Luleälven

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lule-folyó szócikkből átirányítva)
Luleälven
Híd a Luleälven felett Harads helység közelében
Híd a Luleälven felett Harads helység közelében
Közigazgatás
Országok Svédország
Földrajzi adatok
Hossz461 km
Vízhozam506 m³/s
Vízgyűjtő terület25240 km²
TorkolatLulefjärden
é. sz. 65° 34′ 12″, k. h. 22° 08′ 16″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Luleälven témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Luleälven Észak-Svédország egyik legnagyobb folyója; hossza 461 kilométer, vízgyűjtő területe 25 240 négyzetkilométer.[1]

Nevének etimológiája[szerkesztés]

Svéd neve, a Lule älv, vagy Luleälven, a lulei számi nyelvű Julevädno („keleten lakó”) névből ered.[2] (Az älv, illetve határozott alakban älven szó svédül folyót jelent.) Eredetileg a keleten lakó, más néven erdei lappok folyóját jelenthette.

Földrajzi leírása[szerkesztés]

A Luleälven a norvég határ közelében, a Skandináv-hegység keleti lejtőin ered, áthalad több nagy tavon, így Virihaure (580 m tszf) és Vastenjaure (547 m tszf), majd Vuojatätno néven északkelet felé haladva az Akkajaure víztározóba ömlik, ahonnan délkelet felé folytatja útját, áthalad a Stora Sjöfallet és Stora Lulevatten tavakon és a róla elnevezett Luleå város mellett a Botteni-öbölbe ömlik. 506 m³/s vízhozamával a Göta älv után a második Svédországban. A folyó főága áthalad Gällivare, Jokkmokk, Boden és Luleå községek területén. Legnagyobb mellékfolyója a Lilla Luleälven (Kis Luleälven). További jelentősebb mellékvizei a Vietasätno és Bodträskån.

Vízgyűjtő területéhez képest igen magas a vízhozama, mert a forrásvidéke közelében elterülő Sarek és Padjelanta nemzeti parkok vidékén jelentős az éves csapadék. Ez és a folyómeder jelentős esése nagy vonzerőt jelentett a folyó vízenergiájának kiaknázásához. A folyón a 20. század 50-es és 70-es évei között összesen 15 vízerőmű épült, mind az állami Vattenfall AB tulajdonában van. A legnagyobb közülük a Harsprånget, amely az ország legnagyobb beépített kapacitású (977 MW) vízerőműve, de az éves termelés tekintetében (2131 GWh) elmarad az Umeälvenen épült Stornorrfors vízerőmű mögött.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 18.)
  2. Språktidningen 2008/2: Älvar på samiska]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lule älv című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]