Log pod Mangartom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Log pod Mangartom (Bretta, Log pod Mangrtom)
A falu látképe
A falu látképe
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióGoriška
KözségBovec
Rangfalu
Irányítószám5231
Népesség
Teljes népesség133 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság643,7 m
Terület40,55 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 24′ 21″, k. h. 13° 36′ 11″Koordináták: é. sz. 46° 24′ 21″, k. h. 13° 36′ 11″
A Wikimédia Commons tartalmaz Log pod Mangartom témájú médiaállományokat.

Log pod Mangartom (olasz nyelven: Bretta) falu Szlovéniában, a Goriška statisztikai régióban Bovec község területén, a Triglavi Nemzeti Parkban. A települést 15 darab, 2000 méteres tengerszint feletti magasságot meghaladó csúcs veszi körül, amely remek kiindulóponttá teszi a kirándulók körében és egyben jellegzetes környezetet teremt a település számára.[2] A faluhoz tartozik Gornji Log és Spodnji Log településrész.

A falut a Bovecből Tarvisio felé vezető úton, a Predil-hágón keresztül, a Predel-viadukton átkelve lehet elérni. A Predel-viadukt a legnagyobb ívvel rendelkező viadukt az Alpokban a maga 85 méteres ívével. Gornji Log és Spodnji Log között van a 4,5 kilométer hosszú Štoln-alagút (eredeti nevén „Ferenc József császár-bányavágat”) kezdete, mely keresztülvág az Ovčja gora hegyen, a Kolovrat-hegységben, az olasz oldalon fekvő Cave del Predil (németül: Raibl) bányászközség irányában. Az alagutat 1903-ban nyitották meg, eredetileg bányavasúti vonalként, az Isonzó-völgyi oldalról jövő bányászok munkába szállítását biztosította. Az első világháborúban az Isonzó-front ellátására használták, majd a későbbiek során menekülők és politikai menekültek szökését segítette a kommunista Jugoszláviából.

A falu templomát Szent István tiszteletére emelték a 18. században. Freskóit Ivan Grohar impresszionista festő festette, amelyek Szent István megkövezését ábrázolják. A templomban található még a fából faragott Szűz Mária szobor és Szent Sebestyén barokk festménye.[3]

2000 novemberében egy földcsuszamlás elpusztította a falu jelentős részét és hét emberéletet követelt.[4]

Log pod Mangartom-mecset[szerkesztés]

A Log pod Mangartom-mecset (szlovén nyelven: Džamija v Logu pod Mangartom) egy szunnita mecset volt a település határában. Az épület 1916 novemberében épült az első világháborúban, az isonzói csatákban itt harcoló bosnyák katonák vallási igényeinek kielégítésére. A mecset egészen az 1920-as évek végéig állt. A terület, a mecset építésekor még az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozott. A mecset volt egészen 2013-ig az egyetlen olyan épület, mely Szlovénia területén eredetileg is azzal a céllal épült, hogy az iszlám vallás hívőit szolgálja, bár 1989-ig működött egy mecset Jesenicében, amelynek épületét viszont eredetileg nem erre a célra építették.[5]

A mecset négyszög alaprajzú, kőépület volt, faragott fával díszített templombelsővel és hagymakupolával. A mecsetet vaskapuval zárt kőfal vette körül. A mecset mellett helyezkedett el a Log pod Mangartom katonai temető, ahol a monarchia osztrák és magyar származású katonáit temették el.

A háború végeztével a bosnyák katonák hazatértek otthonaikba és a templom az Olasz Királyság területére került, és néhány évvel később lerombolták. A templom létezésének egyedül hat, 1918-ban készült fotó állít emléket, melyek napjainkban, több, mint 70 évvel szerzőjük halála után közkincsnek minősülnek, és a helyi lakosok őrizték meg őket az utókornak.[6]

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Log pod Mangartom című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Log pod Mangartom Mosque című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Bovec municipal site. [2011. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 9.)
  3. Slovenian Tourist Association site
  4. Šipec, Slavko. „Naravne in druge nesreče v Sloveniji leta 2000”, Administration of the Republic of Slovenia for Civil Protection and Disaster Relief, 29. oldal. [2022. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. december 11.) (slovenian nyelvű) 
  5. Mladina.si - Minaret above the Alps. [2008. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 11.)
  6. Ahmed Pašić - Bosnjaci.net