Mélységélesség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mélységélesség az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába. A kép legélesebb része a fókuszpontnál van, ezért célszerű azt a témára vagy a téma azon részére irányítani, melyre a fotós a figyelmet terelni kívánja.

A fókusztól távolodva (a fényképezőgép felé, valamint az ellenkező irányban) az élesség csökken, de bizonyos távolságra a kép még elfogadhatóan éles. Ez a két rész (a fókusz előtti és mögötti) gyakran 1/3 és 2/3 arányban oszlik meg, de bizonyos beállításoknál ez az arány 1/2 és 1/2 is lehet (például 50 mm-es fókusztávolság, 1 méteres tárgytávolság, ƒ/1.4-es blende). Tulajdonképpen ebből a két részből tevődik össze a mélységélesség területe. Ami ezen kívül esik, az jól láthatóan életlen.

Angol megfelelője depth of field, rövidítése DOF.

A mélységélesség alkalmazása a kompozícióban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Portréfotózásnál az élességet a modell szemére állítjuk. A mélységélesség úgy állítandó, hogy éles legyen a szem előtti rész (orr), a szem mögötti rész (a fülek), de a haj hátsó része és főleg a háttér egyáltalán nem. Itt a mélységélesség kb. 8-15 centimétert ölel fel. Így a figyelem a modell arcára irányul.

Tájfotózás alkalmával a kompozíció megkívánja, hogy a tőlünk 10 méterre lévő fa és a háttérben úszó felhők is egyaránt élesek legyenek. Ekkor a fényképezőgép beállításával elérhető, hogy az elfogadható élesség a fotóstól számítva 6 métertől kezdődjön és tartson a végtelenig.

Bizonyos helyzetekben – mint például a makrofotózás –, a mélységélesség extrém módon lecsökken, amely a fotózott tárgy közelsége miatt akár pár milliméter is lehet.

Általánosságban elmondható, hogy a mélységélességet leglátványosabban a blende nyílása befolyásolja.

A mélységélesség függ[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • az objektív gyújtótávolságától: nagyobb gyújtótávolság kisebb mélységélességet eredményez
  • a tárgytávolságtól: lásd fenn
  • a blendenagyságtól: nagyobb blende kisebb mélységélességgel jár
  • az érzékelő méretétől: Az érzékelő méretével a mélységélesség fordítottan arányos

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]