szó. Hamarosan több vizsgálat is igazolta a kép eredetét. Azóta a festményt Olaszországban is kiállították. A 2005-ös árverésen 140 millió forintért kelt el, ma 4 milliárd forintra becsülik az értékét. A festményt – amely művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt több mint fél évszázadban hazánkban előkerült képek között – vidéken elsőként Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában mutatták be a nagyközönségnek.

A mű a XVII-XVIII. században a modenai hercegi gyűjteményhez tartozott. Több Tiziano által készített képen szerepel Madonna a gyermekkel. Harmadik szereplőként sok alkotása esetében Magdolna látható, itt azonban a harmadik személy Szent Pál, a kard és a könyv utalnak rá. Szembetűnő, hogy Szent Pál a képen katonaruhában, még Saulként szerepel. A képen látható alakokat Tiziano feltehetően valós személyekről mintázta. Madonnát és a gyermeket nagy valószínűséggel saját családjáról, Szent Pált pedig a festmény megrendelőjéről.

2015 júliusában a Magyar Nemzeti Bank 4,5 milliárd forintért az Értéktár program keretében megvásárolta a képet.

Vizsgálatok során megállapították, hogy a kép egy sűrű szövésű, ám igen vékony vászonra készült, jó minőségű, drága festékekkel. Az alsóbb rétegek tanulmányozása során kiderült, hogy számos javítás, belefestés található a képen, valamint az, hogy ahogy Tiziano más képet is, ezt is többször abbahagyta, és később újrakezdte.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Így bizonyították a 4,5 milliárdért vásárolt festmény eredetiségét. hirado.hu, 2015. július 21. [2015. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 21.)

Források[szerkesztés]