Mérőeszköz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mérőeszköz vagy mérőműszer egy anyag vagy természeti jelenség adott tulajdonságának mérésére, vagyis egy jellemző mennyiségének meghatározásához készített eszköz. A pontosság és precizitás érdekében különleges követelményeknek kell megfelelnie.

Konyhai mérőpohár több skálával
Analóg kijelzésű szeizmográf

Műszerek osztályozása[szerkesztés]

  1. Kijelzés módja szerint:
    • Analóg
      • Mértékek: Az adott mennyiség referenciamennyiségével való összehasonlítást teszi lehetővé, gyakran készletben kapható.
      • Mérőműszer, ahol az érték vagy mérőszám egy intervallum vagy skála segítségével leolvasható. Analóg elektromechanikus műszerek
    • Digitális műszer, ahol a kijelző számjegyekkel a kvantumérték egész számú többszörösét mutatja - a mérendő mennyiséggel arányosan. Az analóg mennyiségeket a mérőmű időtartam- vagy frekvencia- és feszültségmérésre vezeti vissza. Az itt előállított bináris mennyiséget a kijelző decimális formában mutatja.[1]
  1. Működtető energia szerint
    • Hideg, vagyis a mért jelenségből nyerik a működési energiát
    • Aktív, vagyis saját energiaforrással rendelkezik.
  1. Kidolgozottság szerint:
    • mérőműszer olyan eszköz, ahol elmarad az információfeldolgozási funkció.
    • mérőkészüléknél nagyjából egyforma a mérőhálózat és az információfeldolgozás bonyolultsága.
    • mérőrendszernél a mért adatok feldolgozásra kerülnek.

Mérési segédeszközök, környezet[szerkesztés]

A mérési segédeszközök feladata a mérendő objektum és mérőeszköz szükséges mérési helyzetének és zavar-, valamint szennyeződésmentesség biztosítása. Példák: háromláb (tripod), mérőasztal, síklap, tisztatér kamra, mérőelektród tér.

Jogszabályok[szerkesztés]

A mérést szabályozó törvényeket először a csalás megakadályozása érdekében hozták. Később azonban tudományos alapokon fejlődtek tovább és nemzetközi egyezmények tartják őket érvényben. Az Egyesült Államokban a kereskedelemben használatos mértékegységeket a NIST szabályozza. A mértékegységek története a tudomány- és technikatörténet része.

Az erre vonatkozó magyar jogszabály az 1991. évi XLV. törvény a mérésügyről. Ez a törvény a mértékegységek tekintetében és a mérésügyi eljárásjogban jelenleg is hatályos.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PTE Fizikai Intézet: Digitális mérések (PDF). (Hozzáférés: 2015. január 20.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Measuring instruments
A Wikimédia Commons tartalmaz Mérőeszköz témájú médiaállományokat.