Mährische Grenzbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mährische Grenzbahn
A Mährische Grenzbahn vonalhálózata
A Mährische Grenzbahn vonalhálózata
Típusközlekedési társaság
Alapítva1872
Megszűnt1895
JogutódCsászári és Királyi Osztrák Államvasutak
SablonWikidataSegítség

A k.k. privilegierte Mährische Grenzbahn (MGB) egy vasúttársaság volt az egykori Ausztriában, melynek vonalai a mai Csehország területén voltak. A társaság fővonala az Altvatergebirge-től délre vezetett Sternberg-től Mährisch Schönberg-en át a porosz határ melletti Lichtenau-ig.

Története[szerkesztés]

1871. szeptember 11-én a Klein fivérek cég, Eduard Oberleithner, Karl Oberleithner, Alois Schulz, Ignaz Seidl, Carl Siegl sen., Franz Leischner urak és a Hielle & Dietrich cég "engedélyt kapott egy gőzüzemű vasút megépítésére és üzemeltetésére Sternbergtől összeköttetéssel mährisch-schlesischen Nordbahn-hoz Mährisch-Neustadt, Mährisch Schönberg, Hannsdorf és Grulich felé összeköttetéssel a porosz határ melletti Eisenbahnlinie Wildenschwert–Mittelwalde-vel".[1]

A Mährische Grenzbahn-t 1872. március 3-án alapították meg.

1883. augusztus 1-jétől az MGB vonalain az üzemeltetést a cs. kir. osztrák Államvasutak (k.k. österreichischen Staatsbahnen, kkStB) végezte. A társaságot 1895-ben államosították. A járműpark és a vonalak a kkStB birtokába kerültek.

A vonalak[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Siegfried Bufe, Heribert Schröpfer: Eisenbahnen im Sudetenland, Bufe-Fachbuchverlag, Egglham 1991, ISBN 3-922138-42-X
  • Zdeněk Hudec u.a.: Atlas drah České Republiky 2006-2007, 2. Auflage; Verlag Pavel Malkus, Praha, 2006, ISBN 80-87047-00-1

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=rgb&datum=18710004&seite=00000303

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mährische Grenzbahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. - Az eredeti szócikk forrásai szintén ott találhatóak.