Lotaringiai Mária skót királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lotaringiai Mária

Uralkodási ideje
1538. május 9. 1542. december 14.
KoronázásaEdinburgh
1540. február 22.
UralkodóházHouse of Guise
Született

Bar-le-Duc[1]
Elhunyt

Edinburgh-i vár[1]
NyughelyeAbbaye Saint-Pierre-les-Dames de Reims
ÉdesapjaClaude de Guise
ÉdesanyjaAntoinette de Bourbon
Testvére(i)
Házastársa
Gyermekei
  • I. Mária skót királynő
  • François III d'Orléans, Duke of Longueville
  • James, Duke of Rothesay
  • Louis de Longueville
  • Arthur Stewart, Duke of Albany
A Wikimédia Commons tartalmaz Lotaringiai Mária témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lotaringiai Mária vagy Marie de Guise (Bar-le-Duc, 1515. november 22.Edinburgh, 1560. június 11.), francia hercegnő, V. Jakab skót király felesége, Stuart Mária édesanyja.

Élete[szerkesztés]

Claude, Guise hercege, a Guise ház feje és Antoinette de Bourbon-Vendôme gyermekeként született a lotaringiai Bar-le-Duc-ben. Tizennyolc évesen, 1534. augusztus 4-én feleségül ment Longueville hercegéhez, II. Lajoshoz (sz. 1510). Boldog házasságban éltek. Első fiuk, François 1535. október 30-án született. 1536 telén Mária részt vett későbbi második férje, V. Jakab skót király és a francia király legidősebb lánya, Madeleine de Valois esküvőjén a párizsi Notre Dame-ban.

1537. június 9-én Lajos meghalt Rouenban, és Mária huszonegy évesen özvegyen maradt. Augusztus 4-én megszületett második fia, Louis. Jakab király, akinek első felesége júliusban tuberkulózisban meghalt, igyekezett továbbra is fenntartani a skót–francia szövetséget, és Mária házassági tárgyalások középpontjában találta magát. VIII. Henrik angol király, Jakab nagybátyja megpróbálta megakadályozni az Anglia számára veszélyes szövetséget, és ő is megkérte Mária kezét (harmadik felesége, Jane Seymour nem sokkal korábban halt meg). Tekintve azonban, hogy Henrik az első feleségét elűzte, a másodikat lefejeztette, Mária visszautasította az ajánlatot. Állítólag azt mondta: „Nagydarab nő vagyok, de a nyakam vékony.”

I. Ferenc francia király úgy döntött, Mária menjen hozzá Jakab királyhoz. A hercegnő nem szívesen hagyta volna el hazáját, különösen most, mikor kisebbik fia alig négy hónaposan meghalt. Apja megpróbálta késleltetni a házasságot, mikor azonban Jakab személyesen írt levelet Máriának, a hercegnő beleegyezett a házasságba.

1538. május 18-án távházasságot kötöttek a Notre Dame-ban, a vőlegényt Robert, Lord Maxwell helyettesítette. Mária júniusban indult útnak Skóciába, fiát ott kellett hagynia. 1540. február 22-én skót királynévá koronázták.

1541 áprilisában mindkét fiú gyermeke meghalt. Harmadik, utolsó gyermekük, Mária hercegnő másfél évvel később született, Jakab király hat nappal leányának születése után meghalt, és a hatnapos kislány lett Skócia királynője.

A gyermek nagykorúságáig édesanyja és a skót nemesség tervezte irányítani az országot, azonban VIII.Henrik azt szerette volna, ha fia, Edward herceg és Mária egybekelnének, így egyesíthetné Skóciát és Angliát. A skótok ebbe nem egyeztek bele, így Henrik megtámadta seregével Skóciát, hogy elrabolhassa Máriát, és erővel hozzáadja őt Edwardhoz. Az akkor 5-6 éves királynőt édesanyja Franciaországba menekítette, hogy megvédje az angoloktól. Amíg a kislány Franciaországban élt, Skócia és a francia király megegyeztek, hogy Mária és a francia trónörökös, Ferenc néhány év múlva összeházasodnak. A királynő anyja már nem érhette meg lánya visszatérését Skóciába, ugyanis még érkezése előtt meghalt. Ekkor értesítették az akkor már özvegy francia királynét édesanyja haláláról, s arról, hogy most már ő uralkodik az országban.

Mária halálakor már csak leánya, Stuart Mária királynő volt életben gyermekei közül, legidősebb fia tizenévesként meghalt 1551-ben.

Gyermekei[szerkesztés]

  • Második férjétől, V. Jakab skót királytól három gyermeke született:
    • James Stewart, Rothesay hercege (1540. május 22 – 1541. április)
    • Robert (*/† 1541)
    • Mária (1542. december 8. – 1587. február 8.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d http://genealogy.euweb.cz/lorraine/lorraine6.html, 2016. január 11.
  2. a b A Historical Dictionary of British Women. Routledge, 2003. december 17.
  3. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. augusztus 29.)
  4. Genealogics (angol nyelven), 2003

Források[szerkesztés]

  • Mark Cartwright: Mary of Guise (angol nyelven). worldhistory.org, 2021. (Hozzáférés: 2022. május 2.)

További információk[szerkesztés]

Előző
Valois Magdolna
Skót királyné
1538 – 1542
Következő
Oldenburgi Anna
Előző uralkodó:
I. (Stuart) Mária
Skócia uralkodója
15541560 (Régens)
A skót kiscímer
Következő uralkodó:
I. (Stuart) Mária