League of Legends

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
League of Legends
League of Legends logo.jpg
Fejlesztő Riot Games
Kiadó Riot Games
Tencent Holdings
Tervező Rob Garret
Steve Feak
Platformok Microsoft Windows, Mac OS X
Kiadási dátum 2009. október 27.
Verzió v 4.11.0 (2014. július)[1]
Műfaj akció RTS MOBA
Játékmódok online többjátékos
Korhatár PEGI 12+.png PEGI: 12+
Adathordozó Digitális terjesztés, DVD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Minimum Rendszerkövetelmények[2]

10 GB szabad hely

2 GHz-es processzor

Windows XP vagy újabb

1 GB RAM

DirectX 9.0 képes videokártya

Ajánlott rendszerkövetelmények[2]

12 GB szabad hely

Windows XP vagy újabb

3 GHz-es processzor

2 GB RAM

GeForce 8800 vagy egyenértékű videokártya

A League of Legends egy akció RTS illetve MOBA, amely a Defense of the Ancients (röviden DotA) nevű Warcraft III: The Frozen Throne pálya játékmódján alapszik.[3] A játék fejlesztője és egyben kiadója a Riot Games. Kína területén a Tencent Holdings látja el a kiadói teendőket.

A játék bejelentésére 2008. október 7-én került sor, 2009. április 10-én pedig a zárt bétateszt vette kezdetét ami 2009. október 22-én ért véget, ugyanis ezután a tesztelés lehetősége mindenki számára elérhetővé vált.[4] A játék végül 2009. október 27-én jelent meg.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általános[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékosok a négy különböző pályán két egyenlő, 3 illetve 5 fős csapatokra oszlanak, mindenki egy általa választott bajnokot irányíthat. 2014 júniusától a játék több mint 119 elérhető karakterrel rendelkezik.[5] A csapatok a térkép két átellenes pontján kezdenek egy spawn nevű helyen, a Nexus mellett. Az ellenfél Nexusának elpusztításával lehet megnyerni a játékot, vagy ha az ellenfél feladja. A Classic módban kettő illetve három út vezet egyik Nexustól a másikig, és ezek mentén őrtornyok állnak, amiket el kell pusztítani, hogy a csapat hozzáférjen a Nexushoz. A Nexusok folyamatosan, rendszeres időközönként kibocsátanak egy adag szövetséges lényt, az úgynevezett mutánsokat amelyek meghatározott útvonalon haladva megtámadják az ellenfeleket.

A bajnokok a játék során folyamatosan tapasztalatot és aranyat gyűjtenek, ellenséges lények (bajnokok és minionok) illetve semleges szörnyetegek legyilkolásával, valamint tornyok és inhibitorok lerombolásával. Az aranyból különféle tárgyakat vehetnek, amelyek fokozzák a hatékonyságukat, képességeik erejét, vagy éppen védelmet adnak. Első szinten kezdenek és a 18. szintig fejlődhetnek.

A bajnokok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bajnokok a játék világában viszonylag nagy hatalmú egyének, különbözőféle hatalmi forrásokkal, mágiahasználók, nindzsák, harcművészek, harcosok, démonok stb. Játéktechnikailag mindegyikőjüknek négyféle (általában legalább részben) aktív, és egy passzív képessége van, az utóbbi automatikusan, a játék kezdetekor él, a többi képességet viszont a szintlépésenként kapott egy ponttal kell kitanulni, majd fejleszteni. Kevés kivételtől eltekintve ez a négy képesség három alap, és egy nagyobb (ultimate) képességre oszlik. Mindegyik rendelkezik egy alaptámadással is, ami nem kerül semmibe, csak a támadások közt eltelt idő korlátozza.

Minden bajnoknak van egy életerőértéke, és többnyire valamilyen erőforrása. A képességek aktiválása általában ebből az erőforrásból merít, de számos ingyenes képesség is van, amit csak az adott képesség újratöltési ideje korlátoz.

Erőforrások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék jelenleg négyféle erőforrást tartalmaz, valamint két további módszert a képességhasználat korlátozására.[6] Egy bajnok maximum egy erőforrással rendelkezik.

 • Mana: a legáltalánosabb erőforrás, a legtöbb bajnok manát (mágikus energiát) használ a képességeihez. A maximális értéke és a visszatöltődés sebessége is növekszik szintlépéskor, illetve tárgyakkal is fokozható.
 • Energia: a négy nindzsa (Akali, Kennen, Shen, Zed) és egy szerzetes által (Lee Sin) használt erőforrás. Jellemzője, hogy a maximális értéke rögzített, valamint a visszatöltődés sebessége is kevésbé befolyásolható, viszont alapvetően gyors. Ez azt eredményezi, hogy az erőforrás a manával ellentétben hosszú távon nem fogy el, viszont rövidtávon a képességek túlzott használatával könnyen kimerülhet.
 • Düh: ez az erőforrás nulláról indul, nagyrészt alaptámadásokkal növekszik, és a képességek használatát erősíti, és röviddel a harc befejezése után folyamatosan fogy. Maximum értéke 100. Jelenleg 3 bajnok, Tryndamere, Renekton és Shyvana használja képességeik erősítésére.
 • : jelenleg egy bajnok használja, (Rumble) a mechanikus gépezetének a túlmelegedését mérve ezzel. Minden képességhasználattal növekszik, bizonyos határ felett erősíti a képességeit, valamint ha eléri a maximumot akkor a túlmelegedett gép kihűlésig nem tud több képességet használni. Képességhasználat nélkül folyamatosan hűl a gép, fogyasztva az erőforrást.
 • Blood well (Vér kút): Ezt az erőforrást Aatrox használja. A képességei az életéből használnak. De a passzívja viszont blood wellt használ.
 • Egyéb: bizonyos bajnokok az életerejükből áldoznak a képességeik használatára (Dr. Mundo, Vladimir, Mordekaiser, Zac, Aatrox), míg mások semmilyen erőforrást nem fogyasztanak (pl. Katarina, Garen), így csak a képesség újratöltődési ideje, azaz a cooldown korlátozza őket.
 • Pajzs: Yasuo használja lépéseivel egyre nagyobb lesz (passzív képesség), majd mikor elérte a maximumot, akkor egy ellenfél által bevitt sebzés hatására aktiválódik a pajzs. (Ez nem azonos az E+Q billentyűk kombinálásával létrehozott pajzzsal, valamint ez a pajzs egy területi sebzést oszt ki (ez a külön pajzs nem veszi el a feltöltött passzív képességet)).

Befolyásoló tényezők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bajnok alaptulajdonságain kívül van néhány egyéb tényező, amik befolyásolják egy-egy bajnok erejét és a meccs lefolyását.

 • Mastery: 30 szétosztható pont három Offense, Defense és Utility nevű fa között, amelyek mindenféle statisztikákat javítanak, valamint az Idéző varázslatait erősíthetik. Akár húsz kiosztást is elmenthetünk.
 • Rúnák: a rúnák kizárólag IP-ért vásárolható eszközök, és négy fajtájuk van. Különféle statisztikákat javítanak, fajtájuktól függ, hogy miben jobbak. A rúna oldalakon fix helyük van a fajtáknak, azaz nem tetszőleges mennyiségben lehet őket összeválogatni.

Tartós elemek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékban minden játék elején minden bajnok ugyanúgy kezd, de vannak bizonyos elemek, amik játékok között is megmaradnak. Ilyen a játékos (és az általa alakított Idéző) szintje, ami elsősorban a kiosztható Mastery pontok számát határozza meg, és egytől harmincig nő, valamint a megvásárolt rúnák, bajnokok, azoknak kinézetek.

A játékban kétféle értékmérő eszköz van, az RP (Riot Points) és az IP (Influence Points). Az előbbihez valódi pénz fizetésével, utóbbihoz minden meccs után lehet hozzájutni. Változatos, hogy az egyes dolgokat RP vagy IP fizetésével lehet kiváltani, de általánosan a kozmetikai (kinézetek) vagy IP-jutalmat növelő, illetve egyéb kényelmi funkciókat tartalmazó dolgok csak RP, a közvetlenül a játékos erejét növelő dolgok csak IP (rúnák), minden más mindkét értékmérőért váltható.

 • Az Idéző: ez testesíti meg a játékost a játék világában. Az Idézőnek van egy szintje, ami a Mastery pontokon kívül a két csatába vihető extra varázslat választási lehetőségét is korlátozza, jelenleg 12. szinttől érhető el az összes idézői varázslat. Minden meccs után tapasztalatot és IP-t kap.
 • Bajnokok: minden játékosnak egy adott halmaz bajnok áll a rendelkezésére, amiket RP vagy IP fizetésével kiváltott, a heti tíz szabadon használhatón felül. Hasonlóan a bajnokokhoz RP-ért vásárolhatók kinézetek, amik néha egyéb, nem játéktechnikai tulajdonságait is változtatják (hangok, mozgás, hangulati tevékenységek).
 • Rúnák: a rúnák kizárólag IP-ért vásárolhatóak, hogy megakadályozzák hogy a játékban pénzért hatalmat lehessen vásárolni.

A pályák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg négy pálya érhető el (játékbeli nevük Field of Justice, azaz Igazság Mezeje):

 • Summoner's Rift: ez a pálya hasonlít leginkább az eredeti, három ösvényes DotA pályára, ahhoz hasonlóan két öt fős csapat küzd meg egymással rajta
 • Twisted Treeline: a pályán két ösvény található, három fős csapatoknak
 • Crystal Scar: a Dominion játékmódot támogató pálya, capture-and-hold rendszerben.[7]
 • Howling Abyss: a 2013 április végén megjelent térkép egy hidat foglal magába, azaz egyetlen úttal rendelkezik, ahol a Summoner's Rift-hez hasonlóan szintén két öt fős csapat harcol, abban különbözik, hogy a játékosok a bajnokot akivel harcolni szeretnének nem saját maguk választják ki, hanem egy véletlenszerűen, egy, a játék által kisorsolt bajnokot kapnak. Ha nem azzal a bajnokkal szeretnének játszani 2 újrapörgetési, azaz reroll lehetőségük van, ekkor egy új, szintén véletlenszerűen kisorsolt bajnokot kapnak. Ezt a lehetőséget a Howling Abyss pályán játszott mérkőzésekkel lehet szerezni. A másik lehetőségük a játékosoknak, hogy cserélnek csapattársukkal, amennyiben meg van mindkettőjüknek ugyanaz a bajnok, és a cserére kért játékos is beleegyezik a cserébe. Elődje a Proving Grounds pálya volt, melyen szintén hídon folytak a harcok, így szintén egy útvonallal rendelkezett, csak másabb kinézettel. Maradványai még mindig láthatóak a Howling Abyss térkép "tetején".

A játék mint e-sport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 2010-es los angelesi World Cyber Games Grand Finals tartott egy League of Legends bajnokságot. Hétezer dolláros nyereményért küzdöttek a csapatok a Föld minden tájáról, a győztes a Counter Logic Gaming észak-amerikai csapat lett.[8][9]

Az első évad lezárásaként megrendezett bajnokságnak a Dreamhack svéd rendezvény adott otthont, 2011 júniusában. A százezer dollár összdíjazású bajnokságot az európai Fnatic csapat nyerte. A meccsek nézettsége rekordokat döntött, a legmagasabb mért érték több, mint kétszázezer néző volt.[10][11]

A játékot az Egyesült Államokban hivatalosan is sportnak tekintik.

Magyar hangok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. A 4.11-es verzió változtatásai. League of Legends, 2014. július 3. (Hozzáférés: 2014. július 10.)
 2. ^ a b League of Legends rendszerkövetelmény. GameStop. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 3. Nguyen, Thierry: A DOTA által inspirált játékok. 1UP.com, 2009. szeptember 1. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 4. League of Legends nyílt bétateszt. Riot Games, 2009. október 22. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 5. A választható bajnokok listája. League of Legends Wiki. (Hozzáférés: 2013. június 21.)
 6. A képességek használatához szükséges jellemzők. League of Legends Wiki. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 7. League of Legends: Dominion - hivatalos weboldal
 8. Macdonald, Stuart: World Cyber Games 2010 információk. sk-gaming, 2010. szeptember 30. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 9. A mérkőzések időpontjai és eredményei. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 10. A Fnatic csapata nyerte az 50 000 dolláros fődíjat. Fnatic.com, 2011. június 20. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
 11. Funk, John: A League of Legends bajnokságot 1,7 millióan követték nyomon. The Escapist, 2011. június 24. (Hozzáférés: 2011. október 11.)