Lilla stjärna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lilla stjärna
Adatok
Év1958-as Eurovíziós Dalfesztivál
OrszágSvédország Svédország
Előadó(k)Alice Babs
Nyelvsvéd
DalszerzőÅke Gerhard
SzövegíróGunnar Wersén
KarmesterDolf van der Linden
Dalszövegdiggiloo.net
Eredmények
Döntő4. (11 pont)
Kronológia
Előző
KövetkezőAugustin (1960) ►

A Lilla stjärna (magyarul: Kis csillag) dal, amely Svédországot képviselte az 1958-as Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalt Alice Babs adta elő svéd nyelven. Ez volt Svédország első szereplése a versenyen, emellett ez volt az Eurovízió első svéd nyelvű dala.

Az énekesnőt és dalát a Sveriges Radio belső kiválasztással jelölte ki. Máig ez az egyetlen alkalom, hogy az ország nem rendezett nemzeti döntőt indulója kiválasztására.

A verseny előtt volt egyfajta nézeteltérés Alice Babs és a dalszerző között. A dal eredeti címe Samma stjärnor lysa för oss två (magyarul: Ugyanazok a csillagok ragyognak kettőnkért) volt, de ezt a verziót sem az énekesnő, sem a Sveriges Radio nem támogatta, így felkérték Gunnar Wersén újságíró-dalszövegírót, hogy írja át a dalt, és adjon új címet neki. Mindez az eredeti szerző, Åke Gerhard tudta és jóváhagyása nélkül történt, ezért Gerhard nem engedte, hogy a dalból készüljön egy stúdióverzió. Emiatt a dal egyetlen létező hangfelvétele a hilversumi előadás maradt. A dal csak 1994-ben került kereskedelmi forgalomba.[1]

A március 12-én rendezett döntőben a fellépési sorrendben ötödikként adták elő, a luxemburgi Solange Berry Un grand amour című dala után és a dán Raquel Rastenni Jeg rev et blad ud af min dagbog című dala előtt. A szavazás során tíz pontot szerzett, ami a negyedik helyet érte a tízfős mezőnyben.

A következő svéd induló Brita Borg Augustin című dala volt az 1959-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Kapott pontok[szerkesztés]

Zsűrik
Olaszország
ITA
Hollandia
NED
Franciaország
FRA
Luxemburg
LUX
Svédország
SWE
Dánia
DEN
Belgium
BEL
Németország
GER
Ausztria
AUT
Svájc
SUI
Kapott pontok 2 3 1 1 3
A tábla a fellépés sorrendjében van rendezve. A szavazás menete fordított sorrendben történt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lilla stjärna című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Leif Thorsson. Melodifestivalen genom tiderna ["Melodifestivalen through time"] (2006), p. 12. Stockholm: Premium Publishing AB. ISBN 91-89136-29-2

Külső hivatkozások[szerkesztés]