Márcio Rezende de Freitas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Márcio Rezende szócikkből átirányítva)
Márcio Rezende
Személyes adatok
Teljes név Márcio Rezende de Freitas
Születési dátum 1960. december 22.
Születési hely TimóteoBrazília
Egyéb foglalkozás a brazil televízió szakkommentátora
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
2005 I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19892005 FIFA-tag játékvezető

Márcio Rezende (Timóteo, 1960. december 22.) brazil nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Márcio Rezende de Freitas.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az aktív nemzeti játékvezetéstől a FIFA 45 éves korhatárát elérve 2005-ben vonult vissza.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Brazil Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1989-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek. Több válogatott és nemzetközi klubmérkőzést vezetett. Pályafutása alatt több, mint 1.100 bajnoki mérkőzést, ebből 269 élvonalbeli találkozót irányíthatott. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől a FIFA 45 éves korhatárát elérve 2005-ben vonult vissza.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1995-ben Katarban rendezték az U20-as labdarúgó-világbajnokságot, ahol a Burundi–Spanyolország (1:5) és az Ausztrália–Németország (1:1) csoportmérkőzéseket vezette. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Franciaországban rendezték a XVI., az 1998-as labdarúgó-világbajnokságot, ahol a Franciaország–Dél-Afrika (3:0) és a BelgiumDél-Korea (1:1) csoportselejtező összecsapásokon szolgált játékvezetőként. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Spanyolországban, Barcelona adott otthont a XXV., az 1992. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának, ahol a Spanyolország–Egyiptom(2:0) csoporttalálkozót, az egyik negyeddöntőt, a Spanyolország–Olaszország (1:0) és a jelen lévő FIFA Játékvezető Bizottság felkérésére, az egyik elődöntőt, a LengyelországAusztrália (6:1) mérkőzést koordinálta. Vezetett mérkőzéseinek száma: 3

Amerika Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1993-as Copa América a 36. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Ecuador volt, ahol a Kolumbia–Bolívia (1:1) és az Argentína–Kolumbia (1:1) csoporttalálkozókat, az egyik negyeddöntőt, a Ecuador–Paraguay (3:0) és a jelen lévő CONMEBOL Játékvezető Bizottság javaslatára, figyelemmel a kiegyensúlyozott, megbízható tevékenységére felkérte az Argentína–Mexikó (2:1) döntő találkozó szolgálatára.

Az 1995-ös Copa América a 37. kiírás volt, melynek a házigazdája Bolívia volt, ahol az UruguayParaguay (1:0) és az ArgentínaUSA (0:3) csoporttalálkozón működött bíróként.

A 2004-es Copa América a 41. kiírás volt, melynek a házigazdája Peru volt, ahol a VenezuelaKolumbia (0:1) és az ArgentínaMexikó (0:1) csoportmérkőzéseket irányította. Vezetett mérkőzéseinek száma: 8

Vezetett döntők száma: 1

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 2

Interkontinentális kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1996-ban a FIFA Játékvezető Bizottsága szakmai munkájának elismeréseként felkérte, a JuventusRiver Plate (1:0) egyik döntő bíráskodására.

Copa Libertadores[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
2001. június 20. Estadio Azteca, Mexikóváros döntő első mérkőzés Cruz Azul (Mexikó)–CA Boca Juniors 0 – 1 115 000
Dél-Amerika Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002-ben a CONMEBOL Játékvezető Bizottság felkérte, hogy az Atlético NacionalSan Lorenzo (0:4) első döntő mérkőzést vezesse.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A CONMEBOL Játékvezető Bizottságának harmadik elnöke - ANAF és a Brazil Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának (JB) [FEBAF] elnöke.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Öt alkalommal: 1993-ban, 1994-ben, 1995-ben, 1996-ban és 2000-ben lett Brazíliában az Év Játékvezetője cím kitüntetettje.
  • Nemzetközi sporttevékenységének elismeréseként a Medalha da Ordemmel do Mérito Legislativó érdemrenddel tüntették ki.
  • Az IFFHS szerint 2004-ben a világ legjobb játékvezetőinek sorrendjében, azonos pontszámmal Valentyin Valentyinovics Ivanovval a 7. helyen lett kiemelve.
  • Az International Federation of Football History & Statistics - IFFHS 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 44, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Benito Archundia, Wolfgang Stark társaságában. A 2008-as szavazáshoz képest 11 pozíciót előbbre lépett.
  • 2007-ben a nemzetközi játékvezetés hírnevének erősítése, hazájában 10 éve a legmagasabb Ligában (osztályban) folyamatosan tevékenykedő, eredményes pályafutása elismeréseként, a FIFA JB felterjesztésére az 1965-ben alapított International Referee Special Award címmel és oklevéllel tüntette ki.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Epifanio González

Copa Libertadores döntő
2001

Utódja:
Gilberto Hidalgo