Leung Ting

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Prof. Dr. Leung Ting (született 1947-ben) a Leung Ting Wing Tsun kung-fu alapítója, valamint a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség alapítója és állandó elnöke[1][2].

Yip Man nagymester utolsó személyes tanítványa[forrás?][szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leung Ting az 1950-es évek végén, tizenhárom éves korában találkozott először a Wing Chun kungfuval, amikor nagybátyjai elvitték Leung Sheung iskolájába. Leung Sheung Yip Man nagymester első hongkongi tanítványa a volt, nagy tapasztalatú, elkötelezett harcművész. Az ő kezei alatt ismerkedett meg Leung Ting a Wing Chun művészetével, és a tanulás hat éve alatt kiemelkedő tudású gyakorlóvá vált. Húsz éves volt, amikor mestere bemutatta a tanítástól akkor már visszavonult Yip Man-nak. Az idős nagymester fantáziát látott az ambiciózus és igyekvő fiatalemberben, és bár előzőleg úgy döntött, hogy végleg felhagy a tanítással, korábbi elhatározása alól kivételt téve tanítványául fogadta őt. Leung Ting, állítása szerint, kilenc hónapon át, heti két alkalommal tanult az idős mestertől, s az így töltött idő alatt - szintén állítása szerint -, úgynevezett „zárt ajtók mögött képzett” tanítványként, a művészet legjavát sajátíthatta el a mesterétől[3].

Mint instruktor, 1967-ben a hongkongi Baptista Kollégiumban kezdett kung-fut tanítani, ahol iskolai tanulmányait végezte. Óráit tanítványok tucatjai látogatták, és hírneve hamar szárnyra kapott. Leung Ting elmondãsa szerint ez volt ugyanis az első eset, hogy valaki kung-fut oktatott egy Hongkongi Egyetem falain belül.

1970-ben Leung Ting megnyitotta első önálló edzőtermét, majd 1969-ben megszervezte az első nyilvános kung-fu bemutatót is. A bemutató a Yip Man nagymester által alapított Wing Chun Athletic Association égisze alatt jött létre, és az idős mester személyes jelenléte tette fel rá a koronát: az eseményen jelen volt Yip Man nagymester, és több más stílus kiemelkedő, közismert mestere is.

A Leung Ting Wing Tsun alapítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Yip Man nagymester 1972 decemberében történt halála után a nagymester több tanítványa is magáénak követelte a stílus örököse címet. Mivel Yip Man nem nevezte ki a hivatalos örökösét az iskola továbbviteléhez, mindannyian önmagukat hirdették hivatalos vezetőként és a stílus igazi örököseként. A méltatlan csatározások láttán Leung Ting végül 1973-ban úgy döntött, hogy megalapítja a Leung Ting Wing Tsun Martial Art Associationt. Az iskola nevének írásmódját, hogy a többitől való megkülönböztetést is kifejezze, Wing Chun-ról Wing Tsun-ra változtatta, majd világszerte a stílus lázas népszerűsítésébe kezdett. Kihívásokat fogadott el, és bemutatókat tartott Európában; elsők között volt hajlandó nem kínaiakat is kínai harcművészetre tanítani. Kitartó munkája eredményeként az azóta International Wing Tsun Association névre keresztelt szervezet a világ hatvanöt országában van jelen, és több mint egymillió tagot számlál. Tevékenységének köszönhető az, hogy napjainkra a Leung Ting Wing Tsun az egyik legnépszerűbb kung-fu stílussá vált, szerte a világon. Híres a gyakorlatias képzésről, és a közelharcban való kiemelkedő hatékonyságáról. Leung Ting legmagasabb fokozatú tanítványai továbbképzéseket tartottak az FBI, a Bundeswehr és a GSG9 (a német terrorelhárító szolgálat), valamint a Magyar Honvédség, a Rendőrség és a Határőrség különleges egységeinek.

Leung Ting 1973-ban szerzett bölcsész-diplomát angol valamint kínai nyelből és irodalomból, a Hongkongi Baptista Főiskolán. 1979-ben már az Amerikai Egyesült Államokban szerezte meg a filozófia doktora címet, majd 1979-ben a bolgár Sportakadémia a harcművészetek díszdoktora címmel tüntette ki.

Tanulmányai és tudományos képzettsége megkönnyítette Leung Ting számára a Wing Chun stílus mélyebb értelmének felfedezését, elsajátítását és alapos továbbfejlesztését, oktatási és fokozatrendszerének kialakítását. Mára a világ minden országában, egységes tematika szerint oktatják a Leung Ting Wing Tsun kung-fut, és bár a tanulók vizsgáztatása is központi irányítás alatt, de egyre szubjektívebb elbírálás alapján történik.

Leung Ting művészete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leung Ting 1978-ban adta ki első könyvét a Wing Tsun kung-furól. Az első négy kiadás mindegyike pár hónap alatt elfogyott, s végül a könyv 1990-ig tíz kiadást ért meg. Népszerűségét mutatja, hogy még Magyarországon is három kiadása jelent meg, amelyek azóta már elérhetetlenek a könyvárusi forgalomban.

Ezek a visszajelzések arra buzdították a nagymestert, hogy további könyveket adjon ki, immár ne csak a Leung Ting Wing Tsunról, hanem más harcművészeti rendszerekről, sőt a chi-kung elméletéről is. A könyveket többek között kínai, angol, magyar, német, spanyol, olasz nyelveken adták ki[4].

A kínai harcművészetek és a kínai kultúra szakértőjeként, valamint átfogó tudományos ismeretei miatt több producer és tv-társaság is kikérte Leung Ting szakmai segítségét a televíziós filmkészítésben. 1976 óta huszonnégy különböző sorozatban és mozi-filmben működött közre rendezőként, 1998-ban és 1999-ben pedig kétszer járt az Indiai Nemzeti Rendőrakadémián oktatni, és ez alatt forgatta le Bombay-ben a „Mester” című indiai kungfu-filmet[5].

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]