Maderspach Viola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maderspach Viola
Született1920. március 26.
Alsóbarbatyeniszkrony
Elhunyt2004
Foglalkozásaművészettörténész,
muzeológus
SablonWikidataSegítség

Maderspach Viola, Kovács Zoltánné (Alsóbarbatyeniszkrony, 1920. március 26.2004) romániai magyar művészettörténész, muzeológus.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolát a budapesti Corvin Mátyás Reálgimnáziumban végezte, a Képzőművészeti Főiskolán Aba-Novák Vilmos tanítványa volt. 1951 és 1961 között a Nagybányai Tartományi Múzeum igazgatója volt, majd ugyanott muzeográfus. Megalapította a művészeti osztályt, ahol bemutatta a máramarosi népművészetet és megrendezte a nagybányai festők évi kiállításait (1960–64), mintegy megalapította a Nagybányai Képtárat. A Studii și Cercetări de Istorie Veche hasábjain megjelent tanulmányaiban avasi falvak őskőkorszakbeli leleteivel és a nagybányai nemesércek középkori kitermelésével foglalkozott (1960–65), az Utunkban a máramarosi népművészet és a műemlékek restaurálásának és konzerválásának módját a városrendezés keretében, a Bányavidéki Fáklya munkatársaként pedig a nagybányai festőiskola történetét és a díszítőművészetek szerepét dolgozta fel.

A budapesti Művészet Ziffer Sándorról írt megemlékezését közölte 1963-ban. Számos képzőművészről írt kritikai méltatást, köztük Klein József, Pászk Jenő, Balogh Péter, Benczédi Sándor, Erdős Imre Pál, Bagossy Sándor).[1] Tanulmánya a nagybányai festőiskoláról megjelent eszperantóul is Stockholmban.

A Szakszervezetek Művelődési Házában Nagybányán rendszeresen tartott művészettörténeti és művészetesztétikai előadásokat.

Könyvillusztrálással is foglalkozott.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Maderspach Viola, artportal.hu. [2011. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 8.)
  2. Lásd például: „Ismerkedés a természettel / Gaál István ; Maderspach Viola rajzaival. Budapest : Egyetemi Ny., 1941. 93, 3 p.” (MOKKA)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]