Load (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metallica
Load
nagylemez
Megjelent1996. június 4.
Felvételek1995 május-1996 február
StílusAlternatív rock
Nyelvangol
Hossz78 perc 59 mp
KiadóElektra Records
ProducerJames Hetfield, Lars Ulrich, Bob Rock
Kritikák
Metallica-kronológia
Live Shit: Binge & Purge
(1993)
Load
(1996)
ReLoad
(1997)
SablonWikidataSegítség

A Load a Metallica együttes 1996-ban kiadott hatodik albuma. A lemez teljes eltávolodást hozott a „klasszikus” Metallica hangzástól, és a heavy metaltól is. Bluesos hangvételű dalok születtek, a tempóból visszavettek. Emellett a dalszövegekben erősebben megjelentek Hetfield személyes problémái, érzései - eltávolodva ezzel a korábban jellemző társadalmi és politikai témáktól. Sok régi rajongó távolodott el a zenekartól, de ezek helyébe újak érkeztek, akik ezt a lemezt (és utódját, a ReLoadot) érezték a zenekar legjobbjának, és a régi metal lemezeket nem értékelték túl nagyra. Így az album meglehetősen vegyes kritikákat kapott, és kap a mai napig.

Az album borítójának érdekes története van: Andres Serrano – aki már az 1980-as években botrányt kavart Pisschrist című „műtárgyával” (egy Jézus-szobor egy vizelettel teli üvegbe helyezve) – Blood and Semen című alkotássorozatából készült. A sorozat üveglapok közé nyomott ondó és vér keverékből készített alkotásokból áll. Ez első látásra egyáltalán nem észrevehető, sokan egész mást látnak a képeken.

Az album készítése[szerkesztés]

A Metallica számára világsikert hozó Fekete Album után 5 évvel megjelenő lemez dalait a két fő dalszerző, James Hetfield és Lars Ulrich kezdte írni utóbbi „Dungeon” névre keresztelt házi stúdiójában. A producer az előző albumon is közreműködő Bob Rock volt. Körülbelül 30 dal született, amelyekből 14 került a Loadra, a maradékból pedig egy évvel később megjelent a Reload című lemez. A Load a Metallica leghosszabb albuma, 78 perc 59 másodperces játékidővel. Annak érdekében, hogy a CD lejátszható maradjon mindenféle lejátszóban, az utolsó számot, a The Outlaw Tornt körülbelül egy perccel meg kellett rövidíteni. A dal teljes verziója később a Memory Remains kislemezen jelent meg.

A zenekar első lemeze, melyen az aktuális basszusgitáros egyetlen számban sem szerepel társszerzőként. Sajátossága még a Loadnak, hogy minden dalt D#-re hangolva játszottak - korábban csak egy-egy dal esetében tették ezt meg.

Dalok[szerkesztés]

  1. Ain't My Bitch (Hetfield, Ulrich) – 5:04
  2. 2 X 4 (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 5:28
  3. The House Jack Built (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 6:39
  4. Until It Sleeps (Hetfield, Ulrich) – 4:30
  5. King Nothing (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 5:28
  6. Hero of the Day (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 4:22
  7. Bleeding Me (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 8:18
  8. Cure (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 4:54
  9. Poor Twisted Me (Hetfield, Ulrich) – 4:00
  10. Wasting My Hate (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 3:57
  11. Mama Said (Hetfield, Ulrich) – 5:20
  12. Thorn Within (Hammett, Hetfield, Ulrich) – 5:52
  13. Ronnie (Hetfield, Ulrich) – 5:17
  14. The Outlaw Torn (Hetfield, Ulrich) – 9:49

Közreműködők[szerkesztés]