Mánfai római katolikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mánfai római katolikus templom
EgyházmegyePécsi egyházmegye
VédőszentSarlós Boldogasszony
TelepülésMánfa
Elhelyezkedése
Mánfai római katolikus templom (Magyarország)
Mánfai római katolikus templom
Mánfai római katolikus templom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 09′ 29″, k. h. 18° 13′ 35″Koordináták: é. sz. 46° 09′ 29″, k. h. 18° 13′ 35″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Mánfai római katolikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A mai Mánfa település nyugati végétől kb. 600 m-re, az országúttól kissé délre, festői völgyben, fáktól részben takartan áll egyik legszebb Árpád-kori eredetű római katolikus falusi templomunk, amelyet Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek.

A templom építészete[szerkesztés]

Nyugati homlokzatát egy karcsú, magas torony uralja, amelynek falát három ikerablak töri át. A hajó aszimmetrikus (északi oldalán a 15. században kiszélesítették). A déli oldalon nyílik a bélletes kapu, fölötte román stílusú, félköríves záródású ablakok. A szentély négyszögletű. Annyi bizonyos, hogy a templomot 1742-ben állították helyre. 1927-ben restaurálták.

Legenda[szerkesztés]

A török időkben a falu elpusztult, majd a felszabadulás után a templomtól keletre újjáépült, a templom pedig feledésbe merült. Ekkoriban történt meg, hogy egy pásztor legeltette a marháit a környéken, amikor egy bika elkóborolt. A pásztor keresni kezdte, amikor meghallotta a harangot. Mikor közelebb ért látta, hogy a bika belegabalyodott a harang kötelébe, és így megkongatta azt. Ezután a falusiak megtisztították a templomot és környékét, majd újra birtokba vették azt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]