József Attila-lakótelep (Békéscsaba)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lencsési lakótelep szócikkből átirányítva)
József Attila-lakótelep
(Lencsési lakótelep)
Lencsési lakótelep
Lencsési lakótelep
Közigazgatás
TelepülésBékéscsaba
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
József Attila-lakótelep (Lencsési lakótelep) (Békéscsaba)
József Attila-lakótelep (Lencsési lakótelep)
József Attila-lakótelep
(Lencsési lakótelep)
Pozíció Békéscsaba térképén
é. sz. 46° 39′ 54″, k. h. 21° 07′ 21″Koordináták: é. sz. 46° 39′ 54″, k. h. 21° 07′ 21″

A József Attila-lakótelep, másik, ismertebb nevén Lencsési lakótelep Békéscsaba legnagyobb lakótelepe, mintegy 19 000 ember lakóhelye. Zömében panelesített technológiával épült négy- és tízemeletes házak jellemzik, de előfordulnak sorházak, sőt családi házak is.

Fekvése[szerkesztés]

Békéscsaba keleti felén, a városközponttól keleti, délkeleti irányban terül el, nagyjából 2–3 km-re, négyszögletes formában. Határai nyugaton a körgát és egy belvízelvezető csatorna, északon az Élővíz-csatorna. Keleten és délen nincs markáns, természetes határa, a szocialista városfejlesztési koncepció jegyében még itt is sokemeletes panelházak állnak, nincs átmenet. Tengerszint feletti magassága 81-86 méter közötti, ezzel igen alacsonyan fekvő terület. A déli részén az Öntözött-rét különösen belvízveszélyes terület.

Története[szerkesztés]

Egészen az 1970-es évek elejéig a város határát, pusztáját jelentette a terület, csak a Lencsési út mellett sorakoztak családi házak. Az utána következő években a Dél-Alföld és a megye legnagyobb lakótelep építési programja keretében a szegedi DÉLÉP Vállalat egy teljesen új városrészt húzott fel. A nagy munka nagyjából a '80-as évek elejére befejeződött, megkezdődött a beköltözés. Így a mai napig egy viszonylag fiatalabb, aktív réteg lakja a lakótelepet. Mivel a blokkok egymástól viszonylag távol épültek fel, közte sok zöld területtel. A közlekedés, közbiztonság is jónak mondható, így a Lencsési lakótelep nem szenvedte el a rendszerváltás utáni időszakra jellemző "elgettósodást". Mivel nagy részben igen nagy alapterületű, döntően összkomfortos és újabb építésű lakóházakról van szó, így sok tehetős ember is itt maradt, nem szívesen költözik el.[1][2]

Népessége[szerkesztés]

Jelenleg kb. 19 000 ember otthona, az átlagnál magasabb társadalmi státuszú családok lakják, akiknek mind képzettségük, mind foglalkoztatottsági szintjük meghaladja az országos és városi átlagot.[3] Bár a gyereklétszám csökkenőben van, még mindig fiatalabb korátlagú a terület, mint a város többi része.

Közlekedése[szerkesztés]

Elhelyezkedése térképen
Lásd még: Békéscsaba tömegközlekedése

A városrész közlekedése úgyszintén igen jó, a Volánbusz helyi járatként a 7-es és 17-es számú járatokat közlekedteti a lakótelepre, amik Békéscsaba legsűrűbben járó viszonylatai, szinte mindig csuklósbuszokkal. A járatok átlagosan 15 percenként közlekednek, de reggel, iskolai napokon még ennél is gyakrabban. Mivel a két járat a Lidl áruházig egy úton halad, így addig reggelenként előfordulnak 5 perces követési távolságok is.[4][5] Vasútállomás legközelebb a Fényes-megálló, mivel nincs közúti összeköttetése, ezért az itt élők mind a MÁV központi pályaudvarát használják. Kerékpárút épült a Lencsési út jobb oldalán, egészen a városközponttól a lakótelep végéig, ez ideálisan szolgálja a biciklisek igényeit, amit nagyon sokan igénybe is vesznek.

Intézmények[szerkesztés]

Korábban két általános iskola is volt a városrészben, a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény és a Szabó Pál Téri Általános Iskola. Mindkettő elég jó hírű, a „József” az emelt szintű testnevelésről és reál tárgyakról, míg a „Szabó” a nyelvoktatásáról és humán tárgyakról volt híres a városban. A csökkenő gyereklétszám miatt azonban 2011-ben a két intézményt összevonták, az új iskola neve Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény lett. A "József" épületének egyik részébe középiskola költözött, míg egy korábbi tanteremben fiókkönyvtár létesült. Ezen kívül van még a Lencsési Közösségi Ház, valamint idősek otthona is. Több bevásárlóközpont, étterem, internetkávézó is található a területen, valamint bankautomata és gyógyszertár is. Emiatt nem szükséges az itt élőknek mindenért a városba menniük.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]