Leroy Chiao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leroy Chiao

Született1960. augusztus 28. (63 éves)[1][2]
Milwaukee
Iskolái
Rendfokozatezredes
Űrben töltött idő330 218 perc
Repülések
Kitüntetései
  • Medal "For Merit in Space Exploration"
  • honorary doctor of the Shandong University
A Wikimédia Commons tartalmaz Leroy Chiao témájú médiaállományokat.

Leroy Chiao dr. (Milwaukee, Wisconsin, 1960. augusztus 28.–) amerikai űrhajós, vállalkozó, motivációs előadó és mérnöki tanácsadó.

Életpálya[szerkesztés]

Szülei az 1950-es években mentek Amerikába. 1983-ban a Kaliforniai Egyetemen vegyészmérnöki diplomát szerzett. Ugyanitt doktorált. 1987-1989 között Dublinban (Kalifornia) a Hexcel Corporationnál dolgozott. Részt vett a fejlett repülőgép-gyártási anyagok fejlesztésében. Tulajdonosként, kutatóként részt vett a diagnosztikai Ultrahang Mikrogravitációs Programban. Feltalált egy könnyűszerkezetű anyagot (grafitszál erősítésű műanyag), ami rendkívüli súlycsökkenést ért el a repülőgép egységek gyártásában (felhasználhatósága rendkívül széles körű). Pilóta jogosítvánnyal rendelkezve különböző repülőgépeken több mint 2500 órát tartózkodott a levegőben.

1990. január 17-től részesült űrhajóskiképzésben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Négy űrszolgálata alatt összesen 229 napot, 8 órát és 41 percet töltött a világűrben. Űrrepülőgépes missziók alkalmával az ISS fedélzetéről négy alkalommal végzett űrsétát (kutatás, szerelés), összesen 26 órát töltött az űrállomáson kívül. Véletlenül megoldotta a napelemek összezárhatóságának problémáját, amit 2006-ban az STS–116 (a Discovery űrrepülőgép útján a Nemzetközi Űrállomásra) küldetésén Thomas Reiter kivitelezte a technológiát. A technikai megoldás nagymértékben elősegítette, lerövidítette (nem kell kerülgetni a napelemtáblákat) az űrséták idejét. Űrhajós pályafutását 2005. október 31-én fejezte be. Folyékonyan beszéli a kínai és az orosz nyelvet. Űrszolgálata után visszatért a magánszektorba, vállalkozásai Amerikában és Kínában működnek. 2006 júliusában elfogadta Excalibur Almaz Limited állásajánlatát. Munkájával segíti az űrrepülés képzését az alapoktól az űrállomáson történő munkákig. A cég összeállított egy csapatot, hogy kezdjék meg az űrállomás (ISS) karbantartásának rendszerét kidolgozni.

National Space Biomedical Research Institute (NSBRI) elnökeként csatlakozott a Baylor College of Medicine csapathoz. A NASA által támogatott, a hosszú időtartamú egészségügyi kockázatok megelőzésére (rehabilitáció) létrehozott tanácsadók feladata az űrhajósok egészségének és biztonságának elősegítése. Kidolgozni a Mars program egészségügyi megvalósíthatóságának módszerét. 2011. szeptember 1-jén javasolta, hogy engedélyezni kellene Kína csatlakozását a Nemzetközi Űrállomás programba.

Űrrepülések[szerkesztés]

  • STS–65 a Columbia űrrepülőgép 17. repülésén küldetés specialista. Első űrszolgálata alatt összesen 14 napot, 17 órát és 55 percet töltött a világűrben. A repülés ideje abban az időben rekordnak számított! Második alkalommal repült a Nemzetközi Mikrogravitációs Laboratórium (IML-2). A laboratóriumban 12 órás váltásokban dolgoztak az űrhajósok. Elvégeztek több mint 80 anyag-és élettudományi kísérletet.
  • STS–72, az Endeavour űrrepülőgépen küldetés specialista. Második űrszolgálata alatt összesen 8 napot, 22 órát és 01 percet töltött a világűrben. Kettő űrsétát (kutatás, szerelés) végzett 214 óra és 41 másodperc időtartamban, ezalatt utazott 3,7 millió kilométert, valamit 142 alkalommal megkerülte a Földet.
  • STS–92, a Discovery űrrepülőgépen küldetés specialista. Indult Floridából és érkezett Kaliforniába. A robotkar segítségével új elemet szereltek az űrállomásra, biztosítva a további szerelést, biztosítva a nagyobb állomány tartós elhelyezését. Harmadik űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 21 órát, 40 percet és 25 másodpercet töltött a világűrben. Kettő űrséta (kutatás, szerelés) összesen 13 óra és 16 percet töltött az ISS állomáson kívül.
  • Szojuz TMA–5 fedélzeti mérnök/ISS parancsnok. Negyedik űrszolgálata alatt összesen 192 napot, 19 órát és 02 percet töltött a világűrben.

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Szojuz TMA–4 fedélzeti mérnök

Források[szerkesztés]

  • Leroy Chiao. spacefacts.de. (Hozzáférés: 2013. augusztus 11.)
  • Leroy Chiao. astronautix.com. (Hozzáférés: 2012. augusztus 11.)
  • Leroy Chiao. jsc.nasa.gov. (Hozzáférés: 2013. augusztus 11.)
  1. http://www.jsc.nasa.gov/Bios/htmlbios/chiao.html
  2. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)