Luis de Molina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luis de Molina
Született1535. szeptember 29.
Cuenca
Elhunyt1600. október 12. (65 évesen)[1][2][3][4][5]
Madrid
Állampolgárságaspanyol
Foglalkozása
Tisztségeambassador of Spain to the Kingdom of Portugal
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Luis de Molina témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Luis de Molina (Cuenca, 1535. – Madrid, 1600. október 12.) spanyol jezsuita gondolkodó.

Élete[szerkesztés]

Nemesi családban született. Tizennyolc éves korában lépett be a jezsuita rendbe. Noviciátusa végeztével a portugáliai Coimbrába küldték filozófiát és teológiát tanulni. 1563-tól Coimbrában a filozófia tanára, 1568-tól az évorai egyetemen a teológia tanára volt. 1590-ben visszavonult szülővárosába, hogy kizárólag írással foglalkozzon. 1600-ban az újonnan nyílt madridi jezsuita kollégiumban elvállalta az erkölcsfilozófiai tanszéket, de fél év múlva meghalt.

Munkássága[szerkesztés]

Molina fő műve, amelyet harminc éven át írt, a Concordia liberi arbitrii cum gratiæ donis, divina præscientia, providentia, prædestinatione et reprobatione címet viseli. 1598-ban adták ki Lisszabonban Albert bíboros, Portugália főinkvizitorának, II. Rudolf császár fivérének támogatásával. A mű témája a kegyelem és a szabad akarat összeegyeztetése, a tridenti zsinat tételeinek tudományos alátámasztására tett kísérlet. Formáját illetően a mű Aquinói Szent Tamás Summa Theologiae című művének egyes részeihez írt kommentár. Stílusa nehézkes, a hosszú mondatok és a többszöri ismétlések nehézkessé teszik olvasását.

A Concordia heves vitákat váltott ki a katolikus egyházon belül, és Molinát feljelentették a spanyol inkvizíciónál. Amikor a viták túl messzire mentek, VIII. Kelemen pápa hallgatást parancsolt a vitázóknak, és 1596-ban bekérette az írásokat a Vatikánba. 1598-ban bizottságot hozott létre Molina nézeteinek kivizsgálására. A bizottság éppen Molina halálának napján hozta meg a munkát elítélő döntését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Brockhaus (német nyelven)
  5. Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia

Források[szerkesztés]