Littasy György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Littassy György szócikkből átirányítva)
Littasy György
Vajda M. Pál felvétele
Vajda M. Pál felvétele
SzületettLittasi György
1912. szeptember 17.
Budapest
Elhunyt1996. január 12. (83 évesen)
Állampolgárságamagyar
HázastársaKönig Erika (h. 1942)[1]
Gyermekeiöt lány, két fiú
SzüleiLittasi Nándor
Benesch Mária
Foglalkozásaoperaénekes
IskoláiOrszágos Magyar Királyi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1938)
KitüntetéseiLiszt Ferenc-díj (1956)
A Wikimédia Commons tartalmaz Littasy György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Littasy György (időnként tévesen Littassy; külföldön Georg Littasy, eredeti neve Littasi György) (Budapest, 1912. szeptember 17.[2]1996.január 12.[3] ) magyar operaénekes (basszus).

Élete[szerkesztés]

Édesapja szabómester volt. A Nemzeti Zenedében kezdte tanulmányait. Hegedült és gordonkázott, mégis a Zeneakadémián dr. Molnár Imre énekestanítványa lett 1932 és '38 között.[4]

Az Operaház 1939-ben szerződtette. 1939. szeptember 30-án debütált a Farsangi lakodalom Domokosaként. A felszabadulás után az igazolóbizottság a második világháború alatt tanúsított viselkedése miatt két évre eltiltotta a budapesti szerepléstől. Emiatt a Vaszy Viktor vezetése alatt álló Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának lett tagja néhány évre. 1949-ben visszakerült a fővárosba, ismét a Magyar Állami Operaházban énekelt, Székely Mihály mellett a társulat legtöbbett foglalkoztatott basszistája volt.

1956-ban feleségével és hét gyermekével emigrált.[5] Még decemberben, majd '57 elején négyszer énekelte Sarastrot Mozart Varázsfuvolájában a bécsi Staatsoper színpadán.[6] Később a darmstadti Városi Színház és az amszterdami Holland Opera tagja volt. A disszidálása után 1968-ban (Sarastro) és 1994 végén, egy évvel halála előtt lépett fel Budapesten. Ezen az utolsó estjén a Fináncot énekelte Puccini Bohéméletében.

Egyike volt a negyvenes, ötvenes évek vezető hazai basszistáinak. Oratóriuménekesként is gyakran szerepelt.

Két crossover kitérője is volt: Madách Ember tragédiájának 1938-ban készült hanglemezfelvételén Gábor főangyalt játszotta,[7] az 1955-ben készült Gábor diák c. filmben Greguss Zoltán énekhangja volt.[8]

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]