Le Mans-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Le Mans-i csata
A Le Mans-i csata
A Le Mans-i csata

KonfliktusFrancia forradalom, A vendée-i háború
Időpont1793. december 12.13.
HelyszínLe Mans, Franciaország
Eredményrepublikánus győzelem
Szemben álló felek
Francia KöztársaságVendée-i felkelők
Parancsnokok
François Joseph Westermann
Jean-Baptiste Kléber
François Séverin Marceau
Jean-François-Auguste Moulin
Henri de la Rochejaquelein
Jean-Nicolas Stofflet
Charles Marie de Beaumont d'Autichamp
Szemben álló erők
20 000 katona15 000 katona
20 000 harcképtelen (gyermekek, nők, sebesültek)
30 ágyú
Veszteségek
30 halott
100 sebesült
15 000 halott.
Térkép
Le Mans-i csata (Franciaország)
Le Mans-i csata
Le Mans-i csata
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 00′ 15″, k. h. 0° 11′ 49″Koordináták: é. sz. 48° 00′ 15″, k. h. 0° 11′ 49″
A Wikimédia Commons tartalmaz Le Mans-i csata témájú médiaállományokat.


A Le Mans-i csata 1793. december 12.13. között zajlott, a vendée-i felkelők és a köztársasági csapatok között. A csata a felkelők teljes vereségével végződött.

Előzmények[szerkesztés]

A vesztésre álló vendée-i felkelők fokozatos visszavonulásra kényszerültek a köztársasági csapatok elől. Miután képtelenek voltak átkelni a Loire folyón, kénytelenek voltak folytatni a visszavonulást Le Mans irányába, a köztársasági csapatokkal a nyomukban, akik hatalmas veszteségeket okoztak a vendée-i csapatoknak, amelyek létszáma mintegy 20 000 főre csökkent, velük volt mintegy 15 000 nő, gyermek és sebesült is. Így érkeztek meg Le Mans-ba.

A csata[szerkesztés]

December 12-én az első köztársasági csapatok megérkeztek a város kapujába. Időközben a felkelők megpróbálták tőrbe csalni a köztársaságiakat a Le Mans-hoz közeli erdőkben. A köztársaságiakat meg is lepték az erdőből érkező lövések. A seregben kitört a pánik és az összeomlás szélére került, de ekkor megérkezett Jacques Delaistre de Tilly serege, amely elől a felkelők sürgősen visszavonultak a városba. A köztársasági sereg estére benyomult a városba, legyűrve a vendée-i védősereget. Henri de la Rochejaquelein látva, hogy a csata elveszett, megkezdte a kivonulást a városból, néhány katona azonban továbbra is folytatta a védekezést a városban, míg a francia tüzérség le nem gyűrte őket, tüzet nyitva az épületekre.

A csata mészárlással végződött. A katonák gyerekeket, sebesülteket és nőket mészároltak le. Westermann huszáraival üldözőbe vette a felkelőket, akiknek egy részét sikerült legyilkolnia, de nagy részük sikeresen eljutott Lavalba. Itt a köztársaságiak abbahagyták az üldözést.

Le Mans ostrománál mintegy 5000 felkelő halt meg, a Lavalig folytatott harcokban pedig még mintegy 10 000-en vesztették életüket. A köztársasági csapatok vesztesége mindössze 30 halott, 100 sebesült volt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Le Mans című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Howard, Michael The Franco-Prussian War: German Invasion of France MacMillan 1962