Little Willie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Little Willie
A Little Willie első próbaútja (1915)
A Little Willie első próbaútja (1915)

Fejlesztő országEgyesült Királyság
GyártóWilliam Foster & Co.
Gyártási darabszám1
Általános tulajdonságok
Személyzet4 fő
Hosszúság5,45 m
Szélesség2,8 m
Magasság3,05 m
Tömeg18289 kg
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat6 mm
Elsődleges fegyverzetkézifegyverek
Műszaki adatok
MotorDaimler
Teljesítmény77 kW (105 LE)
Sebesség3,2 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Little Willie témájú médiaállományokat.

A Little Willie az Egyesült Királyság és egyben a világ legelső működőképes páncélos harcjárműve.

Története[szerkesztés]

A páncélos harcjárművek gondolata már Leonardo da Vinci óta foglalkoztatta a katonák képzeletét. Az 1900-as évek első évtizedében került elérhető közelségbe a megvalósítás: németek, amerikaiak és oroszok is dolgoztak a megoldáson. A mai értelemben vett első angol harckocsi az 1916-ban megjelent Mark I-es volt. Már 1914-ben is készültek kezdetleges páncélozott járművek, de ezek képtelenek voltak a nyugati-front árkokkal szabdalt területein mozogni.

A felmerülő katonai nehézségekre válaszolva az Angol Védelmi Minisztérium felállította a Landship (szárazföldi hajó) Bizottságot. E projektnek olyan jelentős támogatói is akadtak, mint Ernest Dunlop Swinton vagy Winston Churchill. Egy nagy teherbírású alapjárműre volt szükségük, ami ugyanakkor jó terepjáró képességgel rendelkezik. Erre a célra az amerikai gyártmányú Bullock, valamint Holt traktor[1] volt alkalmas, amit a brit szárazföldi haderő a lövegek vontatására használt. A traktor átépítésével Sir William Trittont bízták meg, aki megépítette a Linkoln 1. (N°1 Lincoln Machine) típusjelű gépet.

A jármű ígéretesnek bizonyult de a lánctalpai túl keskenyek voltak és gyakran meghibásodott. A javítások 1915-ben a Little Willie néven ismertté vált modell kialakításához vezettek. Ez volt az első brit harckocsi. 1915 februárjában még mozgásképtelen volt, első nyilvános bemutatkozására szeptember 19-én került sor. A bemutatón néhány méter után leesett az egyik lánctalpa, a javítás után viszont elszakadt a másik.

A lánc leesése lett a leggyakoribb hibaok, amelyet e típusnál egyáltalán nem, csak később Wilson hadnagy ötletével a Big Willie típusnál sikerült kiküszöbölni. Az ötlet lényege az, hogy a lánctalpat körbevezette a páncéltesten, így kerülte el a lánc leesésének lehetőségét. A Little Willie jelentősége abban áll, hogy ezzel győződött meg a Brit Admiralitás a harckocsi realitásáról.

A Little Willie nem felelt meg az Admiralitás eredetileg kiírt követelményei közül a 45°-os mászóképességnek. Az 1,5 méteres árokáthidaló-képességet elérte, és a kívánt 10 főnyi kezelőszemélyzet helyett 4 is elegendő volt. (Később a Mark-sorozat harckocsijai is csak 8 fős személyzetet igényeltek.)

Egyéb adatok[szerkesztés]

  • Mászóképesség: 27°
  • Árokáthidaló képesség: 1,5 m
  • Lépcsőmászó képesség: 0,3 m

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Holt traktor képezte alapját az amerikai Holt Gas-Electric Tanknak is

Irodalom[szerkesztés]

  • Bombay László, Gyarmati József és Turcsányi Károly. Harckocsik – 1916-tól napjainkig. Budapest: Zrínyi Katonai Kiadó (1999). ISBN 963-327-332-3