Macquarie (Ausztráliai fővárosi terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Macquarie
Közigazgatás
Ország Ausztrália
Jogállásváros
Alapítás éve1967
Irányítószám2614
Népesség
Teljes népesség
  • 2700 fő (2016. aug. 9.)[1]
  • 3104 fő (2021. aug. 10.)[2]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság618 m
IdőzónaAEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 35° 15′ 03″, k. h. 149° 03′ 54″Koordináták: d. sz. 35° 15′ 03″, k. h. 149° 03′ 54″
A Wikimédia Commons tartalmaz Macquarie témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Macquarie város légifotója nyugat felől

Macquarie az ausztrál főváros, Canberra egyik elővárosa Belconnen kerületben. A város Lachlan Macquarie kormányzóról kapta nevét. A város utcáit a kormányzó kortársairól nevezték el. A település utcái megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Demográfia[szerkesztés]

A 2006-os népszámlálás adatai alapján a város lakosságának átlagéletkora 35 év, amely egy évvel több, mint a fővárosi átlag. A heti átlagkeresetek 400 és 499 ausztrál dollár körül mozognak. Macquarie lakosságának túlnyomó többsége ausztrál születésű (71,9%), míg a második legtöbben az Egyesült Királyság-ból származnak (7,2%). A lakások többsége különálló családi ház, de egyre több a társasházi jellegű lakás is.

Fontosabb helyek[szerkesztés]

A városban a Lachlan Streeten található egy kisebb bevásárlóközpont, ahol egy vietnámi étterem és a város egészségügyi központja is helyet kapott. Az évek során ez a központ egyre kevésbé tudta felvenni a lépést a jóval ismertebb és nagyobb alapterületű Jamison Centre-rel, ezért némileg gazdaságtalanná vált üzemeltetése. A város fő bevásárlóközpontja a Jamison Centre, ahol minden olyan üzletet megtalál a vásárlóközönség, amelyeket egy hasonszőrű intézményben általában megszokott.

A városban található a Big Splash Waterpark, amely egy szabadtéri strand és itt található Canberra egyetlen vízicsúszdája.

Oktatás[szerkesztés]

A Macquarie Primary Schoolt (általános iskola) 1968-ban alapították és ez volt az első iskola Belconnenben.

A Canberra High Schoolt 1938-ban alapították, amely a strand közvetlen közelében található.

Földrajza[szerkesztés]

Macquarie Belconnen kerület egyik belső területén fekszik. Keletről Belconnen Way, Bindubi Street, délről Redfern Street és nyugatról Coulter Drive határolja.

A terület keleti részén a Deakin-vető által felgyűrt kiemelkedések találhatóak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Macquarie, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

(angolul)