Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (Kr. e. 190)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lucius Cornelius Scipio Asiaticus
Születetti. e. 230[1]
ókori Róma
Elhunyti. e. 183 (46-47 évesen)
nem ismert
Állampolgárságarómai
GyermekeiLucius Cornelius Scipio
SzüleiPomponia
Publius Cornelius Scipio
Foglalkozása
  • ókori római politikus
  • Ancient Roman military personnel
Tisztsége
SablonWikidataSegítség

Lucius Cornelius Scipio Asiaticus (Kr. e. 3. századKr. e. 2. század) római politikus, hadvezér, a patrícius származású Cornelia gens tagja volt. Atyja, Publius, Kr. e. 218-ban volt consul, és Kr. e. 211-ben esett el a punok elleni harcban, melyet Lucius fivére, a híres Publius Africanus fejezett be.

Kr. e. 210-ben proconsuli rangú fivére legatusaként menesztették Hispaniába, és a háború befejezéséig alatta szolgált. Kr. e. 208-ban bevette Oringis városát. A győzelem senatus előtti bejelentésének feladata is rá hárult. Kr. e. 193-ban praetorként Szicíliát irányította, majd Kr. e. 190-ben consullá választották Caius Laelius kollégájaként. Mindkét főmagistratus magának akarta learatni a III. Antiokhosz ellen kezdődő háborúban a győztest megillető babérokat, és Publius Africanus ajánlkozásának köszönhetően a senatus Luciust bízta meg a keleti hadjárat vezetésével. A punokat legyőző fivére legatusként szolgált öccse seregében.

Fivére segítségével a Szipülosz-hegyi csatában legyőzte a Szeleukida hadseregét, és Kr. e. 189-ben triumphusszal térhetett haza, felvéve az Asiaticus (másképp Asiagenes vagy Asiagenus) nevet. Az ezt követő években a Scipiók idősebb Cato nevével fémjelzett ellenzéke komoly támadást indított a fivérek ellen. Kr. e. 187-ben megvádolták, miszerint Antiokhosz megvesztegette őt és bátyját, ezért túl enyhe feltételeket szabtak ki birodalmára a fegyverszünet idején. Mivel elszámolást nem tudott bemutatni – állítólag a vérig sértett Publius semmisítette meg őket –, először börtönbüntetésre ítélték, amit később vagyonának elkobzásává enyhítettek.

Scipio kiterjedt cliensi és elvbaráti köre bőségesen adakozott a politikus anyagi helyzetének rendezésére, így az Kr. e. 185-ben már dús játékokat rendezhetett, teljesítve győzelmi fogadalmát. Kr. e. 184-ben még a censori méltóságra is jelentkezett, azonban ellenfele, Cato kiütötte a nyeregből, és megalázásképpen még a lovát is elvette az lovagok szemléjén.

Ő családjának egyetlen tagja, akinek pénzérméje maradt az utókorra. Fia, Lucius Kr. e. 167-ben quaestor volt. Dédunokája, akit szintén Lucius Asiaticusnak neveztek, Kr. e. 83-ban elérte a consulságot.


Elődei:
Publius Cornelius Scipio Nasica
és
Manlius Acilius Glabrio
Consul
i. e. 190
collega:
Caius Laelius
SPQR
Utódai:
Marcus Fulvius Nobilior
és
Caius Manlius Vulso

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)