Let’s Get to It

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Let's Get to It szócikkből átirányítva)
Kylie Minogue
Let’s Get to It
stúdióalbum
Megjelent1991. október 14.
Felvételek1991
StílusDance-pop, hiphop, new jack swing, house
Nyelvangol
Hossz39:00
KiadóPWL, Mushroom Records
ProducerMike Stock, Pete Waterman
Kylie Minogue-kronológia
Rhythm of Love
(1990)
Let’s Get to It
(1991)
Kylie Minogue
(1994)
Kislemezek az albumról
  1. Word is Out
    Megjelent: 1991. augusztus 28.
  2. If You Were with Me Now
    Megjelent: 1991. október 21.
  3. Give Me Just a Little More Time
    Megjelent: 1992. január 13.
  4. Finer Feelings
    Megjelent: 1992. április 13.
SablonWikidataSegítség

A Let’s Get to It Kylie Minogue ausztrál énekesnő negyedik stúdióalbuma. Ez volt az utolsó lemeze, melyet a Pete Waterman Limited-del kötött szerződésének teljesítése végett adott ki. Az albumot 1991. október 14-én adták ki az Egyesült Királyságban. Ausztráliában 1991. november 25-én a Mushroom Records gondozásában jelent meg. Miután 1991 elején Matt Aitken kilépett a Stock Aitken Waterman trióból, a megmaradt producerek még egy lemezt akartak elkészíteni Minogue-gal, annak ellenére, hogy szerződés nem kötelezte erre az énekesnőt. A producerek Mike Stock és Pete Waterman beleegyezett abba, hogy megosztják Minogue-gal a dalszerzői jogokat hat dalon, együttműködésük során először. Hónapokat töltöttek a felvételekkel a PWL Studios-ban, mely hosszabb idő volt, mint bármelyik korábbi lemeze esetében.

Zeneileg a Let’s Get to It változatos hangzású, ugyanis a lemezen megjelenik a hiphop, a new jack swing, a house és a dance-pop is. A zenei kritikusok vegyes kritikákat fogalmaztak meg. Felismerték Minogue kreatív munkáját, az imázsát, habár a lemezen tapasztalható produceri munkával kapcsolatban ambivalens érzelmeik voltak. Ez a lemez Minogue legkevésbé sikeres lemezei közé tartozik, ugyanis nem jutott be a Top 10-be se Ausztráliában, se az Egyesült Királyságban. Ennek ellenére Ausztráliában a lemez aranylemez státuszt ért el az Ausztrál Hanglemezgyártók Szövetsége. Az albumról négy kislemez lett kiadva, köztük az „If You Were with Me Now” és a „Give Me Just a Little More Time”, melyek Top 10-esek lettek az Egyesült Királyságban, és a további kislemezek, a „Word is Out” és a „Finer Feelings” a Top 20-at érték el az Egyesült Királyságban. Minogue a lemezt tovább népszerűsítette a Let’s Get to It Tour elnevezésű koncertsorozattal, mely 1991 októberében és novemberében Európában zajlott.

Háttér és kidolgozás[szerkesztés]

1990-ben adta ki Minogue harmadik stúdióalbumát, a Rhythm of Love-ot, mely egy szexuálisan szabadabb imázst és dance hatású hangzást tükröz. Sokkal jobban belefolyt a kreatív munkájába és hangszerelésébe korábbi lemezeivel ellentétben. Most először dalszerzőként is feltűnt, bár a lemez producerei Stock Aitken Waterman voltak.[1] A Rhythm of Love promóciója botrányos videókat is tartalmazott, melyek a „Better the Devil You Know” és a „What Do I Have to Do” dalokhoz készültek. Ezek hozzájárultak Minogue egyre provokatívabb imázsának kialakításához. Romantikus kapcsolata az ausztrál rockbanda, az INXS énekesével, Michael Hutchence-szel, mely nagy hatással volt rá a Rhythm of Love megalkotása során, nagy figyelmet kapott. 1991 elején Hutchence befejezte a kapcsolatukat 16 hónap után.

Miután befejezte a Rhythm of Love Tour elnevezésű turnéját, mely 1991 februárjában és márciusában zajlott Ázsiában és Ausztráliában, Minogue egy kis szünetet tartott, és Párizsban a barátaival töltött némi időt.[2] Köztük volt a brit fotográfus, Katerina Jebb, akivel később rendszeresen együtt dolgozott.[2] A Rhythm of Love készítése során Stock Aitken Waterman nehezen talált közönséget popzenéjükre. Csalódtak az aktuális zenei trendekben. Ennek következtében Matt Aitken 1991-ben kilépett a Stock Aitken Waterman csapatból, mert úgy érezte, hogy „kiégett” mondván, hogy „az emberek azt mondják, hogy minden dalunk ugyanúgy hangzik, amely eljutott arra pontra, hogy már nekem is egyformának hangzanak”.[3]

Felvétel és gyártás[szerkesztés]

Minogue-ot nem kötötte szerződés a Let’s Get to It elkészítéséhez. Kezdetben a PWL három stúdióalbumra szerződtette le.[4] Ennek ellenére Pete Waterman és a PWL társtulajdonosa David Howells még egy lemezt akart elkészíteni vele az eddig elért kereskedelmi sikerek miatt.[4] Stock ezügyben felvette a kapcsolatot az éppen Párizsban tartózkodó Minogue-gal, aki beleegyezett a lemez elkészítésébe. 1991 folyamán Minogue otthagyta Párizst és visszatért Londonba, hogy producereivel, Stock-kal és Waterman-nel munkához lássanak a PWL Studios-ban.[5] A producerek megegyeztek abban, hogy most először megosztoznak a dalszerzői jogokon Minogue-gal, aki hat dalon is fel volt tüntetve, mint társszerző.[6] Waterman tanácsokat adott a dalok tartalmát és címeit illetően, míg Stock és Minogue összerakták a dalokat a nap folyamán, miután számos dallammal próbálkoztak. A „Word is Out” tíz perc alatt lett rögzítve, mialatt Minogue úton volt a reptérre. Hónapokat töltött a lemez elkészítésével, mely a korábbi munkáira szánt időhöz képest sokkal hosszabb volt.

A lemez készítése alatt a klub zene és a londoni klub szcéna magával ragadta Minogue-ot. Bár zenéjét korábban is játszották a klubokban, számos klub lenézte őt a zenéjében hallható pop elemek miatt.[4][7] Ahhoz, hogy a klubok hitelesebbnek tartsák, Minogue megalkotott egy álnevet és számos promóciós bakelitet adott ki. Ezeken olyan dalok szerepeltek, mint a „Do You Dare” és a „Closer”, melyek később a „Give Me Just a Little More Time” és a „Finer Feelings” kislemezek B-oldalára kerültek fel.[4][7] Minogue elhintette, hogy reméli, hogy még több időt tud eltölteni az album felvételeivel 1991 folyamán. A Smash Hits magazinnak adott interjújában megemlítette, hogy lehet, hogy Amerikában majd több időt tud tölteni a dalszerzéssel, ami később azonban meghiúsult.

Waterman és a PWL számos olyan dalt importált a Let’s Get to It-hoz, melyet olyan külföldi eladók rögzítettek, mint a 2 Unlimited, akik 1991-es „Get Ready For This” című dala erősen felismerhető az „I Guess I Like It like That”-ben. Az volt a szándékuk, hogy ezeket a dalokat olcsón megvegyék, majd ezekkel nagy haszonhoz jussanak. Ennek köszönhetően Stock ihlettelennek érezte magát és megalkotta Waterman-nel a „Finer Feelings”-et, ugyanis Minogue szeretett volna szexisebb tartalmat is a lemezre. Minogue és az amerikai énekes, Keith Washington külön-külön megírta és rögzítette duettjüket, az „If You Were with Me Now"-t. Ez volt Minogue első duettje, mely saját lemezére felkerült. Duettje, az „Especially for You” korábban Jason Donovan 1989-es Ten Good Reasons című lemezére készült. A Let’s Get to It-ra utoljára felvett dalok egyike volt a „Give Me Just a Little More Time” feldolgozása.

Zenei stílus és dalszövegek[szerkesztés]

Minogue megjegyezte, hogy a dalai a Let’s Get to It-en „egészen változatosak”, a „szving-en át a soul-osabb” dalokon túl „érettebb dance zenével” is találkozhatunk. Nick Levine a Digital Spy-tól az albumot az „eddigi legváltozatosabb dalai gyűjteményének nevezte”.[8] A Slant Magazine kiemelte a hiphop, a new jack swing és house hangzásokat, melyek hangsúlyozottan fellelhetőek a Let’s Get to It lemezen.[9] Lee Barron, a Social Theory in Popular Culture-ben kiemelte, hogy egyértelműen észrevehető a hangzásbeli változás Minogue korábbi lemezeinek jellegzetes hangzásvilágához képest, többek közt az R&B hangzásnak köszönhetöen, míg az AllMusic-os Chris True szerint a daloknak van egy „bizonyos légies hatása”, ugyanakkor „legalább annyira táncra hívogatóak, mint a Rhythm of Love” dalai.[10] A Let’s Get to It a „Word is Out”-tal nyit, melyen a new jack swing a jazz-zel olvad össze.[8] A „Too Much of a Good Thing” című house dalt a „Finer Feelings” követi, melynek szövege Minogue „szexisebb és szofisztikáltabb oldalát” mutatja Nick Levine vélemyénye szerint.[8] Minogue Keith Washington-nal közös duettje, az „If You Were with Me Now” egy nem szexuális töltetű, szentimentális ballada. Az album címadó dalában, a „Let’s Get to It”-ben, melyet Stock és Waterman írt, Minogue arra ösztönzi szerelmét, hogy „emeljék kapcsolatukat egy magasabb szintre”. Ezt követi a house dal, a „Right Here, Right Now”,[8] melynek semmi köze Minogue azonos című 2015-ben kiadott dalához, melyet az olasz producerrel, Giorgio Moroder-rel készített. A „Live and Learn” című dalban Minogue arról énekel, hogy éljük az életünket teljes bedobással. Ezt a dalt az akusztikus ballada, a „No World Without You” követi.[8] A lemez záródalának szánt hat perces techno-pop dalban, a „I Guess I Like It Like That”-ben fellelhető egy bizonyos stadionos hangzás, mely az egész dal alapjául szolgál.[8]

Promóció[szerkesztés]

A Let’s Get to It népszerűsítése végett 1991 októberében és novemberében bejárta Európát a Let’s Get to It Tour elnevezésű turné keretében. Ez a turné korábbi Rhythm of Love Tour koncertsorozatának a felfrissített verziója volt, melynek színpadi kosztümjeit John Galliano divattervező álmodta meg. A kosztümök közt látható volt műanyag esőkabát, fekete neccharisnya harisnyakötővel, fekete estélyi ruha, csúcsos melltartó és szűk fekete rövidnadrágok. A koreográfia szuggesztívabb volt, és a Rhythm of Love Tour-hoz hasonlóan, Minogue-ot kritizálták a Let’s Get to It Tour provokatív természete miatt, melyet „pornográfnak” neveztek és szintén Madonna 1987-es Who’s That Girl World Tour-jához hasonlítottak. Az EMI 1992-ben nemzetközileg kiadta a Live! című videóalbumot, melyen a Let’s Get to It Tour Dublin-ban a Point Theatre-ben 1991. november 8-án megrendezett utolsó koncert kapott helyet. Ausztráliában a Mushroom Records adta ki a videóalbumot Live in Dublin címmel.

Kislemezek[szerkesztés]

A „Word is Out” 1991 augusztusában jelent meg első kislemezként a „Say the Word – I’ll Be There”-rel a B-oldalon, melyeket májusban vett fel még ugyanabban az évben. A videóját James Lebon rendezte és Camden Lock-ban forgatták. A videóban feltűnik a brit televíziós személyiség, Davina McCall, melyben Minogue csábítóan táncol az utcán harisnyában és harisnyakötőben.[8] Az ehhez kapcsolódó televíziós promóció ugyanezt a szexuális témát követte. A „Word is Out” az angol kislemezlista 16. helyét szerezte meg, mellyel ez lett Minogue első kislemeze, mely nem lett Top 10-es és ezzel megszakadt az eddigi egymást követő tizenhárom Top 10-es kislemezek listája. Ennek ellenére tizedik lett Ausztráliában és nyolcadik Írországban. A lemez második kislemezeként az „If You Were with Me Now” című duett lett kiadva Keith Washington-nal 1991 októberében. Minogue és Washington először a videó forgatásán találkoztak. Az „If You Were with Me Now” a negyedik helyet szerezte meg az Egyesült Királyságban, ezzel ez lett Minogue első Top 5-ös dala, melynek társszerzője volt. Hetedik lett Írországban és 23. lett Ausztráliában. 1992 januárjában a „Give Me Just a Little More Time” a lemez harmadik kislemezeként lett kiadva. Második lett az Egyesült Királyságban és ez lett a legmagasabb listás helyezést elért kislemez a Let’s Get to It lemezről. A kislemez Top 20-as lett Írországban és Belgiumban. A kislemez B-oldalára a „Do You Dare” került. Eredetileg a „Finer Feelings” lett volna a második kislemez, de lecserélték az „If You Were with Me Now”-ra. A dal remixét 1992 áprilisában a Brothers in Rhythm adta ki. Később az 1990-es évek során számos alkalommal dolgoztak együtt Minogue-gal. A remix közel hét perces és később ez lett a rádióverzió is. A kislemez Top 20-as lett az Egyesült Királyságban és Írországban is. A dal fekete-fehér videóját Párizsban forgatták.

Kereskedelmi fogadtatás[szerkesztés]

A Let’s Get to It Minogue legkevésbé sikeres albumai közé tartozik. A lemez 15. helyet érte el az Egyesült Királyságban miután megjelent, ezzel ez lett az első lemeze, mely nem jutott be a Top 10-be. 1992 januárjában a lemez visszakerült a listára egy hétre a 68. helyet megszerezve.[11] Amikor a „Give Me Just a Little More Time” második lett az Egyesült Királyságban a Let’s Get to It visszakerült a lemez az angol lemezeladási listára, ahol az 50. helyezést érte el.[12][13] A lemez összesen tizenkét hetet töltött a listán, mely abban az idöben Minogue lemezei közül a legrövidebb ideig listán szereplő albuma volt. Hazájában, Ausztráliában a lemez a 13. helyet szerezte meg és csak öt hétig szerepelt a listán.[14] Ennek ellenére Ausztráliában aranylemez státuszt ért el 1992 márciusában több, mint 35 000 eladott példányának köszönhetően. Az album 37. lett Japánban az Oricon listán, mellyel egymásután a harmadik Top 40-es lemeze lett ott.[15] Három hétig szerepelt a japán listán és 2006-ig 25 000 példányban talált ott gazdára. Az európai Top 100-as albumlistán az 59. helyet érte el az 1991. november 9-i héten.

Számlista[szerkesztés]

  CímSzerző(k) Hossz
1. Word is OutMike Stock, Pete Waterman 3:35
2. Give Me Just a Little More TimeRonald Dunbar, Edyth Wayne 3:08
3. Too Much of a Good ThingKylie Minogue, Stock, Waterman 4:24
4. Finer FeelingsStock, Waterman 3:54
5. If You Were with Me Now (duett Keith Washingtonnel)Minogue, Stock, Waterman, Keith Washington 3:11
6. Let’s Get to ItStock, Waterman 4:49
7. Right Here, Right NowMinogue, Stock, Waterman 3:52
8. Live and LearnMinogue, Stock, Waterman 3:15
9. No World Without YouMinogue, Stock, Waterman 2:46
10. I Guess I Like It like ThatMinogue, Stock, Waterman, Phil Wilde, Jean-Paul de Coster 6:00

Helyezések[szerkesztés]

Albumlista (1991) Legjobb
helyezés
Ausztrália (ARIA Charts)[14] 13
Európa (European Top 100 Albums) 59
Japán (Oricon)[15] 37
Egyesült Királyság (UK Albums Chart)[16] 15

Minősítések és eladási adatok[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás Alapul
Ausztrália (ARIA) Aranylemez 35 000+ Szállításokon
Japán 25 300+ Szállításokon

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Macias, Ernest: Your guide to Kylie Minogue's disco-pop music career (angol nyelven). Entertainment Weekly, 2018. február 1. (Hozzáférés: 2018. április 13.)
  2. a b Smith 2014, p. 101.
  3. Petridis, Alexis: Return of the hitmen (angol nyelven). The Guardian, 2005. december 3. (Hozzáférés: 2016. szeptember 10.)
  4. a b c d Rage: Kylie Minogue Special (angol nyelven). Australian Broadcasting Corporation, 2002. augusztus 3. [2006. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 15.)
  5. Smith 2014, p. 102.
  6. Smith 2014, p. 103.
  7. a b Smith 2014, p. 104.
  8. a b c d e f g Levine, Nick: Kylie: Revisited #4: 'Let's Get To It' (angol nyelven). Digital Spy, 2010. május 22. (Hozzáférés: 2015. szeptember 12.)
  9. Cinquemani, Sal: Disco Down Under: Every Kylie Minogue Album Ranked (angol nyelven). Slant Magazine, 2018. április 5. (Hozzáférés: 2018. április 5.)
  10. True, Chris: Let's Get to It – Kylie Minogue (angol nyelven). AllMusic. (Hozzáférés: 2015. szeptember 12.)
  11. Official Albums Chart Top 100 (angol nyelven). Official Charts Company, 1992. január 5. (Hozzáférés: 2020. január 7.)
  12. Official Singles Chart Top 75 (angol nyelven). Official Charts Company, 1992. január 26. (Hozzáférés: 2020. január 7.)
  13. Official Albums Chart Top 100 (angol nyelven). Official Charts Company, 1992. január 26. (Hozzáférés: 2020. január 7.)
  14. a b Australiancharts.com – Kylie Minogue – Let's Get to It (angol nyelven). Hung Medien, 2015. szeptember 19.
  15. a b 「あなたもM?」 カイリー・ミノーグ / Are you M too? – Kylie Minogue (japán nyelven). Oricon. [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 7.)
  16. Official Albums Chart Top 100 (angol nyelven). Official Charts Company. (Hozzáférés: 2017. november 21.)

További információk[szerkesztés]