Leverano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leverano
Leverano címere
Leverano címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióPuglia
MegyeLecce (LE)
Rangközség
VédőszentSzent Rókus
Irányítószám73045
Körzethívószám0832
Forgalmi rendszámLE
Testvérvárosok
Lista
Sfakiotes Municipal Unit
Népesség
Teljes népesség13 763 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség285,3 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság39 m
Terület48,77 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 17′, k. h. 18° 05′Koordináták: é. sz. 40° 17′, k. h. 18° 05′
Elhelyezkedése Lecce térképén
Elhelyezkedése Lecce térképén
Leverano weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Leverano témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Leverano község (comune) Olaszország Puglia régiójában, Lecce megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Leverano - az „olasz csizma” sarkának, a Salentói-síkság délnyugati részén , a Jón-tengertől kb. 9, Lecce-től 17 km-re fekszik.

Története[szerkesztés]

A várost - a híres leveranói történész, Geronimo Marciano (1571-1628) szerint – Krisztus után 540-ben alapították melyet eretelileg a közeli Sant’Angelo-i és torricellai tanyák, házcsoportok túlélő lakosai népesítették be 538-ban, akiket Totila keleti gót király csapatai üldöztek el otthonaikból. Leverano neve (Marcino szerint) a Liberanium, Liberano, Leveranum szavakból fejlődött ki az idők folyamán. Így lett a mai Leverano. A szó görög jelentése: vizes, nedves terület.

A 9. században a szaracénok elfoglalták és lerombolták a várost. A normannok építették újjá. Ebben az időszakban épült a fából készült, kezdetleges (őr)torony is a település védelmére, melyet 1220-ban II. Frigyes német-római császár kőből újraépíttette. A torony négyzet alapú, 28 méter magas, "Merlo" (tipikus eleme egy középkori, katonai építészeti stílusnak) stílusban épült, homlokzatai az égtájak felé irányulnak.

A 15. század első felében a copertinói Tristano Chiaromonte gróf (1380 körül–1432), Chiaromontei Izabella nápolyi királyné apja a város köré falat emeltetett (ma ez határolja a történelmi központot), amelyet vizesárok is határolt (ma már nem látható). Mindezt a következő század első felében V. Károly király erősíttette meg. Ezt követően Leverano a Castriota család fennhatósága, majd más családok (pl.: a Squarciafico, a Pinelli és a Pignatelli) ellenőrzése alá került, mígnem 1806-ban Bonaparte József véget vetett a hűbérrendszernek.

Fontos mezőgazdasági központ. A várost körülvevő földeken szőlőt is termesztenek, melyből kiváló minőségű bort készítenek, amit Európa különböző piacaira is exportálnak. Kitűnik ezek közül a Leverano Rosso.

A városka gazdasági életében fontos szerepet játszik a virágkereskedelem. Ebből adódóan regionális virágpiaccal is rendelkezik. Olivaolaja is igen elismertté vált rendkívüli minősége révén. A zöldségtermesztés mindig elsődleges volt, mind a késő őszi, illetve a téli időszakban is, mely egyre újabb igényeket fed fel a piac területén.

Népessége[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Főbb látnivalói[szerkesztés]

  • Santissima Annunziata-templom (18. század)
  • Santa Maria delle Grazie-templom (15. század)
  • Madonna della Consolazione-templom (17. század)
  • San Benedetto-templom (17. század)
  • Torre Federiciana - 28 méter magas lakótorony

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]