Leslie Nielsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leslie Nielsen
SzületettLeslie William Nielsen
1926. február 11.[1][2][3][4][5]
Regina
Elhunyt2010. november 28. (84 évesen)[6][1][3][4][5]
Fort Lauderdale[7]
Állampolgársága
Nemzetiségekanadai
Házastársa
  • Monica Boyar (1950–1956)
  • Alisande Ullman (1958–1973)
  • Brooks Oliver (1981–1983)
  • Barbaree Earl (2001–2010)
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
Iskolái
  • Neighborhood Playhouse Színházi Iskola
  • Victoria School of Performing and Visual Arts
Kitüntetései
Halál okatüdőgyulladás
Színészi pályafutása
Aktív évek1950–2010
Műfajok
Tevékenységszínész, humorista

Leslie Nielsen aláírása
Leslie Nielsen aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Leslie Nielsen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Leslie William Nielsen (Regina, Saskatchewan, 1926. február 11.Fort Lauderdale, Florida, 2010. november 28.[9]) Emmy-díjra jelölt kanadai-amerikai színész, humorista.

A Csupasz pisztoly-trilógia Frank Drebin hadnagyaként vált ismertté, de ő játszotta Dr. Rumnyakot az Airplane! című filmben, Harris elnököt pedig a Horrorra akadva sorozat 3. és 4. részében. Noha a színész pályája során rengeteg műfajban megmutatta magát – mind filmekben, mind televíziós műsorokban –, a legismertebb alakításai vígjátékokhoz köthetők, elsősorban a Csupasz pisztoly sorozathoz.

Vígjátékaiban megformált karakterei látszólag esetlennek, szórakozottnak tűnnek, és mindehhez társulnak a filmjeit jellemző abszurd helyzetek (amelyek főleg a háttérben zajlanak).

Kezdő színészként játszotta komolyabb szerepeit. Főszerepet játszott az 1956-os Tiltott Bolygó című science fictionben, mellékszerepet pedig A Poszeidon katasztrófa című filmben, mint hajóskapitány. Ezután jó néhány évvel később fordult csak a vígjátékok felé. Az 1980-as Airplane!-ben „pléhpofájú” doktorként nyújtott alakítása nagyot lendített karrierjén. Egy neves filmkritikus Roger Ebert mondta róla: „A svindlik Olivier-je”.

Jellemző magyar szinkronhangjai Sinkovits Imre, Sinkó László és Sztankay István.

Fiatalkora[szerkesztés]

A kanadai Reginában született Maybelle és Ingvard Nielsen fiaként, édesanyja walesi, míg édesapja dán származású, s még az óhazában született. A Csupasz pisztoly filmben walesi származására utalva említi Frank Drebinként Vincent Ludwignak (Ricardo Montalbán), hogy apja walesi. Két bátyja közül Erik Nielsen az 1980-as években Kanada miniszterelnök-helyettese volt, nagybátyja, Jean Hersholt pedig szintén híres színész volt a 20. század első felében. Leslie és családja sokáig Fort Normanban élt, ahova az édesapját kinevezték a Kanadai Királyi Lovascsendőrség élére. Miután Edmontonban elvégezte a Victoria Composite Egyetemet, belépett a Kanadai Légierőbe, ahol egy évig szolgált a második világháború alatt (noha harcba nem küldték). Amikor leszerelt, munkát talált, lemezlovasként dolgozott a calgaryi rádiónál, majd úgy döntött, jelentkezik a Lorne Greene Rádió Művészeti Akadémiára, Torontóba. Húszas éveiben New Yorkban élt, ösztöndíjat kapott a Neighborhood Playhouse-ba. Zenét és színészetet tanult, és fellépett nyári szabadtéri színházakban. Első televíziós szereplése 1948-ban, a Studio One egyik epizódjában volt.

Karrierje[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Leslie Nielsen és Anne Francis a Tiltott Bolygó egyik jelenetében

Karrierje drámai szerepekkel indult, számos szerepben próbálta ki magát: mint orvos, ügyvéd vagy épp rendőr. Egyedül az 1950-es évben 50 különféle alakításban tűnt fel. Nielsen az akkori fizetéséről ezt mondta: „Nagyon kevés aranyat termett ez az időszak, 75-100 dollárt kaptunk műsoronként.” Különleges hangja miatt számos dokumentumfilm és reklám narrátora lett. Maréknyi kivételtől eltekintve, dramatikus korszaka meglehetősen csendesen telt.

Nem sokkal később, 1954-ben Hollywoodba költözött, szerződést kötött a Paramounttal, és jelentkezett a Tiltott Bolygó című film (1956) szerepválogatásra, John J. Adams parancsnok szerepére. A science-fiction jó kritikákat kapott, és nagy nézettséget hozott. A Shakespeare A vihar komédiája ihlette film további főszereplői Anne Francis és Walter Pidgeon. Debbie Reynolds szerelmét alakította a Tammy-filmek első részében, a Tammy and the Bachelorban (Tammy és az agglegény, 1952), Harrison kapitányt A Poszeidon katasztrófában (1972), valamint feltűnt a M*A*S*H televíziós sorozat Ringbanger című epizódjában. Még egy Gyilkos Sorok-epizódban is szerepelt.

Saját állítása szerint több mint 1500 televíziós műsorban szerepelt. Fiatal színészként fellépett az Alfred Hitchcock bemutatja…, és a két western témájú, The Virginian (Virginiai férfi) és a Wild Wild West című sorozatokban. Első televíziós főszerepében az amerikai függetlenségi háború hősét, Francis Mariont alakította a Walt Disney által rendezett The Swamp Fox (A mocsári róka) televíziós sorozatban. Érdekesség, hogy a főcímdalt is maga Leslie Nielsen énekelte. 1961-ben szerepelt a Los Angelesben játszódó rendőr dráma sorozatban, a The New Breedben (Az Új Nemzedék). 1968-ban a főszereplőt, egy pilótát alakított a népszerű rendőrsorozatban, a Hawaii Five-O-ban. Rendőrként tűnt fel, szintén főszerepben, a The Bold Ones: The Protectorsban (1969). Az 1977-es Project: Kill című, William Gilder rendezte akciófilmben is, Jonathan Trevor megformálásában.

Az Airplane! és a Csupasz pisztoly[szerkesztés]

Nielsen áttörését a vígjátékok felé nagyban elősegítette az 1980-as Airplane!, a Zero Hour! című film paródiája. Egy orvost alakít, aki a repülő személyzetét sújtó ételmérgezés ellen veszi fel a harcot. A pléhpofájú előadásmódja áll szemben az őt körülövező abszurd helyzettel. Az Amerikai Filmakadémia szerint a film egyike minden idők 10 legjobb vígjátékának. A kritikusok dicsérték a filmet, amit a közönség is igazolt. Amikor a film rendezői, Jim Abrahams, David Zucker és Jerry Zucker őt választották ki a szerepre, megfelelőnek tartották, hogy eljátsszon egy úgymond „hal a vízben”-t. Igazi egyéniségeket akartak a vígjátékba csempészni.

A rendezők új vígjátékukon felbuzdulva elhatározták, hogy átviszik a „bohózat sok ütleggel” stílust a televízióba is. Nielsent kérték fel a Nagyon különleges Ügyosztály filmsorozat főszerepére. A sorozatban tűnt fel először, Frank Drebin alakjában. A sztereotipikus rendőr karakterét a későbbi detektívsorozatok is átvették.

A sorozat nyitójelenetének ötletéül az 1950-es évek koprodukciós showja, a M Squad szolgált, amelyben egy rendőrautó nézőpontjából láthatjuk, amint az a sötét városi utcán halad, a háttérben dzsessz-zene hallatszik. A hangalámondás és a filmbe épített epilógus tisztelgés volt a Quinn Martin-féle klasszikus rendőrdrámák felé, beleértve a The Fugitive, a Barnaby Jones, a The F.B.I., és a Cannon című sorozatokat. Ahogy az Airplane!-ben dr. Rumack, Drebin egy komoly karakternek látszik, ám a következő pillanatban már hasra esik, vagy bármi módon nevetségessé teszi magát. A sorozatot ugyan a kritikusok nem jutalmazták díjjal, Nielsent Emmy-díjra jelölték a Legjobb főszereplő kategóriában, vígjátéksorozatban nyújtott alakításáért. Az Airplane! kivételével sokáig nem mutatkozott a humor oldalán, csak kisebb szerepei voltak, például két horrorfilmben, a Prom Nightban és A rémmesék könyvében (Creepshow). Különlegességnek számít, hogy Nielsen cameoszerepben is feltűnt mint Allen Green, akit a Barbra Streisand megformálta Claudia Draper gyilkol meg Martin Ritt Call girl ötszázért című drámájában.

Hat évvel a Nagyon különleges ügyosztály befejezése után a rendező úgy döntött, készít egy egész estés filmet a történetből. A film címe Csupasz Pisztoly – A nagyon különleges ügyosztály aktáiból (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) címet viselte, és Nielsen újra feltűnt Frank Drebin hadnagy szerepében. A történet szerint merényletet készülnek elkövetni II. Erzsébet brit királynő ellen, egy hipnotizált baseballjátékos segítségével. Drebin, ahogy a doktor az Airplane!-ben, nincs tudatában, hogy ő az abszurd helyzetek fő okozója. A filmet mind a kritikusok, mind a közönség nagy elismeréssel fogadták, majd két folytatás is követte, a Csupasz Pisztoly 2 és 1/2 – A félelem szaga (1991) és a Csupasz Pisztoly 33 és 1/3 – Az utolsó merénylet (1994).

Későbbi vígjátékok[szerkesztés]

Nielsen kipróbálta magát különböző szerepekben, amelyek sosem érték el Frank Drebin sikerét. Több film is készült a Csupasz pisztoly trilógia stílusában, változó kritikai és közönségsikerrel. Akadtak filmek, melyeket a kritikusok nem kíméltek szegényes teljesítményük miatt.

Mivel a Csupasz pisztoly sorozat egy rendőrdráma-paródia, Nielsen a későbbiekben is filmparódiákra koncentrált. Rossz kritikát kapott a Bújj, bújj, ördög! (Repossessed), a Csupasz pisztoly a (z)űrben (2001: Space Travesty), amelyek az Az ördögűző és a 2001: Űrodüsszeia (2001: A Space Odyssey) filmek paródiái. Ugyancsak éles kritikával illették az elsősorban a fiatalabb korosztálynak szánt Szörfös nindzsák és Mr. Magoo című filmeket.

Hosszú idő után a Horrorra akadva 3. volt az első, a kritika által is pozitívan értékelt szerepe, melyet további két folytatásban való szereplése követett.

Leslie Nielsen 2008 októberében

Utolsó évei[szerkesztés]

Nielsen még nyolcvanas éveiben is aktív színész volt. Darrow című egyszemélyes színházi fellépése volt, de emellett számos tévéreklámban felbukkant mint szereplő vagy éppen narrátor. 2007-ben a Discovery Channel műsorában, a Doktorológia Leslie Nielsen módra című tudományos műsorban vállalt kisebb szerepet. Még halála előtt is dolgozott: utolsó szerepe a Spanish Movie című, a latin-amerikai filmeket kifigurázó vígjátékban volt, a The Waterman Movie című animációs filmhez pedig a hangját kölcsönözte, amikor meghalt.

Alakításai[szerkesztés]

Élete során több mint 220 karaktert formált meg, több mint 100 filmben, és körülbelül 1500-szor szerepelt tévéműsorokban. Az alábbi példák televíziós és filmes karrierjének leghíresebb alakításai.

Dr. Rumack[szerkesztés]

Nielsen 1980-ban az Airplane! c. filmben alakította dr. Rumacket, akinek megformálása mérföldkőnek számított színészi pályafutásában.

Frank Drebin hadnagy[szerkesztés]

Elsőként a Nagyon Különleges Ügyosztály című tévésorozatban bukkant fel a kétbalkezes rendőr hadnagy figurája, aki saját cselekedeteivel kerül viccesebbnél viccesebb szituációkba, amelyekben rendszerint nagy károkat okoz, de végül mégis mindig eléri a célját, és sikerrel jár. Küldetései során állandó bajtársai Ed Hocken rendőrkapitány (aki általában csak szörnyülködő szemtanúja Drebin hadnagy csetlés-botlásainak) és Nordberg (aki viszont jellemzően Frank cselekedeteinek áldozata).

Harris elnök[szerkesztés]

2003-ban játszotta el először a kitalált Harris elnököt, a Horrorra akadva sorozat 3. részében, ami a Horrorra akadva filmek közül az eddigi legnagyobb nézettséget hozta. Bár itt nem főszerepben tűnt fel, mégis a film iránti kiemelt érdeklődést az ő jelenléte okozta, emiatt a rendező felkérte őt a film 4. részében való szereplésre is. A 3. film volt az első, amit a szériából David Zucker rendezett, aki a ZAZ rendezői csoport tagja. Nielsen már korábban is dolgozott együtt velük más filmekben, mint a The Kentucky Fried Movie (amiben cameoszerepben tűnt fel), az Airplane! vagy a Csupasz Pisztoly címűben.

Magánélete[szerkesztés]

Nielsen négyszer nősült, első három felesége: Monica Boyer (1950–1956), Alisande Ulmann (1958–1973), és Brooks Oliver (1981–1983). 2001-ben vette el negyedik feleségét, Barbaree Earlt,[10][11] akivel már 1983 óta alkottak párt. Két gyermeke született a második házasságából, Maura Nielsen Kaplan és Thea Nielsen Disney.

Leslie Nielsen nagy golfrajongó volt, szabadidejében szívesen űzte a sportot.[12] Egy interjúban mondta ezzel kapcsolatban: „Én nem a rosszkedv ellen golfozom, hanem rosszul golfozom, és jól érzem magam.”[12]

Több interjúban is elmondta, a korából kifolyólag akad néhány egészségi gondja, úgymint a hallásának romlása.[13] Emiatt jelentkezett a Nemzetközi Jobb Hallásért Egyesületbe, amelynek az elnöke lett.

Halála[szerkesztés]

Leslie Nielsen sírfelirata

A színészt 2010 novemberében vették fel a floridai Fort Lauderdale kórházba tüdőgyulladással. November 28-án unokaöccse, dr. Doug Nielsen jelentette be a CJOB rádióállomásnak, hogy a színész a keleti parti idő szerint (EST) délután 17:30 körül (magyar idő (CET) szerint: 23.30), álmában, családja és barátai körében elhunyt.[9]

Filmográfia[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Bemutató Cím Magyar cím Szerep Rendező
1956 Ransom! Váltságdíj Charlie Telfer Alex Segal
1956 Forbidden Planet Tiltott bolygó John J. parancsnok Fred M. Wilcox
1956 The Vagabond King - Thibault Michael Curtiz
1956 The Opposite Sex Az ellentétes nem Steve Hilliard David Miller
1957 Hot Summer Night Forró nyári este William Joel Partain David Friedkin
1957 Tammy and the Bachelor Tammy and the Bachelor Peter Brent Joseph Pevney
1958 The Sheepman A juhász Stephen Bedford / Johnny Bledsoe George Marshall
1964 See How They Run Nézd, hogy szaladnak Elliott Green David Lowell Rich
1964 Night Train to Paris - Alan Holliday Robert Douglas
1965 Dark Intruder Sötét betolakodó Brett Kingsford Harvey Hart
1965 Harlow Harlow Richard Manley Alex Segal
1966 The Plainsman Buffalo Bill visszatér George Armstrong Custer ezredes David Lowell Rich
1966 Beau Geste Beau Geste De Ruse hadnagy Douglas Heyes
1967 Code Name: Heraclitus A kód neve: Héraklész Fryer James Goldstone
1967 The Reluctant Astronaut Botcsinálta űrhajós Fred Gifford Edward J. Montagne Jr.
1967 Gunfight In Abilene Szelíd pisztoly Grant Evers William Hale
1967 Rosie! - Cabot Shaw David Lowell Rich
1967 How to Steal the World Hogy lopjuk el a világot Maximilian Harmon generális Sutton Roley
1968 Counterpoint Ellenpont Victor Rice Ralph Nelson
1968 Dayton's Devil Dayton ördögei Frank Dayton Jack Shea
1968 Companions in Nightmare - Dr. Neesden Norman Lloyd
1968 Trial Run - Jason Harkness William A. Graham
1969 Deadlock - Sam Danforth hadnagy Lamont Johnson
1969 How to Commit Marriage - Phil Fletcher Norman Panama
1969 Change of Mind - Webb sheriff Robert Stevens
1970 Night Slaves - Henshaw sheriff Ted Post
1970 The Aquarians - Hivatalnok Don McDougall
1970 Hauser's Memory - Joseph Slaughter Boris Sagal
1971 Incident in San Francisco - Brubaker főhadnagy Don Medford
1971 Four Rode Out - Mr. Brown John Peyser
1971 They Call It Murder - Frank Antrim Walter Grauman
1972. The Poseidon Adventure A Poszeidon katasztrófa Harrison kapitány Ronald Neame, Irwin Allen
1973 …And Millions Die! - Jack Gallagher Leslie H. Martinson
1973 Snatched - Bill Sutter Sutton Roley
1973 Amanda Fallon - Mr. Cummings Jack Laird
1973 The Return of Charlie Chan - Alexander Hadrachi Daryl Duke
1974 Can Ellen Be Saved? - Arnold Lindsey Harvey Hart
1976 Grand Jury - John Williams Christopher Cain
1976 Project Kill - John Trevor William Girdler
1976 Brinks: The Great Robbery - Norman Houston ügynök Marvin J. Chomsky
1977 Sixth and Main - John Doe Christopher Cain
1977 Day of the Animals Az állatok napja Paul Jenson William Girdler
1977 Viva Knievel! - Stanley Millard Gordon Douglas
1977 The Kentucky Fried Movie - A férfi a Feel-O-Rama filmből John Landis
1977 The Amsterdam Kill Összeesküvés Amszterdamban Riley Knight Robert Clouse
1978 Little Mo Kicsi Mo Nelson Fisher Daniel Haller
1979 The Albertans - Don MacIntosh Ronald Weyman
1979 Institute for Revenge - Hollis Barnes Ken Annakin
1979 Riel - Crozier polgármester George Bloomfield
1979 City on Fire Lángoló város William Dudley polgármester Alvin Rakoff
1980 OHMS - Governor Dick Lowry
1980 Airplane! Airplane! Dr. Rumack Jim Abrahams, Jerry Zucker, David Zucker
1980 Prom Night - Mr. Raymond Hammond Paul Lynch
1981 A Choice of Two - Nem tudni John Howe
1982 Twilight Theater - Különböző szerepben Perry Rosemond
1982 Foxfire Light Lidércfény Reece Morgan Allen Baron
1982 Wrong is Right Gyilkos Optika Mallory Richard Brooks
1982 Creepshow Rémségek könyve Richard Vickers George A. Romero
1983 Prime Times - Önmaga Howard Storme
1983 The Night the Bridge Fell Down - Paul Warren Georg Fenady
1983 Cave-In! Omlásveszély Joseph „Joe” Jonhson Georg Fenady
1983 The Creature Wasn't Nice - Jamieson kapitány Bruce Kimmel
1985 Murder Among Friends - Nem tudni David Greene
1985 Reckless Disregard A nagy per Bob Franklin Harvey Hart
1985 Blade in Hong Kong - Harry Ingersoll Reza Badiyi
1986 The Patriot A kémkedés ára Frazer admirális Frank Harris
1986 Soul Man Fekete fehéren Mr. Dunbar Steve Miner
1987 Striker's Mountain - Jim McKay Alan Simmonds
1987 Nightstick - Thad Evans Joseph L Scanlan
1987 Nuts Call girl ötszázért Allen Green Martin Ritt
1987 Home Is Where the Heart Is - Nashville Schwartz sheriff Rex Bromfield
1988 Dangerous Curves Veszélyes kanyarok Greg Krevske David Lewis
1988 The Naked Gun: From the Files of Police Squad! Csupasz pisztoly Frank Drebin hadnagy David Zucker
1989 The Railway Dragon - Narrátor Hilary Phillips, Gerard Tripp
1990 Repossessed Bújj, bújj, ördög! Jebedaiah Mayii atya Bob Logan
1991 All I Want for Christmas Gézengúzok karácsonya Mikulás Robert Lieberman
1991 The Naked Gun 2½: The Smell of Fear Csupasz pisztoly 2 és 1/2 Frank Drebin hadnagy David Zucker
1991 Change of a Lifetime Esély az életre Lloyd Dixon Jonathan Sanger
1993 Digger - Arthur Evrensel Rob Turner
1993 Surf Ninjas Szörfös nindzsák Chi ezredes Neal Israel
1994 Naked Gun 33⅓: The Final Insult Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet Frank Drebin hadnagy David Zucker
1995 S.P.Q.R. 2000 e 1/2 anni fa Pajzán kalandok Rómában Lucio Cinico Carlo Vanzina
1995 Rent-A-Kid Kölcsöngyerek visszajár Harry Haber Fred Gerber
1995 Mr. Willowby's Christmas Tree Mr. Willowby karácsonyfája Willowby komornyikja Jon Stone
1995 Dracula: Dead and Loving It Drakula halott és élvezi Drakula Mel Brooks
1996 Spy Hard Drágám, add az életed! WD-40 ügynök Rick Friedberg
1998 Safety Patrol Ügyefogyott ügyelő Mr. Penn Savage Steve Holland
1998 Mr. Magoo Mr. Magoo Quincy Magoo Stanley Tong
1998 Wrongfully Accused Sziki-szökevény Ryan Harrison Pat Proft
1999 Family Plan Mr. Balhé Harry Haber Fred Gerber
1999 Harvey - Dr. Chumley George Schaefer
1999 Pirated: 3D Show - Lucky kapitány Keith Melton
2000 Santa Who? Ki a Télapó? Télapó William Dear
2000 2001: A Space Travesty Csupasz pisztoly a (z)űrben Marshall Dix Allan A. Goldstein
2001 Camouflage Kamuzsaru Jack Potter James Keach
2001 Kevin of the North Szánon nyert örökség Clive Thornton Bob Spiers
2002 Men with Brooms - Gordon Cutter Paul Gross
2003 Scary Movie 3 Horrorra akadva 3. Harris elnök David Zucker
2003 Noël Noël - Angol narrátor Nicola Lemay
2004 The Nutcracker and the Mouseking A diótörő és az Egérkirály Az Egérkirály angol szinkronja Tatjana Ilyina, Michael G. Johnson
2006 Scary Movie 4. Horrorra akadva 4. Harris elnök David Zucker
2007 Music Within A hang a tiéd Bill Austin Steven Sawalich
2008 Superhero Movie Superhero Albert bácsi Craig Mazin
2008 An American Carol Amerikai ének Nagypapa/Osama Bin Nielsen David Zucker
2008 Slap Shot 3: The Junior League - Charlestown polgármestere Rixhard Martin
2009 Stan Helsing Nincs Helsing - Rémes film Kay Bo Zenga
2009 Spanish Movie - Doktor Javier Ruiz Caldera
2012 The Waterman Movie - Ready Espanosa -

Televíziós szerepei[szerkesztés]

Év Cím Magyar cím Szerep Megjegyzés
19581961 Alfred Hitchcock Presents Alfred Hitchcock Bemutatja Lloyd Ashley & DA Rudolph Cox 2 epizód
1959 The Swamp Fox - Francis Marion ezredes
19591961 The New Breed - Price Adams hadnagy
1964 The Alfred Hitchcock Hour - Steven Grainger 1 epizód
19641969 The Virginian A virginiai férfi Ben Stratton 5 epizód
1969 The Bold Ones: The Protectors - Helyettes rendőrfőnök
19691974 Hawaii Five-O - Brent és Faraday ezredes 2 epizód
19711975 Columbo - Peter Hamilton és Geronimo 2 epizód
19721977 The Streets of San Francisco San Francisco utcáin 3 epizód: Az elesettek légiója, Mielőtt meghalok, Az utolsó lövés
1973 M*A*S*H* - Buzz Brighton ezredes 1 epizód
1982 Police Squad! Nagyon különleges ügyosztály Frank Drebin hadnagy
19851986 Murder, She Wrote Gyilkos sorok Daniels kapitány és David Everett 2 epizód
1988 Day by Day - Jack Harper 1 epizód, Emmy-díj-jelölés
1989 Saturday Night Live - Önmaga 259. epizód
1992 The Golden Girls Öreglányok Lucas Hollingsworth A sorozatvégi epizód
19941999 Due South - Buck Frobisher őrmester 4 epizód
1995 Mr. Willowby's Christmas Tree Mr. Willowby karácsonyfája Willowby komornyikja tévés karácsonyi különkiadás
2000 Santa Who? Ki a Télapó? Télapó tévéfilm
2001 Scrubs Dokik cross-dressing nem elismert
2002 Liocracy - Terrence Brynne McKennie
2004 Zeroman Zeroman Les Mutton/Zeroman
2007 Doctorology - Önmaga/Házigazda
2007 Lipshitz Saves the World - Lipshitz mentora utómunka

Rövidfilmek[szerkesztés]

  • 1993: Bad Golf Made Easier
  • 1994: Bad Golf My Way
  • 1997: Stupid Little Golf Video
  • 1997: National Geographic Video: The Savage Garden

Írások[szerkesztés]

  • 1993: A meztelen valóság

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. http://www.nytimes.com/2010/11/29/nyregion/29nielsen.html
  7. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)
  8. https://web.archive.org/web/20090227173344/http://www.cbc.ca/arts/story/2003/10/23/nielsenaward231003.html
  9. a b Dalton, Andrew. „Leslie Nielsen of 'Naked Gun' fame dies at age 84”, Toronto Star, 2010. november 28. (Hozzáférés: 2010. november 28.) 
  10. Leslie Nielsen (angol nyelven). NNDB. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  11. Leslie Nielsen (angol nyelven). Yahoo! Movies. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  12. a b Leslie Nielsen (angol nyelven). Tribute.ca. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
  13. Interview with Leslie Nielsen Actor and Comedian (angol nyelven). AudiologyOnline.com, 2002. december 9. [2010. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leslie Nielsen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Leslie Nielsen
A Wikimédia Commons tartalmaz Leslie Nielsen témájú médiaállományokat.