Lukács Dénes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rusz Károly metszete Marastoni József litográfiája alapján

Lukács Dénes (Nagyvárad, 1816. – Nádudvar, 1868. április 1.) honvéd ezredes, a honvédtüzérség főparancsnoka.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Örmény származású családban született. 1830-ban hadapródként lépett az 5. (Bervaldo) tüzérezredbe. 1830 és 1833 között elvégezte az ezred tüzérségi iskoláját, majd a bombászkarban szolgált. Tanult a bécsi tüzériskolában is és iskoláiba később tanárként is visszakerült. Ő oktatta tüzérségi ismeretekre az ifjú Ferenc Józsefet is. Mai ismereteink szerint 1840-ben Lukács Dénes készítette Magyarországon az első földgömböt.

Batthyány Lajos kormányának megalakulása után az Országos Nemzetőrségi Haditanácshoz vezényelték, júniustól a Haditanács tüzérségi osztályának főnökévé nevezték ki. Részt vett a honvéd tüzérség első ütegeinek szervezésében. 1848 novemberében osztályával átkerült a hadügyminisztérium állományába. A főváros feladása után 1849 januárjától alezredesi rangban Debrecenben, majd Nagyváradon szolgált. A honvédség ütegeinek nagy részét az ő felügyelete alatt szervezték meg. Jelentős érdemeket szerzett abban, hogy a tüzérség a honvéd hadsereg legegyenletesebb teljesítményt nyújtó fegyverneme volt. 1849 májusában ezredessé léptették elő és kinevezték a Honvéd Tüzér Főparancsnokság vezetőjévé.

A szabadságharc leverése után elfogták, és az aradi haditörvényszék előbb golyó általi halálra, majd tizenhat év várfogságra ítélte. Temesváron, Aradon, majd Komáromban töltötte büntetését. Komáromi fogsága idején földgömböket készített, melyeket iskolai használatra a könyvkereskedések is árusítottak. 1856 áprilisában kegyelemmel szabadult. 1860-tól haláláig Nádudvaron árva gyámként dolgozott.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009. október 4-én leplezték le Nagyváradon Lukács Dénes tüzérezredes mellszobrát. A szobrot Dr. Berek Lajos Mednyánszky-díjas szobrászművész készítette el.

Felhasznált források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]