MDNA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(M.D.N.A. szócikkből átirányítva)
Madonna
MDNA
Stúdióalbum
Megjelent2012. március 23.
Felvételek2011
StílusDance-pop · EDM[1] · electropop · electro house · eurodance · Euro house
Nyelvangol
Hossz50:47
KiadóBoy Toy · Live Nation · Interscope
ProducerMadonna · Klas Åhlund · Alle Benassi · Benny Benassi · The Demolition Crew · Free School · Jimmy Harry · Michael Malih · Hardy "Indiigo" Muanza · William Orbit · Martin Solveig
Madonna-kronológia
Sticky & Sweet Tour
(2010)
MDNA
(2012)
The Complete Studio Albums (1983 – 2008)
(2012)
Kislemezek az albumról
  1. "Give Me All Your Luvin’"
    Megjelent: 2012. február 3.
  2. "Girl Gone Wild"
    Megjelent: 2012. március 2.
  3. "Masterpiece"
    Megjelent: 2012. április 2.
  4. "Turn Up the Radio"
    Megjelent: 2012. június 29.
SablonWikidataSegítség

Az MDNA Madonna amerikai énekesnő és dalszerző tizenkettedik stúdióalbuma, amely 2012. március 23-án jelent meg az Interscope Records gondozásában. Az album az énekesnő W.E. című játékfilmjének forgatása alatt készült, 2011-ben. Ez az énekesnő első olyan lemeze, a 360-as szerződése keretében, amelyet 2007-ben kötött a Live Nation-nel, valamint ez volt az első kiadása az Interscope-pal 2012-ben kötött három albumra szóló szerződése értelmében. A lemez főként a Super Bowl XLVI félidei show-n, valamint a The MDNA Tour-on kapott népszerűsítést, utóbbi minden idők egyik legtöbb bevételt hozó turnéja lett. Madonna 2011 júliusában kezdte meg a felvételeket, számtalan producerrel, közéjük sorolható Alle Benassi, Benny Benassi, Demolition Crew, Free School, Michael Malih, Indiigo, Martin Solveig és az a William Orbit, akivel az énekesnő a nagy sikerű Ray of Light című albumán is együtt dolgozott.

A felvételi folyamat zökkenőmentes volt, bár Madonnának nehézségei támadtak együtt dolgozni Benny Benassival, aki nem beszélt folyékonyan angolul, és unokatestvérét, Alle Benassi-t kellett tolmácsként használnia.

A kritikusok ambivalensek voltak fogadtatását illetően. Kiadását követően számtalan országban lett első helyezett, ezzel egyidejűleg ez lett az énekesnő nyolcadik olyan albuma, amely az első helyen debütált a Billboard 200-on, valamint rekordot is döntött, ugyanis az Egyesült Királyságban és Ausztráliában ő adta ki a legtöbb listavezető albumot amit szólóénekes valaha is megjelentetett. Az MDNA lett 2012 tizenkettedik legkelendőbb albuma globálisan, világszerte kétmillió példányszám kelt el belőle. Madonna pozitív és negatív rekordot is döntött, míg Ausztráliában és az Egyesült Királyságban ő adta ki a legtöbb első helyezett albumot, az Egyesült Államokban viszont a második hétre az eladások ennél a lemeznél estek vissza leginkább.

Az album első kislemeze a Give Me All Your Luvin’ lett, amely 2012. február 3-án jelent meg, és bekerült a Top 10-be a Billboard Hot 100-on, ezzel pedig Madonna lett az első olyan énekes, akinek 38 top tízes slágere van. A dal Kanadában, Finnországban, Magyarországon, és Venezuelában az első helyen debütált a toplistákon.

A második kislemez a Girl Gone Wild lett, amelyet digitális letöltésre adtak ki 2012. március 2-án. Fekete-fehér zenei videóját Mert and Marcus divatfotósok rendezték. A szám a hatodik helyet szerezte meg a Billboard Bubbling Under Hot 100-as listáján több mint 22000 eladott letöltéssel. A szám a Mainstream Top 40-en a 38. helyig jutott, a Hot Dance Club Songs listán pedig a 42. helyet szerezte meg. A dal elérte a toplisták első helyét Magyarországon, Izraelben, Olaszországban, Oroszországban, a Dél-afrikában, Dél-Koreában, és Spanyolországban. Az album harmadik kislemezét a Masterpiecet, hivatalosan 2012. április 2-án küldték el az Egyesült Királyság rádióállomásainak. A dal Oroszországban teljesített a legjobban, ahol a 2012. december 2.-ai héten a Tophit első helyét vezette.

A negyedik kislemez, a Turn Up the Radio 2012. június 29-én jelent meg Olaszországban, és a 43. helyezést érte el az Egyesült Államokban a Billboard Hot Dance Club Songs listán. A dal más államokban viszont rosszabbul teljesített, a Brit kislemezlistán csak a 175. helyet szerezte meg. Madonna február 4-én a Super Bowl fellépője volt, ahol egy nappal megjelenését követően volt először hallható az énekesnő előadásában a Give Me All Your Luvin’ című új száma is. Az albumát a The MDNA Tour című turnéval népszerűsítette.

Háttér[szerkesztés]

Tizenegyedik stúdióalbuma, a Hard Candy (2008) kiadása és promóciója után, Madonna különféle projektekbe kezdett. Kiadta Celebration (2009) című válogatásalbumát, bemutatta Material Girl nevű ruhasorozatát, megnyitotta a Hard Candy Fitness központokat szerte a világon, és bemutatta a Truth or Dare by Madonna című divatmárkát, parfümökkel, lábbelikkel, alsóruhákkal, és egyéb kiegészítőkkel, valamint rendezte második játékfilmjét, a W.E.-t is, amely VIII. Eduárd brit király és Wallis Simpson viszonyáról szól. 2010 végén jelentette be, hogy dolgozni fog egy új albumon: „Most már hivatalos! Dolgoznom kell. Izzadnom. Új zenét kell csinálnom! Olyat, amire táncolni tudok. A legőrültebb, legbetegesebb, legagresszívebb embereket keresem, hogy dolgozhassak velük. Csak szólok […]”[2] 2011 nyarán Madonna menedzsere, Guy Oseary bejelentette, az énekesnő már a stúdióban dolgozik új albumán.[3] 2011 decemberében bejelentette, a lemez 2012 tavaszán jelenik meg, és azt is, hogy a Live Nation Entertainment gondozásában.[4][5] 2011 végén a Billboard egyik szavazásából kiderült, hogy a lemez a 2012-es év leginkább várt albuma.[6]

Címadás és borítóterv[szerkesztés]

Az album címét Madonna a The Graham Norton Shownak adott interjú során jelentette be 2012 januárjában.[7][8] Amikor megkérdezték a cím jelentését a W.E. premierjén, ezt mondta: „Madonna… tetszett a játék a szóban…”[9] A lemez címét Lucy Dawe ítélte el, aki a Cannabis Skunk Sense kábítószer ellenes kampány tagja. A The Sunnak azt nyilatkozta, hogy szerinte Madonna címválasztása egy meggondolatlan döntés volt, az MDMA-ra utal, mely az extasy kábítószer elnevezése.[10] A lemezhez a fényképsorozat Mert and Marcus műhelyében készült, a művészeti rendező Giovanni Bianco volt.[11]

Kislemezek[szerkesztés]

# Kislemez Megjelenés
1. Give Me All Your Luvin’ 2012. február 3.
2. Girl Gone Wild 2012. március 2.
3. Masterpiece 2012. április 2.
4. Turn Up the Radio 2012. június 29.

A Give Me All Your Luvin’ 2012. február 3-án jelent meg az album első kislemezeként.[12] Give Me All Your Love címmel kiszivárgott két részlet egy demóból 2011 novemberében.[13] Később ugyanezen a napon az egész dal felkerült a világhálóra.[14] A Billboard így vélekedett: „Néhány órán belül, a top 10-es trendekbe került Twitteren.”[14] Guy Oseary, Madonna menedzsere így reagált: „Az új zenét az új évben terveztük kiadni. Örülök a demóhoz tartozó pozitív reakcióknak, de nagyon mérgesek vagyunk arra, aki kiszivárogtatta a dalt!!!!!!!! Kérjük a rajongókat, hogy segítsenek megakadályozni a kiszivárgásokat. Sok minden van a tarsolyunkban. De várjátok ki.”[15][16]

Számlista[szerkesztés]

MDNA Normál kiadás
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. "Girl Gone Wild"Madonna · Jenson Vaughan · Alessandro "Alle" Benassi ·
Marco "Benny" Benassi
Madonna · Alle Benassi ·
Benny Benassi
3:43
2. "Gang Bang"Madonna · William Orbit ·
Priscilla Hamilton · Keith Harris ·
Jean-Baptiste · Mika · Don Juan
Demacio "Demo" Casanova ·
Stephen Kozmeniuk
Madonna · William Orbit ·
The Demolition Crew
5:26
3. "I'm Addicted"Madonna · Alessandro "Alle"
Benassi · Marco "Benny" Benassi
Madonna · Alle Benassi · Benny
Benassi · The Demolition Crew
4:33
4. "Turn Up the Radio"Madonna · Martin Solveig · Michael
Tordjman · Jade Williams
Madonna · Martin Solveig 3:46
5. "Give Me All Your Luvin’(közreműködik: Nicki Minaj és M.I.A.)Madonna · Martin Solveig · Nicki
Minaj
 · Maya Arulpragasam ·
Michael Tordjman
Madonna · Martin Solveig 3:22
6. "Some Girls"Madonna · William Orbit ·
Klas Åhlund
Madonna · William Orbit ·
Klas Åhlund
3:53
7. "Superstar"Madonna · Hardy "Indiigo"
Muanza · Michael Malih
Madonna · Hardy "Indiigo"
Muanza · Michael Malih
3:55
8. "I Don't Give A(közreműködik: Nicki Minaj)Madonna · Martin Solveig · Nicki
Minaj · Julien Jabre
Madonna · Martin Solveig 4:19
9. "I'm a Sinner"Madonna · William Orbit ·
Jean-Baptiste
Madonna · William Orbit 4:52
10. "Love Spent"Madonna · William Orbit ·
Jean-Baptiste · Priscilla
Hamilton · Alain Whyte ·
Ryan Buendia · Michael McHenry
Madonna · William Orbit ·
Free School
3:46
11. "Masterpiece"Madonna · Julie Frost ·
Jimmy Harry
Madonna · William Orbit ·
Jimmy Harry
3:59
12. "Falling Free"Madonna · Laurie Mayer ·
William Orbit · Joe Henry
Madonna · William Orbit 5:13
50:52
MDNA Deluxe kiadás
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
13. "Beautiful Killer"Madonna · Martin Solveig ·
Michael Tordjman
Madonna · Martin Solveig 3:49
14. "I Fucked Up"Madonna · Martin Solveig ·
Julien Jabre
Madonna · Martin Solveig 3:29
15. "B-Day Song" (közreműködik: M.I.A.)Madonna · Maya Arulpragasam ·
Martin Solveig
Madonna · Martin Solveig 3:33
16. Best FriendMadonna · Alessandro "Alle" Benassi ·
Marco "Benny" Benassi
Madonna · The Demolition Crew ·
Alle Benassi · Benny Benassi
3:20
17. "Give Me All Your Luvin’(Party Rock Remix) (közreműködik: az LMFAO és Nicki Minaj)Madonna · Martin Solveig · Nicki
Minaj
 · Maya Arulpragasam ·
Michael Tordjman
Madonna · Martin Solveig ·
LMFAO
4:02
60:09
MDNA Japán deluxe kiadás (bónusz szám)[17]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
18. "Girl Gone Wild(Justin Cognito Radio Edit)Madonna · Jenson Vaughan · Alessandro "Alle" Benassi ·
Marco "Benny" Benassi
Madonna · Alle Benassi ·
Benny Benassi · Justin Cognito
3:37
63:46
MDNA iTunes deluxe kiadás (bónusz szám)
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
18. "Love Spent" (Akusztikus)Madonna · William Orbit ·
Jean-Baptiste · Priscilla
Hamilton · Alain Whyte ·
Ryan Buendia · Michael McHenry
Madonna · William Orbit ·
Free School
4:24
4:24

Helyezések[szerkesztés]

Heti albumlista helyezés[szerkesztés]

Albumlista (2012) Csúcs
helyezés
Argentin albumlista[18] 1
Ausztrál albumlista[19] 1
Belga albumlista (Flanders)[20] 1
Belga albumlista (Wallonia)[20] 3
Brazil albumlista[21] 1
Cseh albumlista[22] 1
Dán albumlista[20] 2
Dél-Koreai albumlista[23] 5
Finn albumlista[20] 1
Francia albumlista[24] 2
Görög albumlista[25] 1
Horvát albumlista[26] 1
Ír albumlista[27] 1
Japán albumlista[28] 4
Kanadai albumlista[29] 1
Lengyel albumlista[30] 1
Magyar albumlista[31] 1
Mexikó albumlista[32] 1
Német albumlista (Media) 3
Német albumlista (Mega) 1
Norvég albumlista[20] 2
Olasz albumlista[20] 1
Orosz albumlista[33] 1
Osztrák albumlista[20] 3
Portugál albumlista[20] 2
Skót albumlista[34] 1
Spanyol albumlista[35] 1
Svájci albumlista[20] 2
Svájci albumlista (Romandie)[36] 1
Svéd albumlista[20] 1
Tajvani albumlista[37] 5
Új-Zélandi albumlista[20] 3
UK albumlista[38] 1
USA albumlista[39] 1

Év végi albumlista helyezés[szerkesztés]

Albumlista (2012) Csúcs
helyezés
Belga albumlista (Flanders)[40] 40
Belga albumlista (Wallonia)[40] 23
Finn albumlista 50
Japán albumlista[41] 83
Kanadai albumlista[42] 40
Lengyel albumlista 26
Magyar albumlista[43] 12
Mexikói albumlista[44] 48
Német albumlista[45] 38
Német albumlista[46] 76
Olasz albumlista[47] 15
Orosz albumlista[48] 1
Spanyol albumlista[49] 23
Svájci albumlista[50] 32
Svéd albumlista[51] 39
USA albumlista[52] 44

Források[szerkesztés]

  1. Caulfield, Keith. „Madonna, 'MDNA': Track-By-Track Review”, Billboard , 2012. március 9. (Hozzáférés: 2012. április 17.) 
  2. Vena, Jocelyn: Madonna Hits The Studio This Summer. MTV (Viacom), 2011. június 15. (Hozzáférés: 2011. szeptember 5.)
  3. Lipshutz, Jason: Madonna Starts Recording 12th Studio Album. Billboard. Prometheus Global Media, 2011. július 5. (Hozzáférés: 2012. január 11.)
  4. Madonna And Live Nation Confirm 3 Album Deal With Interscope Records. Madonna.com. Live Nation, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2011. december 24.)
  5. Madonna to release new single 'Gimme All Your Luvin'' in January 2012. NME. IPC Media, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2011. december 16.)
  6. Lipshutz, Jason. „Britney Spears, Adele Rule Billboard.com's Readers Poll 2011”, Billboard, Prometheus Global Media, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2012. január 13.) 
  7. Mitchell, John: Madonna Confirms Title Of 12th Studio Album – Music, Celebrity, Artist News. MTV. MTV Networks, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2012. január 12.)
  8. News > Madonna Reveals New Album Title. Madonna.com. (Hozzáférés: 2012. január 12.)
  9. Chi Izundu, Chi: Madonna reveals her new album name at W.E. premiere. BBC Online. BBC, 2012. január 12. (Hozzáférés: 2012. január 12.)
  10. Anti-drugs campaigners hit out at Madonna over 'MDNA' album title. NME. IPC Media, 2012. január 12. (Hozzáférés: 2012. január 13.)
  11. Fresh News From The Madonna Team”, Icon: Official Madonna website. Madonna.com, 2011. december 7. (Hozzáférés: 2011. december 8.) 
  12. All Access : Future Releases. AllAccess. [2012. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 8.)
  13. Caulfield, Keith: Madonna, Manager Respond to 'Give Me All Your Love' Single Leak. Billboard. Prometheus Global Media, 2011. november 9. (Hozzáférés: 2011. december 16.)
  14. a b Caulfield, Keith: Madonna's 'Give Me All Your Love' Single. Billboard. Prometheus Global Media, 2011. november 8. (Hozzáférés: 2011. december 16.)
  15. Mitchell, John: Madonna's 'Give Me All Your Love' Leaks And It's ... So Much Freakin' Fun. MTV (Viacom), 2011. november 8. [2011. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 16.)
  16. Vena, Jocelyn: Madonna, Nicki Minaj, M.I.A. Collabo Confirmed. MTV (Viacom), 2011. november 28. (Hozzáférés: 2011. december 16.)
  17. MADONNA | マドンナ - MDNA - UNIVERSAL MUSIC JAPAN. [2012. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 5.)
  18. Los discos, películas y libros más vendidos del 26 de marzo al 1 de abril. Argentine Chamber of Phonograms and Videograms Producers, 2012. április 4. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 4.)
  19. Top 50 Albums Chart - Australian Recording Industry Association. Australian Recording Industry Association. [2012. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  20. a b c d e f g h i j k Madonna – MDNA. ultratop.be. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  21. Billboard Album Charts > Brazil Albums. Billboard, 2012. április 28. [2012. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 21.)
  22. TOP50 Prodejní: Madonna - MDNA. International Federation of the Phonographic Industry. (Hozzáférés: 2012. április 3.)
  23. Gaon Album Chart: March 2012 (korean nyelven). Gaon Music Chart. [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 5.)
  24. Disque en France. Disque en France, 2012. március 26. [2012. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 7.)
  25. Greek Albums Chart - Week 13 (25-31/03) 2012. IFPI Greece, 2012. március 26. [2012. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 7.)
  26. Top Kombiniranih - Tjedan 13. 2012.. Hrvatska Diskografska Udruga, 2012. április 1. [2012. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 3.)
  27. Irish Albums Chart > Archive > Week Ending: March 29, 2012. GFK. [2012. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 10.)
  28. 【オリコン】マドンナ、洋楽女性初の快挙 アルバム2作同時初登場TOP10. Oricon, 2012. április 3. (Hozzáférés: 2012. április 3.)
  29. John Williams: CANOE - JAM! Music - Artists - Madonna : Madonna's 'MDNA' hits No. 1. Jam.canoe.ca. [2012. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 7.)
  30. Oficjalna lista sprzedaży :: OLIS - Official Retail Sales Chart. olis.onyx.pl, 2012. április 10. (Hozzáférés: 2012. április 6.)
  31. MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. mahasz.hu. (Hozzáférés: 2012. március 28.)
  32. Top 100 México - Los más vendidos. AMPROFON, 2012. április 9. (Hozzáférés: 2012. április 9.)
  33. Cite web-hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni! (russian nyelven). Lenta.Ru (Rambler (portal), 2012. április 13. (Hozzáférés: 2012. április 13.)
  34. 2012 Top 40 Scottish Albums Archive: 7th April 2012. Official Charts Company, 2012. április 7. (Hozzáférés: 2012. április 7.)
  35. Top 100 Álbumes 13/2012. Productores de Música de España. (Hozzáférés: 2012. április 4.)
  36. lescharts.ch, 2012. április 8. (Hozzáférés: 2014. január 8.)
  37. G-Music 風雲榜 (西洋榜) (chinese nyelven). G-Music, 2012. március 23. [2012. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  38. Top 40 Official UK Albums Archive. Official Charts Company, 2012. április 7. (Hozzáférés: 2012. április 1.)
  39. Madonna Debuts at No. 1 on Billboard 200, Lionel Richie at No. 2. Billboard, 2009. szeptember 14. (Hozzáférés: 2012. április 7.)
  40. a b 2012 Year-End Top Belgian Albums Chart. ultratop.be. (Hozzáférés: 2012. december 23.)
  41. 2012年のCDアルバム年間ランキング(2012年度) (japanese nyelven). Oricon. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
  42. 2012 Year-End Top Canadian Albums Albums. Billboard. (Hozzáférés: 2012. december 14.)
  43. Best selling albums of Hungary in 2012. Mahasz. (Hozzáférés: 2012. február 7.)
  44. Los Más Vendidos 2012 (spanish nyelven) (PDF). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. (Hozzáférés: 2013. január 23.)[halott link]
  45. Dutch charts portal. dutchcharts.nl. (Hozzáférés: 2012. december 23.)
  46. VIVA Jahrescharts 2012 Album (german nyelven). Viacom International Media Networks. [2013. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 5.)
  47. 2012 Year-End Top Italian Albums (italian nyelven). fimi.it. [2013. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 14.)
  48. 2012 Year-End Top Russian Albums Chart. lenta.ru. (Hozzáférés: 2012. december 28.)
  49. Top 50 Albumes Anual 2012. Promuiscae.es. [2013. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 15.)
  50. 2012 Year-End Top Swiss Albums Chart. swisscharts.com. (Hozzáférés: 2012. december 30.)
  51. Årslista Album - År 2012 (swedish nyelven). Hitlistan.se. Sverigetopplistan. [2013. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 17.)
  52. 2012 Year-End Billboard 200 Albums. Billboard. [2014. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 14.)