Lesula-cerkóf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lesula-cerkóf
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák
(Cercopithecinae)
Nem: Cercopithecus
Faj: C. lomamiensis
Tudományos név
Cercopithecus lomamiensis
Hart et al., 2012
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lesula-cerkóf témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lesula-cerkóf témájú kategóriát.

Lesula-cerkóf kölykök

A lesula-cerkóf (Cercopithecus lomamiensis) az emlősök (Mammalia) osztályának a főemlősök (Primates) rendjéhez, ezen belül a cerkóffélék (Cercopithecidae) családjához és a cerkófmajomformák (Cercopithecinae) alcsaládjához tartozó faj.

A Cercopithecus nemen belül a róla elnevezett Lomamiensis csoportba tartozik, legközelebbi rokon faja a Hamlyn-cerkóf (Cercopithecus hamlyni).

A legutolsóként felfedezett cerkóffaj, csak 2007-ben fedezték fel. Az első ismert példány egy faluban fogságban tartott egyed volt. Ezt követték többéves megfigyelések a vadonban, ahol feltérképezték a majmok viselkedését, dokumentálták a környezeti viszonyokat, majd végül elvégezték az anatómiai és genetika vizsgálatokat, bizonyítván, hogy valóban egy új fajról van szó. Végül 2012-ben írták le hivatalosan.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

A cerkófmajmok között közepes testméretűnek számít, a hímek testhossza 47–65 cm, a nőstényeké 40–42 cm, a hímek testtömege 4-7 kg, a nőstényeké 3,5–4 kg. Arca csupasz, viszont szőke sörénnyel rendelkezik, ahogy szőkés a mellkasát borító szőrzet is. Deréktájékon nagy rőt folt vöröslik, viszont a hímek farpofái és heregolyói azúrkékek.

Megjelenése hasonlít a Hamlyn-cerkófra, ám attól a Kongó-folyó földrajzilag izolálja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fordul elő, egy viszonylag kis területen, a Lomami és Tshuapa folyók közötti elhagyatott, mindössze 17 ezer négyzetkilométeres területen, az erdőségekben él.[3]

Elsődleges esőerdők fáinak csúcsán él.

Életmódja[szerkesztés]

Ez a nappal aktív faj kis – általában egy öreg hím által vezetett – csoportban él. Egyaránt jól előfordul a fákon és a földön is. Táplálékát gyümölcsök és rovarok alkotják, de a leveleket, virágokat, hajtásokat, rügyeket, ritkán pedig fák nedveit is fogyasztja.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A faj csak viszonylag kis területen honos, az erdőirtások és a húscélú vadászat fenyegeti. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „sérülékeny” kategóriába sorolja. A faj előfordul a Lomami Nemzeti Parkban, ahol talán van esélye a túlélésre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John A. Hart, Kate M. Detwiler, Christopher C. Gilbert, Andrew S. Burrell, James L. Fuller, Maurice Emetshu, Terese B. Hart, Ashley Vosper, Eric J. Sargis & Anthony J. Tosi (2012). „Lesula: A new species of Cercopithecus monkey endemic to the Democratic Republic of Congo and implications for conservation of Congo's central basin”. PLoS ONE 7 (9), e44271. o. DOI:10.1371/journal.pone.0044271.  
  2. Ella Davies. „New monkey identified in Africa”, BBC News, 2012. szeptember 13.. [2017. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. szeptember 13.) 
  3. David Braun. „New Monkey Discovered in the Congo”, National Geographic, 2012. szeptember 13.. [2012. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. szeptember 13.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lesula című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]