Lotaringiai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lotaringiai csata
KonfliktusElső világháború nyugati frontja
Időpont1914. augusztus 14. - 1914. augusztus 25. (fő ütközet)
HelyszínLotaringia
EredményNémet győzelem
Szemben álló felek
Franciaország FranciaországNémet Birodalom Német Birodalom
Parancsnokok
Franciaország Auguste Dubail
Franciaország Édouard de Castelnau
Német Birodalom Rupprecht bajor koronaherceg
Német Birodalom Josias von Heeringen
Szemben álló erők
Francia I. és II. hadsereg (6 hadtest)Német VI. hadsereg (6 hadtest)
Német VII. hadsereg (3 hadtest)
összesen: 345 000 ember
Térkép
Lotaringiai csata (Franciaország)
Lotaringiai csata
Lotaringiai csata
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 48′, k. h. 6° 43′Koordináták: é. sz. 48° 48′, k. h. 6° 43′
A Wikimédia Commons tartalmaz Lotaringiai csata témájú médiaállományokat.

A lotaringiai csata az első világháború egyik ütközete, mely 1914 augusztusában zajlott Elzász-Lotaringiában. A támadás része volt az alapvető francia háborús stratégiai tervnek, a XVII. tervnek. A csata fő célja az volt, hogy visszafoglalják Elzász-t és Lotaringiát, amelyet a franciák az 1870–1871 közt dúló porosz–francia háborúban elvesztettek.

Francia offenzíva[szerkesztés]

A fő francia támadás augusztus 14-én indult meg, amikor Dubail tábornok I. hadserege, balszárnyán Édouard de Castelnau lépcsőzetes hadrendben felvonultatott II. hadseregével, megindult Sarrebourg felé. A II. hadsereg Thionville-Metz német erődítmény megkerülésével keletre, Morhange város felé haladt tovább. Az Elzászi hadsereg továbbra is Mülhausent támadta. Augusztus 17-én a XX. hadtest (Foch tábornok) elfoglalta Château-Salins-t, Morhange mellett. Sarrebourg 18-án került francia kézre. A németek négy napig hátráltak, és közben akadályozták a franciák térnyerését. Azonban a frontvonal elveszítette rugalmasságát. Egyre jelentősebb volt a németek ellenállása. Közben a kicsiny Elzászi hadsereg 19-én elfoglalta Mülhausent, de nem tudott közvetlen támogatást nyújtani Dubail-nek, mert a csapatok között hatalmas rés tátongott.

Német ellentámadás[szerkesztés]

A visszavonult német csapatok egy „zsákba” juttatták a két francia hadsereget. Augusztus 20-án a német nehéztüzérség az arcvonal egész hosszában összpontosított tűzcsapást mértek. A francia XV. és XVI hadtest visszavonult az elkövetkező gyalogsági rohamok alatt. Azonban a XX. hadtest még mindig kitartott a balszárnyon. Castelnau kiadta a visszavonulási parancsot a Meurthe folyó mögé. Az I. és II. hadsereg között végleg megszakadt a kapcsolat, így Dubail szintén kénytelen volt hátrálni. A Meurthe mentén azonban a franciák beásták magukat. A németek szeptember 7-ig próbálták meg feltörni a rögtönzött védelmet, de sikertelenül.

Források[szerkesztés]

  • John Keegan: Az első világháború. Európa Kiadó, Budapest, 2010. ISBN 9789630788960
  • Galántai József: Az első világháború. Gondolat; Budapest, 1988. ISBN 9632820045

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Lorraine című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.