MKB Bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MKB Bank Zrt.
MKB logo.jpg
Típus kereskedelmi bank
Jogelőd Pesti Magyar Kereskedelmi Bank
Alapítva 1950
Székhely 1056 Budapest, Váci utca 38.
Vezetők Simák Pál elnök-vezérigazgató
Forma Zártkörűen működő részvénytársaság
Termékek banki szolgáltatások
Összes vagyon 2308,48 milliárd forint (2012)
Anyavállalata Bayern LB

A MKB Bank Zrt. weboldala

Az MKB Bank (röviden: MKB, korábban Magyar Külkereskedelmi Bank) egy magyarországi általános kereskedelmi bank, melyet 1950-ben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank államosítása utáni átalakításával és átnevezésével hozott létre az akkori kommunista rendszer, hogy a Magyar Népköztársaság külkereskedelmi pénzügyleteit egyetlen helyen tudja kezelni.

1987-ben a kétszintű bankrendszer bevezetésekor a bank normál kereskedelmi bankká alakult át, majd 1994-ben privatizálták, azóta a Bajorország 94%-os tulajdonában lévő Bayerische Landesbank (BayernLB) magyarországi leánybankjaként funkcionál, mint általános kereskedelmi bank.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A második világháború után kiépülő kommunista rendszer a bankokat államosította és saját elképzelései szerint átszervezte, vagy megszüntette. Így történt Magyarország első modern értelemben vett bankjával is, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankkal (amit 1841-ben alapítottak). A rendszer ezt a bankot szervezte át külkereskedelmi ügyleteinek lebonyolító bankjává és ennek adta 1950-ben a Magyar Külkereskedelmi Bank elnevezést.

Salusinszky István vezérigazgató irányítása alatt tevékenységi köre hamar kibővült az összetett külkereskedelmi ügyletek szervező, irányító, finanszírozó és lebonyolító munkájával is.

1987-ben a kétszintű bankrendszer bevezetésével az összes nem kereskedelmi banki funkcióit más bankok illetve állami cégek vették át, az MKB pedig általános kereskedelmi bank lett.

1994 és 1996 között több lépcsőben privatizálták a bankot, ami így a Bajorország 94%-os tulajdonában lévő Bayerische Landesbank (BayernLB) többségi tulajdonába került; 2010-ben a részvények 89,89%-át birtokolták. A fennmaradó hányad a BAWAG P.S.K. osztrák bank tulajdonában van (2010-ben 9,77%), míg 0,34%-ot birtokoltak egyéb cégek.

2003-ban az MKB felvásárolta a Konzumbankot, amit 2004-ben teljesen beolvasztott. 2005-ben többségi tulajdonos lett a bolgár Unionbankban, 2006-ban pedig a romániai Romexterra Bankban (ma: Nextebank).

A válság után a BayernLB kötelezettséget vállalt, hogy nemzetközi leányvállalataitól megtisztítja a portfólióját, így 2013-ban az Unionbankot megvette a bolgár Fibank, 2013. december 31-én eladták a Nextebankot, és 2016 végéig az MKB Bank értékesítésének is meg kell történnie az Európai Bizottság döntésének értelmében.[1]

Az MKB 2005-től 2011-ig fő szponzora volt a magyar női kosárlabda-bajnokság első osztályában szereplő MKB-Euroleasing Sopron csapatának, illetve 2005 óta a magyar férfi kézilabda-bajnokság első osztályában szereplő MKB-MVM Veszprém KC csapatának is (mindketten bevették a nevükbe a bank nevét), valamint 1996 óta támogatja a kajak-kenu szövetséget is.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A bank története saját honlapján
  • MKB Bank (adatlap), bankrácio.hu (hozzáférés: 2014. január 3.)
  • MKB Bank, (adatlap), bankszovetseg.hu (hozzáférés: 2014. január 3.)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]