Mabel Greer’s Toyshop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mabel Greer's Toyshop szócikkből átirányítva)
Mabel Greer’s Toyshop
Információk
EredetEgyesült Királyság
Alapítva1966
A Mabel Greer’s Toyshop weboldala
SablonWikidataSegítség

A Mabel Greer's Toyshop egy rockegyüttes volt a 60-as évek végén. Bár egy lemezt sem adott ki és csupán hat hónapig állt fenn, léte fontos mérföldköve volt a progresszív rocknak, hiszen részben belőle alakult ki a műfaj egyik legnagyobb együttese, a Yes. 1968-ban Peter Banks és Chris Squire belépett a The Syn nevű formációba, majd még ebben az évben megalapították a Mabel Greer's Toyshop-ot. Nemsokára Bailey és Tumper elhagyta az együttest, Banks és Squire megváltoztatták nevüket Yesre, majd csatlakozott hozzájuk további három zenész: Jon Anderson, Bill Bruford és Tony Kaye.

A zenekar rövid élete során szerepelt a BBC Top Gear című rádióadásában.[1] Az itt elhangzott felvételeik közül három felkerült egy brit pszichedelikus rock-ritkaságokat tartalmazó válogatásra (Dustbin Full of Rubbish). A negyedik ilyen felvétel három demo társaságában felkerült Banks Can I Play You Something? című válogatáslemezére.

Zenéjüket érdekes harmóniák és torzított gitárhang jellemezte. A dalaik közül egyik sem volt kiemelkedő, ami a tagok fiatal korával és elfoglaltságukkal magyarázható.

Tagok[szerkesztés]

  • Peter Banks – gitár
  • Chris Squire – basszusgitár
  • Clive Bailey – gitár, ének
  • Tub Thumper – ütős hangszerek

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • New Way of Life (2015)
  • Images (2016) (1967–1968 közötti felvételek felújított változata)
  • The Secret (2017)[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Will Romano. Close To The Edge How Yes's Masterpiece Defined Prog Rock 
  2. "Mabel Greer's Toyshop ready new album The Secret (angool nyelven). loudersound.com, 2017. november 19. (Hozzáférés: 2024. február 15.)

Források[szerkesztés]