Liget (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a folyóiratról szól. A községről szóló cikket a Liget (település) lapon találod.

A Liget irodalmi és ökológiai folyóirat. A Liget Műhely Alapítvány adja ki.

Alapítása és megjelenés[szerkesztés]

Először 1986-ban jelent meg, de még utcára kerülése előtt bezúzták;[1][2] a betiltott szám (néhány új írással kibővülve) 1988 őszén, a rendszerváltozást előkészítő pártértekezlet után a szabad sajtó első termékeként jelenhetett meg.

Eleinte negyedévente, 1994-től havonta jelenik meg. 2015 januárja óta csak elektronikus formában olvasható,[3] ugyanakkor az új művek havonta pdf-formátumban, egységes szerkezetben is letölthetők. A szerkesztőség jelenleg is dolgozik a korábbi számok digitalizálásán.

Szerkesztők[szerkesztés]

Horgas Judit, Levendel Júlia, Horgas Béla. Grafikai tervező: René Margit. Olvasószerkesztő: Bognár Anikó. Tudományos lektorok: Kállay Géza, Kiss Lajos András, Victor András.

Tartalma[szerkesztés]

A kortárs irodalmi művek (novellák, versek, kisprózák) és elemzések mellett filozófiai, történelmi, szociológiai, építészeti, politológiai, esztétikai tárgyú esszéket, tanulmányokat, interjúkat közöl. A Liget Műhely kiemelten foglalkozik az ökológiai gondolkodás elmélyítésével és szélesítésével, illetve az irodalom és ökológia összekapcsolását célzó ökokritika megismertetésével. A közölt fotók, grafikák, rajzok gyakran kortárs művészek munkái.

A Liget Műhely rendszeresen szervez nyílt alkotói pályázatot. Kiemelten fontos a folyóirat életében az állandó szerzők írásainak közlése mellett a pályakezdő alkotók támogatása.

Liget Műhely[szerkesztés]

A lapban rendszeresen megjelenő, a műhelymunkában részt vevő szerzők kötetei a Liget-könyvek sorozatban jelennek meg, évente 10–12 különböző műfajú mű: tanulmány- és novelláskötetek, versek, mesék, regények, esszék, antológiák és vegyes szerkezetű könyvek, amelyekben az irodalmi szövegekhez fotók vagy rajzok társulnak.

Szitakötő és Szitakötő oktatási program[szerkesztés]

A Liget gyerekeknek szóló kiadványa a 2008-ban indított Szitakötő folyóirat, melyet ugyancsak a Liget Műhely Alapítvány ad ki. A folyóiratot a Szitakötő oktatási programban részt vevő hazai és határon túli iskolák tanulói ingyenesen kapják. A kiadást a kapcsolódó oktatási programot támogató pályázatok fedezik.[4] Az oktatási program révén a Liget Műhely akkreditált tehetségpont is.[5]

Gyakori szerzők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 9.)
  2. Nol.hu (Archivált, 2015-04-01)
  3. Nol.hu (Archivált, 2015-01-06)
  4. Nol.hu (Archivált, 2016-01-31)
  5. Archivált másolat. [2016. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 9.)

Források[szerkesztés]

Új magyar irodalmi lexikon II. (H–Ö). Főszerk. Péter László. Budapest: Akadémiai. 1994. 1225. o. ISBN 963-05-6806-3  

Külső hivatkozások[szerkesztés]