Leighton Baines

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leighton Baines
Személyes adatok
Teljes névLeighton John Baines
Születési dátum1984december 11. (39 éves)
Születési helyLiverpool, Anglia
Állampolgárságangol
Magasság170 cm
Testtömeg74 kg
Poszthátvéd
Klubadatok
Jelenlegi klubjaEverton
Mezszám3
Junior klubok
IdőszakKlub
?–2002Anglia Wigan Athletic
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
2002–2007Anglia Wigan Athletic145(4)
2007–Anglia Everton325(29)
Válogatottság2
2004–2007Anglia Anglia U2116(1)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2017. november 26.
2 Utolsó elszámolt válogatott mérkőzés dátuma:
2009. november 13.
A Wikimédia Commons tartalmaz Leighton Baines témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Leighton John Baines (Liverpool, 1984. december 11. –) angol labdarúgó, aki jelenleg az Evertonban játszik hátvédként.

Pályafutása[szerkesztés]

Wigan Athletic[szerkesztés]

Baines 2002-ben mutatkozott be a Wigan Athletic felnőtt csapatában. Nem sokkal később fontos tagja lett a csapatnak. A 2004/05-ös szezonban, amikor a gárda feljutott a Premier League-be, már stabil kezdő volt. Ekkor szerezte meg első gólját is, az Ipswich Town ellen egy látványos távoli lövésből.

2005 februárjában új szerződést írt alá a Wigannel annak ellenére, hogy többek között a Manchester United, az Arsenal és az Everton is szerette volna leigazolni. Remekül sikerült az első szezonja a Premier League-ben, csapatával bejutott a Ligakupa döntőjébe is, ahol vereséget szenvedett a Manchester Unitedtől.

Everton[szerkesztés]

A 2007/08-as idény előtt az Everton, a Newcastle United és a Sunderland is érdeklődött iránta. Utóbbi csapat közel került a leigazolásához, a Wigan állítólag el is fogadta 6 millió fontos ajánlatukat, de Baines nemet mondott, mivel szeretett volna visszatérni szülővárosába, Liverpoolba. 2007. augusztus 6-án aláírt az Evertonhoz, a kék mezesek 5 millió fontot fizettek érte. Első szezonjában mindössze 29 meccsen kapott lehetőséget, mivel sérüléssel bajlódott, Phil Jagielka, Joseph Yobo és Joleon Lescott pedig jó formának örvendett.

A következő évadban már több lehetőséget kapott, mivel Yobo megsérült. Olyan jól teljesített márciusban és áprilisban is, hogy megválasztották az Everton legjobbjának. 2009. március 21-én, a Portsmouth ellen megszerezte első gólját a liverpooliaknál. Augusztus 30-án korábbi klubja, a Wigan Athletic ellen gólra váltott egy büntetőt, ezzel 2-1-es sikerhez segítve csapatát. Szeptember 17-én, egy AEK Athén elleni Európa-liga-meccsen csapatkapitányként vezette pályára az Evertont.

2013 nyarán karnyújtásnyira volt a Manchester Unitedtől, amikor az ebben az évben az Everton kispadját otthagyó David Moyes első átigazolási szezonját gyakorolta a Manchester kispadján, amit a futballvilág egyik meghatározó alakjától, a "nyugdíjba vonuló" Sir Alex Fergusontól vett át. David Moyes első átigazolási idényében két játékosát is szerette volna magával hozni, a belga válogatott játékost, Marouane Fellainit és az angol válogatott védőt, Leighton Bainest, míg csak az előbbi játékost sikerült elhozni, cikkek szerint 5 millió fonttal kért többet az Everton Bainesért, mint amennyit maximálisan ajánlott a Manchester United a válogatott bal bekkért!

Válogatott[szerkesztés]

Baines 2004 és 2007 között tagja volt az U21-es angol válogatottnak. 2006. október 6-án, Németország ellen gólt szerzett. A 2007-es U21-es Eb-n is részt vett, négy meccsen játszott.

2009 márciusában a felnőtt válogatottba is behívták, de nem kapott játéklehetőséget.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Wigan Athletic[szerkesztés]

Everton[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leighton Baines című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.