Márványos holyva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Márványos holyva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Staphyliniformia
Család: Holyvafélék (Staphylinidae)
Alcsalád: Staphylininae
Nemzetség: Staphylinini
Alnemzetség: Staphylinina
Nem: Ontholestes
Faj: O. murinus
Tudományos név
Ontholestes murinus
(Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Márványos holyva témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Márványos holyva témájú médiaállományokat és Márványos holyva témájú kategóriát.

A márványos holyva (Ontholestes murinus) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjéhez, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjéhez és a holyvafélék (Staphylinidae) családjához tartozó faj. Az Ontholestes génusz leggyakoribb Magyarországon is előforduló faja.

Elterjedése[szerkesztés]

A márványos holyva megtalálható az egész palearktikus faunatartományban, de a Mediterráneumban hiányzik. Magyarország szinte minden régiójából van adata.

Megjelenése[szerkesztés]

Közepes méretű (10–15 mm) holyvafaj. Nevét a testét borító márványszerű szőrfoltjairól kapta. Feje négyszögletű, rágói erősek. Csápja fonalas. Az állkapcsi tapogató utolsó íze rövidebb, mint a következő. Az előtorának oldalpereme oldalról végig jól látható. Az előtor hátának elülső szögletei hegyesszögűek. Lábszárai töviseket viselnek, elülső lábfejeik kiszélesedett. Valamennyi lábfejük 5 ízű. Megjelenése hasonlít a nem többi fajáéra annyi különbséggel, hogy rágói és a lábai teljesen feketék, míg a csápjai sárga színűek.

Életmódja[szerkesztés]

Inkább a nyitott, fátlan területeket kedveli. Legelőkön, réteken találhatjuk meg trágyán (főként marháén) és korhadó, gombásodó növényi anyagok (komposzt, széna) közt. Gyűjtési adatai áprilistól egészen októberig vannak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ontholestes murinus című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]