Legszebb amerikai költemények (könyvsorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Legjobb Amerikai Költészeti Sorozat szócikkből átirányítva)

A Legszebb amerikai költemények (The Best American Poetry) egy 75 versből álló kötet, mely David Lehman amerikai költő és szerkesztő kezdeményezésére jött létre 1988-ban. Az amerikai irodalmi magazinokban megjelenő költemények közül válogatják ki minden évben a legkiválóbbakat. A kötet főszerkesztője Lehman, aki a kortárs költészethez szokott írni előszót. Emellett minden évben egy vendég szerkesztőt is bevonnak a válogatásba, aki majd az előszót írja meg. A legelső sorozat címe angolul: "The Best American Poetry 1988".

Az Academy of American Poets (Amerikai Költők Akadémiája) honlapja szerint ez a verseskötet a legnépszerűbb továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban.[1]

Kiadásra került az első évtized tömörített változata The Best of the Best American Poetry 1988-1997 címmel, melybe a kötetekből kiválasztott legjobb 75 költeményt választotta ki Harold Bloom kritikus.

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. [1] Archiválva 2008. február 8-i dátummal a Wayback Machine-ben Academy of American Poets Web site, online cikk, melynek címe: "Great Anthology: Best American Poetry Series", olvasva: 2008. február 22.

Külső hivatkozások[szerkesztés]