Legoland Billund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
LEGOLAND Billund
Információk
Ország Dánia
TelepülésBillund
Megnyitás éve1968. június 7.
Terület14 hektár
ÜzemeltetőMerlin Entertainments, 70%
Lego Group, 30%
RCDBPark az RCDB-ben
Elhelyezkedése
LEGOLAND Billund (Dánia)
LEGOLAND Billund
LEGOLAND Billund
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 44′ 08″, k. h. 9° 07′ 34″Koordináták: é. sz. 55° 44′ 08″, k. h. 9° 07′ 34″

A LEGOLAND Billund weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz LEGOLAND Billund témájú médiaállományokat.

A billundi LEGOLAND egy 10 hektárnyi területű, kisebb-nagyobb – összesen több mint 58 millió – LEGO kockából felépített élménypark.

Billund várostól egy kilométerre északra található, az eredeti LEGO gyár és Dánia második legforgalmasabb repülőtere mellett. Koppenhága után a második leglátogatottabb hely Dániában.

Területek[szerkesztés]

THE LEGO MOVIE World[szerkesztés]

DUPLO Land[szerkesztés]

KNIGHTS' KINGDOM[szerkesztés]

LEGOREDO TOWN[szerkesztés]

Miniland[szerkesztés]

A park központi részén fekszik. Ahogyan arra neve is utal, nevezetességeket, városrészeket, szobrokat ábrázol makett formájában a világkülönböző pontjairól. Jelentős részét mégis dániai nevezetességek teszik ki, például paloták (pl. Fredensborg, Amalienborg), városrészek (pl. Nyhavn, Skagen). Emellett német, svéd és norvég életképeket is megjelenítenek. A legaprólékosabb építmény a 3 millió kockából összehozott koppenhágai kikötő másolata, elektronikusan vezérelt hajókkal, vonatokkal és darukkal.

Mozgó figurák, főleg haladó járművek népesítik be a városkákat: hajók úsznak a vizeken (egy helyen zsilipen vízszintkülönbséget is áthidalnak), vonatok robognak, járművek futnak az utcákon (ezeket az út alatt haladó felület mentén vezetik). A mozgást pedig élénk hangeffektusok kísérik. Néhol interakcióra is van mód: gombnyomásra valamit megszólaltathatunk, vezérelhetünk.

A régi házak mellett technikai érdekességek (pl. tengeri olajfúró-platform vagy a billundi repülőtér), oktatási célú installációk (napelemes energiatelep) is láthatóak.

Európán kívül egy-egy ismert egzotikusabb ország (pl. USA, Japán, Thaiföld) néhány karakteres építményét is rekonstruálták miniben. Itt található tehát az egyesült államokbeli Szabadság-szobor, a Rushmore-hegy és a Capitolium épületének kicsinyített mása is. Az épületek nem azonos arányban kicsinyítettek, de élethűek.

LEGO NINJAGO World[szerkesztés]

Adventure Land[szerkesztés]

Polar Land[szerkesztés]

Pirate Land[szerkesztés]

Imagination Zone[szerkesztés]

Balesetek[szerkesztés]

  • 2007. április 29-én a Legoland egyik alkalmazottja, egy 21 éves nő meghalt, mert elütötte a hullámvasút amikor átmászott a biztonsági kerítésen, hogy egy látogató pénztárcáját visszahozza.
  • 2008 augusztusában egy 10 láb magas LEGO torony ráomlott egy látogató fejére. A látogató megsérült, emiatt beperelte a parkot, de az ügyet peren kívül rendezték. A látogató azóta teljesen felépült.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Érdekes kérdés, hogyan állnak ellen az időnek (ráadásul a zord északi időnek) a szabadba kitett LEGO építmények. Erre vonatkozóan konkrét információt helyben nem kaptunk, különböző források szerint össze vannak ragasztva és védőlakkal le vannak fújva a kockák.
  • A LEGOLAND népszerűsége sokban hozzájárult ahhoz, hogy a billundi repülőtér Dánia második legforgalmasabb repülőterévé váljon.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Legoland Billund
A Wikimédia Commons tartalmaz Legoland Billund témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]