Loyola (vár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Loyola
TelepülésLoyola
Építési stílusbarokk
Építész(ek)
  • Carlo Fontana
  • Ignacio Ibero
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • emlékmű
  • Kegytemplom
  • templom
Elhelyezkedése
Loyola (Spanyolország)
Loyola
Loyola
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 43° 10′ 28″, ny. h. 2° 16′ 57″Koordináták: é. sz. 43° 10′ 28″, ny. h. 2° 16′ 57″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Loyola témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Loyola vára Loyolai Szent Ignác szülőhelye a baszkföldi Azpeitia városa mellett.

Fekvése[szerkesztés]

Zumayából Cestonán keresztül juthatunk Azpeitiába, majd innen a Monasterio de Loyolához. Azpeitia Baszkföldön, Vitoriától északkeletre, San Sebastian Donostia kikötővárostól délnyugatra található. Az alig 10 000 lakosú festői kisvárostól 2 km-re délre, az Urola folyó mellett fekszik a Santuario de San Ignacio de Loyola.

Története[szerkesztés]

Mária Anna, az osztrák származású spanyol királyné vásárolta meg a szent családjától a birtokot, ahol a későbbi szent szülőháza állt, és a jezsuita rendnek adományozta.

A monostor építkezései 1689-ben kezdődtek meg a római Fontana tervei alapján.

Leírása[szerkesztés]

Az épületkomplexum alaprajza felrepülni készülő stilizált sasra emlékeztet. A madár teste a központi épület, a templom. A bejárat a madár feje. A Casa Santa – az egykori szülőház – a de Recalde tornya és a kollégium a madár két szárnya.

A hatalmas, puritán homlokzatú épületegyüttes templomának kiemelkedő kupolája szinte egy kisebb Escorial képzetét kelti. A barokk jellegű templom oszlopos porticusa előtt kapott helyet a szent szobra. A kör alakú belsőterű templom felett nyolc oszlop tartja az 56 m magas, 21 m átmérőjű kupolát. A templomban az ezüst oltár Zuloaga alkotása.

A félig-meddig lakótorony jellegű Casa Solariegában, a Casa Santában jött világra Ignác. E 14. századi épületben helyezték el azt a két szobrot, amelyek Ignácot mint katonát és mint sebesültet ábrázolják.

A lépcsőfeljáratot a szent életéből vett jelenetek díszítik. Az emeleten, a cédrusfából készült mennyezetű hajdani szalonban helyezték el a családi emlékeket. Abban a szobában, ahol a szent született, egy 16. századból való faliképet, az egykori oratóriumban pedig Borgia Szent Ferencet ábrázoló képet láthatjuk. Utóbbit Katolikus Izabella ajándékozta a rendnek.

A második emeleten van az a szoba, ahol a későbbi szent átélte vízióit. Itt látható halotti maszkja és az egyik ujját őrző ereklyetartó. A szoba ma kápolna, oltára vasból és aranyból készült, lapis lazuli díszíti.

Források[szerkesztés]

  • Doromby Endre: Spanyolország – Panoráma útikönyvek, 1976, 190-191. oldal