Lukács József (villamosmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lukács József
Született1925. július 11.
Budapest[1]
Elhunyt2017. július 25. (92 évesen)[2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásavillamosmérnök

SablonWikidataSegítség

Lukács József (Budapest, 1925. július 11.2017. július 25.) Kossuth-díjas magyar villamosmérnök, az MTA tagja.

Élete[szerkesztés]

A középiskolát a Trefort Gimnáziumban végezte. 1943-ban iratkozott be a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára. 1948-ban kapta meg "B" tagozatos (villamos) diplomáját, kitűnő minősítéssel.

19481949 között a Ganz Villamossági Gyár Kutató és Kísérleti osztályán dolgozott, az időszakot követően pedig az osztályból alakított Villamosipari Kutató Intézetben (VKI). 1949-ben "Sub Laurea" aranygyűrűvel a BME műszaki doktorátusát, 1957-ben kandidátusi, 1967-ben a műszaki tudományok doktori fokozatát szerezte meg.

A VKI-ban kezdetben kutatómérnökként alkalmazták, majd osztály illetve főosztályvezető lett. 1968-tól mint igazgató vezeti a magyar erősáramú ipar e központi kutatóbázisát.

Szűkebb szakterületén - a félvezető technológiában - több tanulmányutat is tett. A Szovjetunióban 9 hónapot, az USA-ban 1 évet töltött, emellett Csehszlovákiában, Lengyelországban, Angliában, Franciaországban és Németországban is megfordult.

Az iparban végzett munkájáért két alkalommal is elnyerte a "Kohó- és Gépipar Kiváló Dolgozója" címet, megkapta a Munka érdemrend bronz fokozatát, és a Kossuth-díj ezüst fokozatát is. 1971-ben Zipernovszky díjat nyert, az erősáramú elektronika területén kifejtett műszaki irodalmi munkájáért.

Műszaki pályája[szerkesztés]

Pályája kezdetén, mint a Ganz Villamossági Gyár mérnöke, számos technológiai feladatot sikerrel old meg. Kiemelhető a MÁV V55 villamosmozdony folyadékhűtése, a rétegelt csillám (mika) bázisú szigetelőanyagok hővezetésének vizsgálata nyomás alatt, a nagyfeszültségű papírszigetelések éves öregedése 80 °C-on olajban, nagyáramú impulzushegesztés problémái, Impalla-rendszer kidolgozása, nemlineáris ellenállások gyártástechnológiája.

1957-ben kezdett foglalkozni germánium teljesítménydiódák kifejlesztésével. Ezt követte 1959-1963 között az ötvözött szilíciumdiódasorozat kidolgozása 150 amper áramerősségig, amelyeket a kor 3000 lóerős, diódás mozdonyaiba kerültek beépítésre. Kidolgozta az elektrotechnikai, alumíniummal adalékolt szilíciumkarbidot, valamint a szilícium, szilíciu karbid heteroátmeneteket. Irányítása alatt jött létre 1962-1968 között a magyar tirisztorsorozat 250 A-es terhelhetőségig. 1960-1965 között a magyar GTL túlfeszültség levezetősorozat (6 kV-tól 220 kV-ig) kidolgozásában vett részt, főként a "contrapolar" szikraközök megalkotásával. A bizmut-tellurid hűtőelemek kidolgozásában valamint a germánium-szilícium termogenerátorok létrehozásában is jelentős munkát végzett.

Az USA-ban folytatott kísérleti munkája során termoinduktív generátort valósított meg. A hetvenes évek elejétől a hővillamos közvetlen energiaátalakítással foglalkozott, illetve komoly eredményeket ért el az úgynevezett kontrollált égés kutatásában. Részt vesz karbonát olvadékos tüzelőanyagcellák (Molten Carbonate Fuel Cell, MCFC) fejlesztésében.

Oktatóként[szerkesztés]

Az erősáramú mérnökök képzésében 1947-től vesz részt. Kezdetben mint a BME Fizikai Intézetének tanársegédje, majd az 1950-es évek közepétől, mint meghívott előadó. Tanársegédként mérési gyakorlatokat vezetett, előadóként a Fizika I-II tárgyakat adta elő. 1972-től a 2000-es évek elejéig a Közvetlen energiaátalakítók tárgy előadója volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]